Om att våga ta svåra beslut och att finna kärleken i höstmörkret

Nu är vi en bit in i oktober och jag försöker att andas. Hitta tillbaka till lugnet. Jag som värnar så hårt om slow living har tappat taget. Hösten har helt enkelt varit för intensiv för mig – på så många plan.

Att bryta upp med min sambo och bästa vän sedan sex år tillbaka, jobba på att ta mig igenom det, finna mig själv och komma in i att bo ensam har inte varit lätt.

Innan allt det hann landa i mig drog saker dessutom igång i ett ganska högt tempo.

Foto © Rania Rönntoft | www.rowantree.se

Jag åkte på Urkult och därefter direkt vidare till de Schweiziska alperna. Jag började studera Ekobruk, tog mig an mitt största fotojobb hittills, åkte på Utefest, hade en weekend i Grekland som fotograf åt Veera, var i Stockholm på möten och skrev ironiskt nog en artikel om slow living för LG.

Just nu håller jag på att arbeta med foton + en researtikel åt ett väskföretag, har ett nytt lite större jobb på G och förra veckan spenderade jag ett par dagar i fjällen i Dalarna. Om tre veckor åker jag till Yosemite. 

Det kan bli för mycket

Det är viktigt att stanna upp och lyssna på kroppen. Vara sann mot sig själv. Ibland måste man säga nej. Därför har jag nu gått ur The Sustainable Society, och även hoppat av mina studier. Istället för att vara roligt, inspirerande och något som ger mig energi har de båda blivit stressmoment och ett nödvändigt ont. 

Jag har lärt mig att livet är allt annat än konstant och att saker förändras. Då gäller det att följa med och våga ta svåra beslut ibland. Det finns inget fel i att nå sin gräns och inse att vissa saker inte är rätt för en, eller så är de rätt men inte just nu. Tyvärr tror jag många ser det som ett misslyckande att hoppa av saker, byta jobb eller säga nej och därför går de tillslut in i väggen. Jag vägrar hamna där.

Men nu mår jag bättre och känner mig otroligt stark. Det kommer en otrolig styrka av att känna att man vågar säga nej. Dessutom har jag märkt att jag klarar mig själv. Jag går runt på att arbeta med det jag gör. Det är en underbar känsla.

Fast att jag sagt nej till vissa saker, har jag också sagt ja till andra

Jag har börjat med bouldering – en sorts klättring – och det är så otroligt skönt att arbeta hårt med kroppen och helt koppla bort jobbet. Jag kan inte ta kort, jag sitter inte vid en skärm och tankar om blogginlägg eller mail som ska besvaras är som bortblåst.

Det största är dock något jag inte trodde skulle kunna ske än, eller på en väldigt lång tid framöver. Men återigen så tar livet en framåt utan att man vet var man hamnar och som Amanda sa i en podcast: ”förberedelse möter tillfälle”. Kärleken blåste in i mitt liv med höstvindarna och jag insåg att jag var redo att omfamna den.

Precis som löven utanför fönstret har jag fallit. Fallit pladask för någon som verkligen behövdes i mitt liv just nu. De senaste veckorna har varit obeskrivliga och jag har sagt ja till kärleken. Hösten är magisk!

Foto © Rania Rönntoft | www.rowantree.se

All images and content are © Rania Rönntoft – Rowan Tree originals unless otherwise stated. Feel free to pin and share, but remember all content is copyright protected. Always link back and credit when sharing. Thanks!

Foto © Rania Rönntoft | www.rowantree.seFoto © Rania Rönntoft | www.rowantree.seFoto © Rania Rönntoft | www.rowantree.seSparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

YOU MIGHT ALSO LIKE

31 Comments

 1. Svara

  Leanne

  13 oktober, 2017

  ❤️ everything about this, so happy for you! and well done for saying no to things, it is not easy but you feel better for doing so, so you know it’s right. Hugs!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   13 oktober, 2017

   Thank you Leanne ❤️ It does feel really really good and like I’ve made the right choices :) This also means I will have more time and energy for you when you arrive here – yay! :D Hugs

  • Svara

   Erika

   15 oktober, 2017

   Så härligt! Grattis till kärleken <3 Och det är bra att tacka nej speciellt när det blir för mycket. Det intressanta är ju också att när man säger nej så dyker något annat som är rätt ofta upp. Det hände mig, jag avsade mig två ideella uppdrag för att satsa på företaget och vips får jag två sen tre jobberbjudanden, bara någon dag efter. Mäktigt :)

   Ta hand om dig! kram Erika

   • Svara

    Rania Rönntoft

    16 oktober, 2017

    Tack Erika, det känns underbart! Men jaa, jag har verkligen märkt det – när något försvinner dyker något annat upp. Det är så himla häftigt. Så roligt att höra att du fått en massa jobberbjudanden – hurra!! :D Kram och ta hand om dig du med! Jag har förresten inte hunnit kika på bilderna från Urkult ens haha, får försöka ta tag i det nu när jag börjar landa lite i livet igen.

 2. Svara

  Mia Estrada

  13 oktober, 2017

  Det var jättekul att träffa dig på ekobrukskursen. Tycker du är modig och stark som vågade säga, nej inte just nu, till kursen. Jag önskar dig allt gott och hoppas att våra vägar möts igen. Ta hand om dig! / Mia

  • Svara

   Rania Rönntoft

   14 oktober, 2017

   Det var verkligen jättekul att träffa dig med Mia – hoppas du fortsätter njuta av kursen och att den ger dig det du behöver. Tack så hemskt mycket, det känns tråkigt men samtidigt rätt just nu. Jag hoppas också våra vägar möts igen! Kram och ta hand om dig med :)

 3. Svara

  Beata

  13 oktober, 2017

  Jag fick en sådan magisk känsla av det här inlägget. På något sätt lyckas du beskriva livets magi för mig! Precis som du skriver: att våga hoppa av, att våga säga nej och inse att saker inte är rätt (eller kanske bara fel i tiden) för en. Att inse en gräns och våga ta ett svårt beslut. Sånt som är så himla svårt men så himla viktigt. Jag tror precis som du att många lyssnar för dåligt på sig själva. Jag är ju själv ett fan av att lyssna på sig själv, även om jag också glömmer bort det ibland. Och sedan avslutar du med kärleken <3 Att höstens mörker får fyllas upp av kärlek! Alltså Wow!!! Så himla vackert på alla sätt!!! Det säger så mycket om hur outgrundligt livet är. Om hur man aldrig kan veta. Om hur saker kan vara kämpiga och sedan bli så fina helt plötsligt. Haha vet inte om jag bara övertolkar allt du skriver, men det var något som slog an hos mig :D Älskar dessutom bilderna! Vill hoppa in till dig och sitta och mysa framför de brinnande ljusen :) Jaja, jag ska sluta skriva nu haha! Kram <3

  • Svara

   Rania Rönntoft

   14 oktober, 2017

   Åh tack Beata, jag har hämtat mycket inspiration från dig som ju också skrivit en hel del om det här <3 Det är så otroligt lätt att tappa taget lite och inte leva som man lär, men jag tror alla har sådana dippar och det är okej så länge man inser det och hittar tillbaka igen. Så himla fint att höra att du uppskattar mitt inlägg så mycket. Tack snälla! Haha du övertolkar nog inte så mycket, hösten för mig är verkligen magisk och jag är mållös av hur livet fungerar ändå. När jag föll som hårdast och allt såg mörkt ut så levererade livet både jobb och kärlek - det är så himla konstigt och häftigt på samma gång! Det vore supermysigt om du kom och hälsade på någon gång, du är alltid välkommen! :D Haha nej sluta aldrig skriva, jag älskar alla era kommentarer och du har så mycket vettiga tankar och åsikter <3 kraaaaaam

 4. Svara

  Ekenäsliv

  13 oktober, 2017

  Så himla himla häftigt!
  Jag läser ditt inlägg och bara ryser och känner också att jag blir väldigt väldigt rörd.
  Nej, jag känner inte dig och har aldrig träffat dig.
  Men på riktigt så blir jag så genuint glad för din skull.
  Tack för att du delade med dig och för detta vackra inlägg.
  Varm kram Anna

  • Svara

   Rania Rönntoft

   14 oktober, 2017

   Hej Anna, tack så hemskt mycket för dina fina ord. Jag blir otroligt rörd av att du känner så om mig och att du blir så glad för min skull. Även fast vi inte träffats så känns det verkligen som att jag känner dig och några av mina andra läsare, ni hänger verkligen med och lämnar så fina, djupa och genuina kommentarer. Det är magiskt och det är ni som får mig att älska bloggandet. Tack <3 Hoppas allt är bra med dig och att du har en fin helg. Kram Rania

 5. Svara

  Josefin Wilkins

  13 oktober, 2017

  Åååh blev helt pirrig i magen i slutet av detta inlägg… Älskar nykär känslan och är en tanta som länge kan stå och kolla på tonåringar som sött grovhånglar på gatan!! Wonderful 😻😻😻

  • Svara

   Rania Rönntoft

   14 oktober, 2017

   Åh haha tack Josefin! Ja känslan av att vara nykär är verkligen fantastisk, jag njuter för fullt <3 Hahahhah älskar att du kan stå och kolla på tonåringar som grovhånglar! Just nu beter vi oss nog lite som tonåringar faktiskt... hihi.

 6. Svara

  Mia Bergvall

  14 oktober, 2017

  Klokt av dig att våga ta ett steg tillbaka och släppa taget om det som inte skänker glädje! Ta hand om dig och njut av kärleksbubblan!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   15 oktober, 2017

   Tack Mia, skönt att höra att du tycker det. Det var definitivt inte ett lätt beslut att ta. Åh det ska jag verkligen göra, tack snälla! Ta hand om dig du med <3

 7. Svara

  Johanna Ene

  15 oktober, 2017

  Du väcker verkligen hopp!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   15 oktober, 2017

   Men åh tycker du?! Tack snälla!

 8. Svara

  Maria Mehlin, Leva Hållbart

  15 oktober, 2017

  Underbart när livet vänder tillbaka snabbt och när svåra beslut så snabbt visar sig vara riktiga. Så glad för din skull! Fint beskrivet om det svåra att tacka nej och se sina begränsningar när det dessutom handlar om roliga och inspirerande saker. Tror att det är nog så viktigt i de lägena för att inte köra slut på sig.

  • Svara

   Rania Rönntoft

   16 oktober, 2017

   Ja det är en otroligt härlig känsla när man inser att saker och ting vänder och blir bättre igen. Tack så hemskt mycket, vad roligt att höra att du uppskattar det jag skrivit. Ja jag tror verkligen man kan köra slut på sig själv även fast det gäller roliga saker, det kan lätt bli för mycket ändå.

 9. Svara

  Cecilia Johansson

  15 oktober, 2017

  Så fint och klokt skrivet. Funderar också mycket just nu kring om jag behöver säga nej till något för att få mer balans i livet. Så svårt när det handlar om att prioritera mellan roliga saker!!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   16 oktober, 2017

   Tack Cecilia! Det är oerhört viktigt med balans och att du faktiskt funderar över om du behöver säga nej till något är kanske ett tecken i sig? Men visst, det är oerhört svårt när det handlar om roliga saker men det är viktigt att prioritera ens hälsa.

 10. Svara

  Resfredag

  16 oktober, 2017

  Fint att höra! Det är viktigt att följa magkänslan. Ha en fin vecka!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   16 oktober, 2017

   Tack! Det är ju det, magen den kan den. Önskar dig med en fin vecka Annika!

 11. Svara

  Nadia

  17 oktober, 2017

  Rania, jeg blir så himla glad hver gang det dukker opp ett nytt innlegg fra deg i bloglovin’en min! Jeg får alltid så mye fint utav innleggene dine, og det er helt tydelig at du legger både mye tid og ikke minst sjel i de.

  Jeg vil bare gi deg litt pepp og minne deg på at du inspirerer. Du, ordene og bildene dine inspirerte meg til å ta skumle men helt riktige grep i min hverdag, som førte til at jeg skiftet jobb og tempo generelt i livet, og ryddet plass til det som var viktig for meg – tid, og tid til foto. Også nå i sommer og høst når du har slitt med å finne din egen balanse greier du fortsatt å inspirere meg. Det er nemlig ikke slik at man bare ”kommer til et sted” i livet også er alt bra og i balanse og kommer til å fortsette å være det. Å være i balanse krever en tilstedeværelse og fortløpende reflektering over hva som faktisk er viktig, og gøts til å si nei. Jeg elsker ærligheten din. Det er superkult å følge deg, du har føttene så godt plantet i jorden <3

  …. og grattis med kjærligheten!

 12. Svara

  Maria - All things green

  17 oktober, 2017

  Så glad för din skull, både att du hittat kärleken och att du föjer ditt hjärta och vågar ta steget och säga nej. Det finns en tid för allt, kanske det nu är tid för återhämtning. För lugn och ro, förkärlek och att tanka energi, för att våga säga nej till det som stressar! Stor kram, hoppas vi ses snart!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   18 oktober, 2017

   Tack vännen, och tack för ditt stöd när jag fattade vissa beslut <3 Ja jag tror definitivt hösten i år är för återhämtning, lugn och att bara pyssla om sig själv. Jaaa heja oss som säger nej och tar hand om oss själv! Jättemassa stora kramar och jag hoppas också vi ses snart!

 13. Svara

  Jennifer

  18 oktober, 2017

  Så skönt att läsa detta! ❤ Jag har också tänkt att det var väääldigt vad du var aktiv! Underbart att du hade styrkan att sätta stopp när det blev för mycket och kunde bromsa i tid. Det är så många som är stressade idag och som en med utmattningsdepression i bagaget vet jag hur svårt det är att fatta när man måste ändra på något. Jag är så glad att du hittat en bättre balans, att du tar dig tiden att röra på dig och förstås för att kärleken har dykt in i ditt liv igen! ❤ Stort Grattis och jag hoppas du får en riktigt fin höst!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   19 oktober, 2017

   Åh tack Jennifer! Haha ja jag har sannerligen flängt runt mycket och hållt mig sysselsatt. Det känns väldigt bra att jag insåg var det var på väg och att jag satte stopp, håller med dig – allt för många är väldigt stressade idag och ser kanske inte när det blir för mycket samt att det ju anses ”fel” att säga nej, hoppa av, sluta, byta jobb eller vad som helst vilket är förskräckligt tråkigt. Blir ledsen av att höra att du har en utmattningsdepression i bagaget – hoppas du mår bra nu! Så fint att höra att du är glad för min skull, det värmer verkligen ❤ Tack, hoppas du också har en fantastisk höst!

 14. Svara

  Boel

  22 oktober, 2017

  Så fint skrivet Rania! Är så glad för din skull! Tänk att det blev kärlek! Och allt började med en bilresa hem från Utefest! <3
  Bra att du lyssnar på kroppen och att du mår bättre. Och så himla kul att du bouldrar. Jag ser verkligen fram emot att få klättra med dig! Stor kram fina du!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   30 oktober, 2017

   Tack Boel, ja tänk att jag fann kärleken! <3 Underbart att Utefest liksom kickade igång det hela, hade så kul med er där! Jaaaa jag hoppas verkligen vi kan klättra ihop snart! Kram kraaaam <3

 15. Svara

  Pia

  23 oktober, 2017

  Ååå så härligt att läsa!! Blir så glad att höra att du mår bra, att du har det bra! Är starkt att inse sina begränsningar och att säga nej! Känner så mycket igen mig! Att även roliga saker kan till slut kännas som måsten när det blir för mycket… ha en underbar resa!!!
  Kram Pia

  • Svara

   Rania Rönntoft

   31 oktober, 2017

   Tack så hemskt mycket Pia! Ja tyvärr så kan de ju det, det var precis vad som hände nu. Jättetråkigt när roliga saker blir ett nödvändigt ont men tyvärr är väl livet så ibland. Åh tack snälla, det ska jag! Hoppas du har en fin höst :) Kram

LEAVE A COMMENT