Minska matsvinnet – att återanvända en purjolök

Idag är det dags för det tredje inlägget i samband med The Sustainable Society och månadens tema är matsvinn. Vi har väldigt lite av den varan hemma då vi inte handlar ”bara för att” utan alltid handlar exakt det vi behöver för specifika maträtter och så gör vi alltid storkok och fryser in matlådor. På så sätt går väldigt lite råvaror och ingredienser till spillo. 

Mitt tips till er idag handlar faktist lite om odling, även fast jag inte har speciellt gröna fingrar – men det är odling av den allra enklaste sorten.

Nämligen hur man kan återanvända en purjolök istället för att slänga roten och köpa en ny.

”I värsta fall är vi den sista generationen som hade möjlighet att vända vår negativa klimattrend. Den chansen får vi inte missa, och därför startades bloggkollektivet The Sustainable Society. Tillsammans utforskar vi olika teman och ger idéer och tips på hur man kan leva ett mer klimatsmart liv. Varje månad får du som följer oss tolv blogginlägg som alla ger dig olika miljövänliga idéer kring teman som resor, mat och inredning.
Vi postar dem den 17:e varje månad för att påminna om de 17 globala klimatmålen. Allt förpackat så inspirerande vi kan, för vi vänder hellre klimatångesten till en positiv drivkraft och använder den för att sporra varandra och våra följare att göra skillnad i vardagen.”
The Sustainable Society

Vi har (läs Andreas, det är oftast han som lagar mat hemma) börjat använda purjolök allt mer i vår matlagning. Det är himla gott! Oftast använder vi en hel och har bara en bit av roten kvar. Det vi då gör är att vi sätter roten i ett glas med lite vatten och ställer i ett fönster. Den behöver alltså inte någon jord!

Ungefär varje / varannan dag bör man byta vattnet så att purjon håller sig frisk och fräsch. Det går relativt fort och sedan så har man en purjolök igen, det är underbart att alltid ha färsk lök hemma. Vi har testat att göra om samma procedur med samma lök en gång till och faktiskt fått ut en tredje vända med lök från samma rot.

Det är den ni ser på bilderna här. Den blir lite tunnare för varje gång så jag undrar om en tredje vända (första är den du köper i butiken) är maxgränsen för hur många gånger det här går att göra. Jag har dock inte testat så det återstår att se.

Så nästa gång du är på väg att slänga resterna av din purjolök, sätt den i vatten istället så spar du på båda dina och miljöns resurser! 

© Rania Rönntoft | www.rowantree.se

Nedan kommer en lista på de andra medlemmarnas bidrag till månadens tema: 

© Rania Rönntoft | www.rowantree.se

The Sustainable Society är ett bloggkollektiv som består av HusligheterVeckans EkoThink OrganicEkomorsanEkoenkeltDos FamilyRowan TreeAnnas KemtvättNaturligt SnyggSlow FashionEvelinas Ekologiska och Emmas Vintage. Tillsammans vill vi inspirera andra till att leva mer hållbart och ta hand om vår miljö. Se till att följa oss på Facebook och Instagram så ni inte missar våra klimatsmarta tips!


All images and content are © Rania Rönntoft – Rowan Tree originals unless otherwise stated. Feel free to pin and share, but remember all content is copyright protected. Always link back and credit when sharing. Thanks!

YOU MIGHT ALSO LIKE

6 Comments

 1. Svara

  Daniella Chanelle

  18 juni, 2017

  men åh vad roligt! trodde dom var helt döda när man använt upp toppen.

  • Svara

   Rania Rönntoft

   20 juni, 2017

   det trodde jag också väldigt länge, så himla häftigt att det inte är så! är rätt mycket grönsaker man kan göra på liknande sätt med :)

 2. Svara

  Johanna

  6 augusti, 2017

  Amen vad smart! Så fint i fönstret också ju!👍✨

LEAVE A COMMENT