Inre hållbarhet

De senaste åren har jag skrivit mycket om hållbarhet och att ta hand om miljön; att konsumera mer hållbart med allt vad det innebär. Men hur är det egentligen med inre hållbarhet? Den frågan fick jag av Emilia som en kommentar till mitt inlägg Små saker du kan göra för att leva mer klimatsmart.

Sedan dess har jag funderat mycket över vad inre hållbarhet är för mig.

Jag tror att beslutet vi tog att för tre år sedan lämna Göteborg och stadshetsen för att flytta upp hit och ut på landet motiverades av inre hållbarhet. Vi ville något annat och började inse att det är en stor skillnad på att vara vid liv och knata på i vardagen mot att faktiskt leva livet. Att byta livet i lägenheten bland betong och stadsliv mot ett hus på den norrländska, lugna landsbygden har definitivt främjat min inre hållbarhet. 

➵ alla mina inlägg kring hållbarhet finner du här

När jag satt hemma i lägenheten i Göteborg och arbetade hördes ett ständigt brus utanför, bilar och bussar passerade konstant. Det gick folk i trappuppgången och ljud från grannarnas lägenheter smög sig in genom väggarna. Nu när jag sitter och skriver på det här inlägget hör jag bara fågelkvitter. Utöver det är det knäpptyst. När jag tittar ut ser jag inte stressade människor med för många matkassar som springer för att hinna med bussen. Jag ser skog, en liten grusväg och en gammal lada – kanske att någon rider förbi och eventuellt passerar en pilgrim eller två som går St. Olavsleden på väg mot Trondheim. 

© Rania Rönntoft | www.rowantree.se

Om en stund kommer jag ta en paus, ställa mig i köket och koka en panna kaffe medan jag blickar ut över en glittrande sjö. Barfota kommer jag traska ut i gräset och njuta av dofterna av skog och nyutslagen hägg. Jag kommer känna gräset mellan tårna och vinden i håret. Har jag tur får jag sällskap av en katt. Lugnet, tystnaden och närheten till naturen får mig att komma ner i varv och må otroligt bra.

Inre hållbarhet är för mig att hitta hem i sig själv, att känna sig välmående och fri och att ha styrkan att kunna säga nej till sådant som inte ger något värde eller är i linje med ens värderingar och intressen. 

Att bo såhär är en del i det som nu ger mig inre hållbarhet. Men flytten hit har gjort så mycket mer för mig. Jag är inte längre samma person som valde att lämna Göteborg, jag har utvecklats och växt enormt mycket som person vilket i sin tur påverkat både min livsstil och det jag är intresserad av och brinner för. Idag vet jag vem jag är och vad jag står för och det är en förbaskat fantastisk känsla. 

När vi flyttade var jag i mångt och mycket en stadstjej, och hade planer på att fortsätta fotografera inredning och lite mode även när vi flyttat hit. Sakta men säkert hände något. Att bo såhär har verkligen påverkat mig. Jag började vara ute mer, vandra och fotografera natur. Plocka svamp och bär, lära mig mer om att sylta, safta och förvälla.

➵ här kan du läsa mer om naturens skafferi

Intresset för naturen växte och i takt med det mina tankar om hållbarhet, men också vad som verkligen är viktigt i livet; Att leva, utforska, upptäcka och uppleva. Inte saker och ytligheter. Vi började konsumera mindre och smartare, rensa hemma och plötsligt såg vi annorlunda på världen. Saker ger inget egentligt värde och de upplevelser jag tar del av och de människor jag träffar skapar bestående intryck och minnen för livet oavsett vad jag har på mig, hur mitt hem ser ut eller vad jag äger för saker. 

Att leva nära naturen och vistas mycket i skog och mark ger mig oerhört mycket och får mig verkligen att må bra. För mig är inre hållbarhet också att hitta hem i sig själv, att känna sig välmående och fri och att ha styrkan att kunna säga nej till sådant som inte ger något värde eller är i linje med ens värderingar och intressen. 

Slow living och minimalism blev oerhört viktigt och att implementera den typen av tankesätt i min vardag är också något som för mig leder till inre hållbarhet.

© Rania Rönntoft | www.rowantree.se

En annan sak som är viktig för mig är att leva i nuet och verkligen ta tillvara på varje dag. Att släppa frukosten för att rusa ner till sjön och fånga soluppgången eller att mitt i natten ge sig ut bland myggen för att uppleva en otrolig dimma. Att ta beslutet att sänka tempot med den här bloggen och arbeta mer med Northbound Journeys är också ett val jag gjort för att främja min inre hållbarhet. 

Jag känner mig mycket starkare som individ, fotograf och företagare nu än förr. Jag mår bättre, är säkrare i mig själv och vet vad jag vill. Jag känner att jag är på helt rätt väg i livet. Kanske behöver vi först fokusera på oss själva – hitta vad vi mår bra av och var vi har våra prioriteringar – innan vi kan fokusera på miljön och att leva mer klimatsmart.

Vad är dina tankar kring det här och vad är inre hållbarhet för dig? 

All images and content are © Rania Rönntoft – Rowan Tree originals unless otherwise stated. Feel free to pin and share, but remember all content is copyright protected. Always link back and credit when sharing. Thanks!

YOU MIGHT ALSO LIKE

7 Comments

 1. Svara

  Mia Bergvall

  31 maj, 2017

  Jag kan nog skriva under på allt du skrev, vi tänker väldigt lika du och jag. Jag bor tre mil utanför stan nu och längtar verkligen inte till att bo i en liten studentlägenhet som övriga klasskompisar (förstår såklart att de flesta studenter inte har möjlighet att bo såhär, men jag tror de flesta av mina kompisar trivs utmärkt i sitt korridorsrum vilket jag inte skulle). Just nu blickar jag ut i skogen genom köksfönstret och ser våra kaniner skutta runt i sin hage, det är verkligen livskvalitet. Jag ska verkligen göra mitt bästa för att ha en vardag där jag kan njuta av allt livet erbjuder!

 2. Svara

  Pia

  31 maj, 2017

  Så bra skrivet! Och jag håller med om så mycket av det du säger! 💜

 3. Svara

  Agnes {Cashew Kitchen}

  31 maj, 2017

  Tänkvärd inlägg! Fick en sån fin bild av det där kaffeögonblicket på farstun som du beskrev. Åh vad jag önskar att jag kunde ha det varje dag! När vi åker till sommarstället är det alltid min favoritgrej att göra :-) Krävs verkligen inte mycket för att göra mig lycklig haha <3 Känner själv att jag verkligen är tillbaka i den där situationen från Gbg som du skriver om. Konstant brus, grannar och byggarbete som backdrop till mina tankar. Älskar ju söder på så många sätt, men får med jämna mellanrum påminna mig om mitt långsiktiga mål av att bo, leva och arbeta i ett lugnare tempo närmre naturen, annars är det lätt att jag tappar bort mig på vägen dit. Så spännande med northbound journeys – älskar att ta del av de fantastiska natur/äventyrs/vandringsbilderna! Men älskar även dina längre funderingar här på bloggen så hoppas förstås att de kommer fortsätta att dyka upp då och då <3 Kram!

 4. Svara

  Ekonomimamman

  1 juni, 2017

  Väldigt bra och tänkvärt inlägg! Det talas nästan bara om hållbarhet med fokus på miljö etc. och inte alls lika mycket om den inre miljön i en själv. Tar man inte hand om sin inre miljö så kommer det att ge effekter på allt man gör tror jag. Det går inte att strunta i att lyssna inåt och bara köra på som så många gör. Fick en feelgood-känsla när jag läste inlägget, du beskriver allt så levande och så härligt. Nu ska jag ta en långsam god frukost i tysthet och kanske läsa en bok. Ha en fin dag!

 5. Svara

  Wilda

  4 juni, 2017

  Jag känner igen, mycket. För mig är också inre hållbarhet att lära känna sig själv, skapa hållbara ärliga relationer och välja vad jag lägger min energi på. Att lyssna till sig själv, ta hand om sina känslor och behov. Blev så inspirerad till att skriva ett eget inlägg nu! Tack för en eftertänksam och välskriven text. Fint att läsa!

 6. Svara

  stella

  4 juni, 2017

  känner likadant. vi lämnade stockholm för en mindre stad. nu bor vi visserligen inne i stan, men det är som att pulsen saktat ner. Saker får och kan liksom ta den tid det tar nu, vilket är väldigt lyxigt. jag har också hittat helt rätt med mitt företag och det gör att jag är mer motiverad och gladare.

 7. Svara

  Beata Rydén

  13 juni, 2017

  Vilka kloka tankar kring inre hållbarhet! Det låter så härligt att du har förändrats och blivit tryggare i dig själv. Jag är kluven till om jag vill bo i stad eller på landet, men tänker att jag låter livet guida mig dit jag ska vara :) Däremot är jag väldigt noga med att hålla min inre kompass fri från för mycket yttre påverkan. Detta är svårt för jag är en person som lätt påverkas av vad andra människor gör. Så för mig handlar inre hållbarhet också om att komma fram till kärnan av mig själv och förstå vad jag behöver för att må bra, vilket inte alltid är så lätt. Och det kommer nog vara ett utforskande under hela livet, för man förändras ju också konstant. Kram <3

LEAVE A COMMENT