Hållbart resande – Packa lätt och lev enkelt

God morgon! Idag är det dags för andra inlägget i samband med The Sustainable Society och månadens tema heter ”Packat och Klart”. Som ni förstår på namnet har vi alla skrivit inlägg som på något sätt berör hållbart resande. Länkar till de andra medlemmarnas inlägg finner ni längre ner ↓

© Rania Rönntoft | www.rowantree.se
”I värsta fall är vi den sista generationen som hade möjlighet att vända vår negativa klimattrend. Den chansen får vi inte missa, och därför startades bloggkollektivet The Sustainable Society. Tillsammans utforskar vi olika teman och ger idéer och tips på hur man kan leva ett mer klimatsmart liv. Varje månad får du som följer oss tolv blogginlägg som alla ger dig olika miljövänliga idéer kring teman som resor, mat och inredning. Vi postar dem den 17:e varje månad för att påminna om de 17 globala klimatmålen. Allt förpackat så inspirerande vi kan, för vi vänder hellre klimatångesten till en positiv drivkraft och använder den för att sporra varandra och våra följare att göra skillnad i vardagen.” – The Sustainable Society

Idag är jag 28 år gammal och antalet gånger jag flugit är nog totalt runt tio gånger. Jag har däremot alltid rest mycket, men enbart i Sverige. Jag har faktiskt inte ens varit till varken Norge eller Finland än. Utan körkort har det blivit en hel del tåg och bussturer.

Många tycker det låter jobbigt men för mig är det en enorm frihet att kunna hoppa på ett tåg eller en buss och sedan bara släppa allt. Att sitta ner, slappna av och se naturen susa förbi utanför i takt med att den förändras är häftigt. Utöver att jag får tid för avkoppling, att sortera mina tankar och kanske läsa lite så får jag en större inblick i hur långt och varierat vårt fina, skandinaviska land är.

Till exempel så hoppade jag för någon månad sedan på ett tåg i Sundsvall precis när våren börjat visa sig och jag klev av i Gällivare där vintern fortfarande höll ett fast grepp om naturen.

Annars reser jag oftast här omkring, med buss eller i bil med min sambo eller våra vänner. Näräventyr och aktivt upplevande är bland det bästa som finns, kostar väldigt lite och går att göra nästan när som helst.

© Rania Rönntoft | www.rowantree.se

Nu för tiden vet de flesta av oss att det absolut sämsta för miljön är att flyga. Men jag funderar även på hur hållbart det är för oss och vår hälsa?

Vi jobbar och sliter, sparar pengar och längtar – sedan fyller vi våra stora väskor till bredden (betalar gärna lite extra för övervikt), stressar till flygplatsen där vi sedan blir sittande för att vara ute i god tid. Vi reser långt till värme och palmer. Där ligger vi i en solstol, dricker drinkar och äter gott. Badar lite och gör kanske någon liten utflykt. Under 2 veckors tid släpper vi vardagen helt och sen åker vi tillbaka igen, allt börjar om och vi sparar pengar och längtar till nästa år.

I skolan får barnen komma fram och berätta för klassen om sitt stora äventyr när de flugit till olika länder, men de som spenderat sommarlovet i en stuga på landet eller varit i Sälen över vintern får sällan berätta om det. Att flyga utomlands anses coolt och har högre status.

Tyvärr är det såhär många av oss reser idag, och så ser samhället på resande. Men mår vi verkligen bra av det? 

Jag tror det är viktigt att vi lägger vår tid och energi på resor och upplevelser som verkligen ger oss något, och att vi gör det oftare. Planera in en tågresa över helgen, med familj eller vänner. Res runt och se olika delar av Sverige och för den delen resten av norden! Gör resan till en del av upplevelsen, något som för mig är precis lika viktig som slutdestinationen. Kanske kan ni gå ihop ett gäng vänner, dela på bensinen och göra en roadtrip? Sov i bilen, i tält eller ett vandrarhem. STF har otroligt mycket stugor och vandrarhem runt om i Sverige och som medlem får man dessutom rabatt på deras boenden.

Kolla upp vad ni kan göra för dagsutflykter där ni bor, det är otroligt spännande att sitta och googla, kolla på kartor m.m och försöka lära sig mer om sin omnejd. Jag och Linnéa gör det hela tiden för Northbound Journeys. Förra helgen var jag i Västerås, jag tog tåget dit och var borta fredag – söndag och det enda jag hade med mig var en dagstursryggsäck. Den friheten är fantastisk! 

Hade jag satsat på att flyga utomlands hade jag inte haft råd att resa, knappt en gång om året ens. Men nu är jag ute med tåg flera gånger om året och bilar runt väldigt ofta medan jag upplever, njuter och får se nya saker. Både vår ekonomi, miljön och vår hälsa tror jag mår bättre av att vi resa mer aktivt och faktiskt gör något medan vi är iväg istället för att bara ligga i en solstol. 

Sverige är ett långt och varierat land, och allemansrätten är en ynnest få utnyttjar, det är inget andra länder har så ta till vara på den.

Packa lätt och lev enkelt, upplev och njut av den otroliga skatt vårt avlånga land erbjuder! Vi investerade i en bil förra året, vilket inte heller är bra för miljön men vi använder den inte för att åka till jobbet och inte så mycket i vardagslivet.

Med den här bilen reser vi och upplever istället för att flyga utomlands. Vi har vår säng i bilen och vi har med oss utekök och mat. I Walter som den kallas finns allt vi behöver. Läs gärna mer av mina inlägg om att resa i Sverige eller näräventyr, och följ min nya sida Northbound Journeys som handlar om exakt det här!

➵ Här kommer en lista på de andra medlemmarna i The Sustainable Society och deras inlägg på temat:

© Rania Rönntoft | www.rowantree.senär man är ute på roadtrip är det ett äventyr i sig att dricka sitt morgonkaffe på nya platser varje dag


The Sustainable Society är ett bloggkollektiv som består av HusligheterVeckans EkoThink OrganicEkomorsanEkoenkeltDos FamilyRowan TreeAnnas KemtvättNaturligt SnyggSlow FashionEvelinas Ekologiska och Emmas Vintage. Tillsammans vill vi inspirera andra till att leva mer hållbart och ta hand om vår miljö. Se till att följa oss på Facebook och Instagram så ni inte missar våra klimatsmarta tips!


All images and content are © Rania Rönntoft – Rowan Tree originals unless otherwise stated. Feel free to pin and share, but remember all content is copyright protected. Always link back and credit when sharing. Thanks!

YOU MIGHT ALSO LIKE

22 Comments

 1. Svara

  Pia

  17 maj, 2017

  Sååå bra inlägg!!! Är så skönt att se alternativ, att läsa hur ni tänker kring resor. I och med att vi, jag och min man, lever lite enklare, så har vi inte råd att resa utomlands en massa, som de flesta andra gör, vi har valt att ha ett enklare liv så att vi kan ha en lugnare vardag istället och mer tid tillsammans och mer tid till sånt som vi tycker är viktigt. Så bra som du skriver, att i flesta fall jobbar man hela året och ser fram emot semestern, några få veckor bara, istället för att ha mindre semestrar, fler gånger istället!
  Så blir så glad över att läsa detta! Tack för att du delar med dig och alla dina bra tips!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   18 maj, 2017

   taaack, kul att du gillar mitt inlägg! Att välja en enklare vardag och arbeta mindre för att ha mer tid tycker jag är sååå värt det, och att offra dyra utlandsresor är för mig sjukt värt – glad att jag kan ge er lite inspiration till hur man kan resa på hemmaplan! Tack själv för att du läser, tycker om det jag gör och tar dig tiden att kommentera – det betyder oerhört mycket! <3

 2. Svara

  Johanna

  17 maj, 2017

  Hej! Funderat ett tag på en liknande bil för resor med familjen. Skulle vara så fint att få se hur ni har det inne i bilen också! :D

  • Svara

   Rania Rönntoft

   17 maj, 2017

   Åh det är verkligen att rekommendera! Vi har dock inte byggt om våran bil alls faktiskt utan vi har helt enkelt lagt in en madrass på golvet, vi har en plastback med saker vi behöver ha med oss och planerar att spänna upp ett lastnät i taket där vi kan förvara ytterkläder, extra filtar, handdukar osv :)

 3. Svara

  Jenn - forever abroad

  17 maj, 2017

  Åh fina Rania! Inspirerande text för en resenär som jag. Tack för att du påminner mig om detta, just det där att stanna upp och fundera lite ”vad är poängen med allt?”. Att stressa till ett resmål, när man kan ha ett oslagbart äventyr runt husknuten… :) Jag hoppas vi ses på ett Nordiskt äventyr snart igen <3

  • Svara

   Rania Rönntoft

   18 maj, 2017

   Åh men var så god fina du, vad fint att höra att mitt inlägg fick dig att fundera lite :) Det hoppas jag med, och det tror jag nog att vi gör <3

 4. Svara

  Trail & Inspiration

  18 maj, 2017

  Ett ord – Klockrent!!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   19 maj, 2017

   Tack, kul att du gillar!

 5. Svara

  Katarina

  18 maj, 2017

  Roadtrippa är ju så himla fint. Älskar att ni äger en liten bil att sova i. ❤️ Vill bara ha.

  • Svara

   Rania Rönntoft

   19 maj, 2017

   Ja det är ju det, bästa resesättet enligt mig :) Jaaa det är fantastiskt att ha ett litet hem på hjul! Du får skaffa du med :D

 6. Svara

  Wilda

  21 maj, 2017

  Jättebra inlägg! Resande är ju också så mycket en klassfråga och jag tycker att du belyser det på ett bra sätt också i att lyfta den fantastiska naturen vi har närmast oss. Varför skulle en utflykt i skogen i närheten vara mindre värd än en Thailandsresa egentligen? <3 Kanske ska vi fokusera mer på äventyret i sig än vart det tar oss?

  • Svara

   Rania Rönntoft

   22 maj, 2017

   Tack Wilda! Ja det är verkligen en klassfråga och det är oerhört tråkigt att vi ger utomlandsresor så mycket högre status. Jag tar en skogsutflykt före att ligga i en solstol alla dagar i veckan alltså. Jag håller med, det är viktigt att fokusera på vad vi får ut av det hela – vill vi vila upp oss (kan med fördel göras på hemmaplan / i Sverige) eller uppleva något? Vad tycker vi om att göra och uppleva? Sedan kan man fundera på var det går att uppnå – och mycket går nog att göra i Sverige och norden.

 7. Svara

  Fantasiresor

  21 maj, 2017

  Inspirerande inlägg! Jag har en väldigt ovetenskaplig känsla av att trenden dock är på väg att vända något, att vi faktiskt börjar intressera oss mer för våra närområden. Men som sagt, ytterst ovetenskaplig teori, det vore intressant att se någon statistik kring just detta. Hoppas även att alla onödiga affärsresor kan minska i och med att internetuppkopplingen blir bättre och bättre även på landsbygden. Tror det är svårt att få folk att sluta resa helt, och ur andra aspekter än miljön så sägs ju inte det heller vara helt hållbart. Men vi kan ju helt klart göra bättre än vad vi gör. Inklusive jag själv :-)

  • Svara

   Rania Rönntoft

   22 maj, 2017

   Tack! Ja jag har också en högst ovetenskaplig känsla av att det är så. De flesta reser såklart fortfarande utomlands för att slappa vid poolen men fler och fler verkar vilja ha mer upplevelser, aktiva resor och inte lika långt hemifrån vilket såklart är jättekul! Självklart går det inte att sluta resa helt, och det tycker jag inte vi ska heller – vi lär oss oerhört mycket av att resa och se andra delar av världen. Men det går att göra smartare och mer hållbart – som att tex. skippa affärsresor, där har du helt rätt – mycket sådana behövs inte längre. Samt att vara borta längre när vi väl reser :) Ja ingen kan göra allt men alla kan göra något och ju mer medvetna folk blir, desto mer hållbart kommer vi leva på det stora hela då alla kommer dra sitt strå till stacken!

 8. Svara

  sandrajunhammar.se

  21 maj, 2017

  Ååh vilket inspirerande inlägg och vackra bilder ♥ Håller verkligen med dig om att det finns otroligt mycket att se och uppleva i Sverige. Vi har nyligen ’hoppat av ekorrhjulet’ för att leva enklare och närmare naturen. Ambitionen är att hitta en vardag vi inte vill fly från, där vi kan göra små utflykter ofta istället för en gång om året precis som du skriver. Hög igenkänningsfaktor i det du skriver med andra ord. Tack för tipsen!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   22 maj, 2017

   Tack snälla, så kul att ud tycker det! Ja det gör ju det och vi har fri tillgång till det, något som ju är helt fantastiskt! Vad spännande att ni hoppat av erkohrhjulet, jag vill genast veta mer! Har ni flyttat och bor numera enklare/ billigare så ni kan arbeta mindre eller hur har ni gjort? Det låter som en väldigt bra ambition och vi är ute efter exakt samma sak! Så lite så, tack för att du tittade in och läste ♥

   • Svara

    sandrajunhammar.se

    22 maj, 2017

    Ja men eller hur, älskar allemansrätten! Ja, vi har sålt vårt hus, flyttat, jag sa upp mig från jobbet, mm. Om du vill kan du läsa mer här: http://www.sandrajunhammar.se/att-hoppa-av-ekorrhjulet/
    Har nyligen startat en blogg där jag skriver om vår resa mot ett enklare liv, om minimalism, hållbarhet, välmående och livet i stort.
    Man känner sig ganska ensam och udda ibland när man inte följer normen, så det känns fint att det finns fler med liknande ambitioner ❤️

 9. Svara

  Ulrica

  21 maj, 2017

  Mycket bra inlägg!! Så som du beskriver resandet utomlands är så klockrent rätt. Att stressa och spara för att lägga allt på en eller två veckors sol för att sedan börja om igen.. det stämmer så bra!! Jag har börjat tänka annorlunda, men min sambo brinner ännu för att få ligga där med sin öl i solstolen. Något jag är fullkomligt usel på är att packa. Jag packar alltid för mycket och använder nästan ingenting när jag väl är framme, och det gäller om jag så bara ska åka till mina föräldrar över dagen (dom bor 1,5 mil ifrån mig..). Jag försöker analysera varför jag har så himla svårt att lämna saker hemma, jag vet inte om det är någon form av katastroftänk att om jag inte har fyra par skor, minst två jackor, liten necessär med viktiga saker osv osv.. konstigt… så såna här inlägg är alltid bra att omge sig med! Kram

  • Svara

   Rania Rönntoft

   22 maj, 2017

   Ja visst gör det? Alla gör såklart inte så men tyvärr de allra flesta. Jag tänker att den där återhämtningen med öl i en solstol kan man ju faktiskt göra på hemmaplan, det är skillnad på att vila och att resa tycker jag – när jag reser vill jag upptäcka saker. Mhm… Jag brukar också packa för mycket, men jag blir bättre hela tiden – dels för att vi snöat in på minimalism och ständigt rensar, man behöver liksom inte så mycket. Sedan brukar jag tänka att det jag ser och upplever är minst lika roligt och fantastiskt oavsett om jag har samma tröja på mig igen eller inte :) Kul att du gillade inlägget, tack! kram

LEAVE A COMMENT