Små saker du kan göra för att leva mer klimatsmart

Idag är det äntligen dags för första temat med The Sustainble Society → små saker som gör skillnad. Att leva mer hållbart är inget som sker över en natt och det är just alla de där små sakerna – även om de känns banala – som tillsammans faktiskt betyder något. Därför kommer här lite tips på små klimatsmarta saker ni kan göra för att sakta ta er fram till en mer hållbar livsstil och vardag.

”I värsta fall är vi den sista generationen som hade möjlighet att vända vår negativa klimattrend. Den chansen får vi inte missa, och därför startades bloggkollektivet The Sustainable Society. Tillsammans utforskar vi olika teman och ger idéer och tips på hur man kan leva ett mer klimatsmart liv. Varje månad får du som följer oss tolv blogginlägg som alla ger dig olika miljövänliga idéer kring teman som resor, mat och inredning. Vi postar dem den 17:e varje månad för att påminna om de 17 globala klimatmålen. Allt förpackat så inspirerande vi kan, för vi vänder hellre klimatångesten till en positiv drivkraft och använder den för att sporra varandra och våra följare att göra skillnad i vardagen.” – The Sustainable Society

Nu är det snart tre år sedan vi valde att lämna Göteborg med allt vad det innebar; Betong, storstadspuls och konsumtionshets byttes mot ett liv på landet och en vardag med mer tid till att leva livet. Här har vi kommit närmre naturen och blivit mer intresserade för minimalism, ett lugnare liv och hållbarhet. Utifrån sett kan man kanske tro att vi gick från att bo i Göteborg och inte alls bry oss om miljön till att hux flux bo på landet och leva hållbart. För många kan det verka som ett extremt och stort steg. Men resan hit har varit lång, vi lär oss ständigt nya saker och vi kan alltid bli bättre.

Små saker du kan göra för att leva mer hållbart © Rania Rönntoft | www.rowantree.se

Det är de små sakerna som gör det och oavsett vem du är, var du bor eller hur din vardag ser ut så är det något som sker successivt. En del förespråkar att man ska göra si men inte så och att vissa alternativ är de enda rätta sättet att ta hand om miljön på. Jag tror inte på att det är sådär svart eller vitt. Vi måste alla hitta det som fungerar för oss, vårt liv och vår vardag.

Om det här med att bli mer klimatsmart känns övermäktigt och ni inte vet var ni ska börja så kan jag rekommendera några av sakerna här nedan. Att känna att man tagit ett aktivt beslut och faktiskt bara börjat kan vara precis det som krävs för att fortsätta. Det är de små sakerna som gör det.

Ta en sak i sänder och släng inte fullt fungerade saker utan byt successivt ut dem i takt med att de slits ut. Kanske är det enklare om du delar upp det efter teman? Jag har till exempel satsat mycket på att ha mer klimatsmarta produkter i badrummet. Det känns extra viktigt eftersom de sköljs ner i avloppen och dessutom är de i direkt kontakt med min hud som ju är kroppens största organ, så de är bättre för både miljön och min hälsa!

Små saker du kan göra för att leva mer klimatsmart:

♦ Ät vegetariskt 1-2 gånger i veckan.

♦ Använd tygpåsar när du går och handlar.

♦ Införskaffa disktrasor i tyg som du tvättar och återanvända istället för att ständigt köpa nya.

♦ Byt ut diskborsten till en i trä som du sedan bara behöver byta huvud på när den är sliten

♦ Laga mat i större mängder och gör matlådor att ha med på jobbet istället för att äta ute.

♦ Välj någon dag i veckan då du går, cyklar eller använder lokaltrafik istället för att ta bilen.

♦ Även hårborste och nagelborste kan du byta ut till nya i trä när de du har är utslitna.

♦ Handla kläder och inredningsprylar på second hand

Små saker du kan göra för att leva mer hållbart © Rania Rönntoft | www.rowantree.se
Under de kommande månaderna kommer ni få ta del av mycket information och tips kring hållbarhet och och då är det viktigt att ni kommer ihåg att det är de små sakerna som gör det, och ingen kan göra allt men alla kan vi göra något.

Så se till att handplocka och skräddarsy våra tips efter vad som faktiskt fungerar för er och era liv. Vi vill inte stå med pekpinnar och ge er ångest, utan ta det lugnt och gör hela tiden små val som sakta men säkert leder fram till en mer hållbar vardag, både för er hälsa, plånbok och miljön!

Nedan ↓ hittar ni en lista på de andra medlemmarna i The Sustainable Society, klicka in er på deras bloggar för att ta del av deras inlägg kring temat. Johanna avstår dock den här månaden efterse hon är nybliven mamma – grattis! Ni som följer oss är dessutom hemskt välkomna att själva blogga kring hållbarhet och temat ”små saker som gör skillnad”. Länka gärna era inlägg här så att vi får ta del av dem ♥︎


The Sustainable Society är ett bloggkollektiv som består av HusligheterVeckans EkoThink OrganicEkomorsanEkoenkeltDos FamilyRowan TreeAnnas KemtvättNaturligt SnyggSlow FashionEvelinas Ekologiska och Emmas Vintage. Tillsammans vill vi inspirera andra till att leva mer hållbart och ta hand om vår miljö. Se till att följa oss på Facebook och Instagram så ni inte missar våra klimatsmarta tips!


All images and content are © Rania Rönntoft – Rowan Tree originals unless otherwise stated. Feel free to pin and share, but remember all content is copyright protected. Always link back and credit when sharing. Thanks!

YOU MIGHT ALSO LIKE

32 Comments

 1. Svara

  rebecca

  17 april, 2017

  jag är så himla pepp på det här!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   17 april, 2017

   Åh vad kul att höra! :D

 2. Svara

  Jenn - forever abroad

  18 april, 2017

  Diskborste i trä är också väldigt fint!

  Och angående disktrasor, man får riktigt lång hållbarhet på vanliga om man 1. alltid sköljer av disktrasan efter man torkat något och 2. då och då häller kokande vatten över den (dödar alla bakterier och tar bort all lukt).

  • Svara

   Rania Rönntoft

   18 april, 2017

   Ja men visst är det? Utöver att träredskap är bättre för miljön så är de ju mycket finare och det är trevligare att använda dem / vistas i köket tycker jag :D Bra tips angående disktrasorna <3 Det finns ju faktiskt mycket man kan göra för att förlänga livet på diverse produkter man använder!

 3. Svara

  Mari

  19 april, 2017

  Vad kul att hitta hit :) Var i Sundsvall bor du?

  • Svara

   Rania Rönntoft

   19 april, 2017

   Välkommen! Är du från Sundsvall? Jag bor utanför stan, nära Matfors :)

   • Svara

    Mari

    21 april, 2017

    Ah okej :) Ja jag bor också i Sundsvall, i Granlo. :)

    • Svara

     Rania Rönntoft

     21 april, 2017

     Åh kul med en lokal läsare! Granlo har jag nog inte varit i så mycket tror jag

 4. Svara

  Anna N

  19 april, 2017

  Så roligt att du tipsar om just bivaxdukar! Jag hade inte hört talas om sådana förrän häromdagen, då jag såg Svt-programmet ”Gäst i spenaten” (rekommenderas varmt!). Där tillverkade de egna dukar av vaxet från gårdens bin. Eftersom jag själv inte har några bin att tillgå (än…) är det ju smidigt att man också kan köpa färdiga… :-)

  Ha en fortsatt fin vecka!
  Kram

  • Svara

   Rania Rönntoft

   20 april, 2017

   Åh jag blev tipsad om det programmet i tisdags, nu måste jag slå slag i saken och spana in det! Jag har faktiskt inte använt mina än, jag har inte haft behovet av att slå in något i dem eller täcka över något haha. Ja visst, jag tror mina är beställda från Lappland Eco Store, jag fick dem i julklapp :) Detsamma, kram!

 5. Svara

  Sophia

  19 april, 2017

  Ville bara säga att jag precis lyssnat på ”andra sätt” där du gästar, så himla inspirerande, bra samtal! Gillade att du delade med dig av ” är inte är perfekt”-sidan, äter varmkorv med knappt någon kötthalt i och ibland tar bilen för att åka och köpa pizza. Haha älskart! Tror, som du också påpekade i podden, att det kan vara viktigt att ibland även påminna om sånna saker. Kändes verkligen genuint och man fick se (höra) ännu mer av din varma personlighet!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   20 april, 2017

   Åh vad roligt att du lyssnat, tack <3 Och verkligen jättekul att höra att du tyckte om det. Det kändes lite läskigt att dela med mig av de där sakerna, men verkligen så viktigt - så det känns skönt att höra att du tycker det var bra, det värmer verkligen!

  • Svara

   Anna N

   21 april, 2017

   Ja, det tycker jag verkligen att du ska göra! Det klassas nog egentligen som ett barnprogram, men jag bänkar mig framför datorn så fort ett nytt avsnitt har släppts. ;-)

   • Svara

    Rania Rönntoft

    21 april, 2017

    Det är verkligen inget fel i barnprogram så länge de är bra ;)

 6. Svara

  Katta Bucketlife

  19 april, 2017

  Åh vilka bra och konkreta tips! Jag känner mig ofta överväldigad kring var jag ska börja. Det måste nog verkligen göras steg för steg och det allra viktigaste är ju att börja. Jag tycker det här inlägget både motiverar till det och får det att kännas enkelt och görbart – väldigt bra skrivet!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   20 april, 2017

   Tack Katta! Ja det ÄR överväldigande och det skrivs så mycket om allt man kan göra överallt nu, det kan så lätt göra en stressad och ge en ångest och då blir det att man inte gör någonting alls istället + mår dåligt, så det är sååå viktigt att försöka ta det lugnt, bara börja och göra några små saker successivt, låta det ta tid <3 Så roligt att höra att du tyckte om mitt inlägg - tack!

 7. Svara

  Cecilia Bergman

  22 april, 2017

  Vilket trevligt initiativ!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   22 april, 2017

   Tack, det känns riktigt bra!

 8. Svara

  Pia

  8 maj, 2017

  Fina tips och bra skrivet!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   9 maj, 2017

   tack så mycket!

 9. Svara

  Emilia - vila & life design

  11 maj, 2017

  Hållbarhet för mig handlar också om den inre hållbarheten. Att konsumera mindre, kan ju också betyda att man hushåller med de inre resurserna. Det ska jag nog skriva ett inlägg om. Sen vill jag också tillägga en sak: det är ROLIGT att vara hållbar – för mig är det en sport :D

  • Svara

   Rania Rönntoft

   23 maj, 2017

   Hej Emilia! Förlåt för mitt sena svar, jag fastnade lite i att fundera över det här med inre hållbarhet. Tack! Oerhört intressant och nog en precis lika viktig fråga. Mina funderingar lär mynna ut i ett inlägg om det här också – ser fram emot att läsa vad du tänkt om det <3 Ja jag håller med - det är jättekul att leva hållbart!

 10. Svara

  Sara

  29 juli, 2018

  Tack, mycket intressant och relevant ämne för diskussion!.. Och stora idéer och tips som hjälper mig att få en ny medvetenhet :)

LEAVE A COMMENT