Skidåkning och fotokurs i ett soligt Tjautjas

© Rania Rönntoft | www.rowantree.se

Det är onsdag förmiddag och jag står utanför min mormors hus i Malmberget och väntar på Jennifer. Jag ska ha en tvådagars fotokurs med henne och i ett härligt motljus är jag glad och redo!

Hon kommer i en fyrhjulsdriven jeep och snart är vi på väg till Tjautjasjaure. Vi passerar odlingsgränsen (ja, det stod så på en skylt) och ett par renar skuttar in i skogen innan jag hinner ta kort på dem.

© Rania Rönntoft | www.rowantree.se

© Rania Rönntoft | www.rowantree.se

I bilen på vägen dit pratar vi mycket om foto, hur jag tänker kring bilder till bloggen och så lite teknik snack om optik och våra Lumixkameror. Jag har ju tidigare skrivit om min ”bloggkamera”, en Lumix GM1 och Jennifer har en GF7. Det är extra smidigt när ens elev har samma kameramärke som en själv!

Vi ska bo hos hennes mormor och när vi lastat in packningen svidar vi om till pjäxor och ger oss ut med längdskidor. Vi har såklart med oss fika och kaffe. 

Nu är jag verkligen i Lappland och det är dags för dag ett av min fotokurs med Jennifer.© Rania Rönntoft | www.rowantree.se

© Rania Rönntoft | www.rowantree.se

© Rania Rönntoft | www.rowantree.se

Efter en skidtur där man åkte mer bakåt än fram och jag trillade några gånger pga. extrem ovana (det var otroligt många år sedan sist jag åkte) så hittade vi en solig plats där vi kunde öva på att fotografera, gå igenom mer inställningar samt såklart fika lite.

© Rania Rönntoft | www.rowantree.se

© Rania Rönntoft | www.rowantree.se

© Rania Rönntoft | www.rowantree.se

© Rania Rönntoft | www.rowantree.se

Det har varit så otroligt roligt att lära ut foto till Jennifer. Vi har extremt kul ihop och skrattar mycket, och hon är en bra elev som ställer mycket bra frågor, är genuint intresserad och driven och lär sig snabbt! 

Hennes bilder är riktigt bra och speciellt duktig är hon på att fånga människor in the moment. Nedan följer några bilder hon tog på mig under vår dag ↓ Det är verkligen kul att se sig själv genom någon annans ögon!

 De är alltså fotograferade och redigerade av Jennifer och tagna med en Lumix GF7 + Lumix 25mm f/1.7.

© Jennifer Sandström - Forever Abroad | www.jennifersandstrom.se

© Jennifer Sandström - Forever Abroad | www.jennifersandstrom.se

© Jennifer Sandström - Forever Abroad | www.jennifersandstrom.se

Vi spenderade sedan lite tid inomhus med att gå igenom Adobe Lightroom och import, katalogisering, redigering och exploatering av bilder. Då passade vi även på att prata om bilder på bloggen och att tänka på variation och att berätta en historia.

Senare på kvällen gick vi ut för att fotografera under gyllene timman. Dels för att det är så vackert, och dels för att Jennifer skulle få öva i lite andra ljusförhållanden. Även efterarbetet blir annorlunda beroende på i vad för ljus och miljöer man fotograferat så det kändes viktigt att lära ut i lite olika förhållanden.

© Rania Rönntoft | www.rowantree.se

© Rania Rönntoft | www.rowantree.se

© Rania Rönntoft | www.rowantree.se

© Rania Rönntoft | www.rowantree.se

Det var första gången jag var i Tjautjas och jag måste ju säga att byn visade sig från sin allra bästa sida. Efter solnedgången satt vi inne och arbetade med efterbehandling och när vi gick och la oss visade sig som sagt ett magiskt norrsken. Tack Lappland, Tjautjas och Jennifer för en toppendag!

All images and content are © Rania Rönntoft – Rowan Tree originals unless otherwise stated. Feel free to pin and share, but remember all content is copyright protected. Always link back and credit when sharing. Thanks!

YOU MIGHT ALSO LIKE

13 Comments

 1. Svara

  Cathinka - På vift!

  7 april, 2017

  Trots att jag känner mig mer än färdig med vinter blir jag ändå sugen på en tur till Lappland när jag ser era bilder! Sol och snö är så sanslöst vackert.

  • Svara

   Jenn - forever abroad

   7 april, 2017

   Det kan jag förstå Cathinka – visst kändes det lite motigt att lämna vårsolen i söder, men vårsolen här är också rätt fin. Den här tiden på året är då jag som bor i Helsingfors brukar ha som mest hemlängtan ;)

  • Svara

   Rania Rönntoft

   8 april, 2017

   Mhm jag känner mig egentligen också färdig men de här fina vårvinter dagarna är verkligen underbara :D

 2. Svara

  Pia

  7 april, 2017

  Låter så härligt! Vackert landskap, sol och roligt sällskap:)
  Ha en jättefin helg!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   8 april, 2017

   Ja det har varit oerhört härligt, verkligen allt man kan önska :) Tack detsamma!

 3. Svara

  Wilda

  8 april, 2017

  Åh vad fint! Så härligt att få lära sig av någon som du. Hoppas på det framåt jag med :)

  • Svara

   Rania Rönntoft

   16 april, 2017

   Jag hoppas hon tyckte det var härligt :) Jag ser fram emot möjligheten att få ha fotokurs med dig en dag framöver, bara att ses vore oerhört kul!

 4. Svara

  Lund Johanna

  8 april, 2017

  Magi, vilka bilder och vilken utflykt. Jag blev då väldigt sugen på att komma på kurs jag med :)

  • Svara

   Rania Rönntoft

   16 april, 2017

   Ja det var riktigt härligt, inte alls dåliga miljöer att ha kursen i! Just de norrländska skogarna är inget som alltid ingår, men vill man ha en kurs med mig är det bara att slänga iväg ett mail :)

 5. Svara

  Katarina

  9 april, 2017

  Ni verkar ha haft det så himlans bra! :) Ja Jennifer är vetgirig. Hon kommer bli bäst snabbt här.. :)

  • Svara

   Jenn - forever abroad

   12 april, 2017

   Åh du är väl för go Katarina! ;) Ni proffs behöver inte vara för oroliga, hehe. Igår provade jag förresten att fota månen men insåg ganska snabbt att man nog bör ha något typ av zoom-objektiv… Kommer bli lätt att skriva en önskelista vid kommande jular och födelsedagar känner jag :D

   • Svara

    Katarina

    12 april, 2017

    Jo en behöver fasligt mycket zoom. Jag fotade med 70-200 och har även beskurit bilden.

  • Svara

   Rania Rönntoft

   16 april, 2017

   Det har vi verkligen haft! Ja hon lär sig oerhört snabbt, det är kul att se <3

LEAVE A COMMENT