Vegetarisk Carbonara och ett boktips

Nu när våren sakta återvänder så ändrar vi våra matvanor en hel del. Mustiga grytor, varma soppor och den där lite tyngre maten byts successivt ut mot lättare och fräschare mat. Sedan vi flyttade ut på landet så har jag märkt att min livsstil följer naturens cykler vilket är en underbar känsla.

Vegetarisk Carbonara © Rania Rönntoft, Rowan Tree | www.rowantree.se

Under bokrean köpte jag en ny kokbok, Mera Vego, och det här är verkligen är en kokbok i min smak. Recepten är snabba, enkla och anpassade för att hinnas med i vardagen vilket är en skön kontrast till många andra kokböcker där recepten tar lite längre tid och listan på ingredienser är något mer avancerad. Det här var verkligen ett bra köp, ofta blir våra kokböcker bara stående men den här används redan flitigt.

I måndags blev det en vegetarisk carbonara till middag, inspirerad av ett av recepten ur boken. Den var otroligt enkel att göra och man har själv i den typ av grönsaker man gillar bäst. Vi valde broccoli och sparris men nästa gång kan jag nog även tänka mig svamp och kanske tomat.

Oavsett vad så är det svårt att misslyckas när vi snackar krämig pasta och parmesan! Brukar ni variera maten ni äter efter säsong? Vad äter ni nu när våren är här?

Receptet, som alltså är skapat av Sara Ask och Lisa Bjärbo för boken Mera Vego finner ni nedanför bilden ↓

Vegetarisk Carbonara © Rania Rönntoft, Rowan Tree | www.rowantree.se

Grön Carbonara
En krämig pastarätt där det traditionella baconet är utbytt mot allehanda gröna favoriter, men basen av pasta, ägg och parmesan består.
Skriv ut
Ingredienser
  1. Tagliatelle* för 4 personer
  2. 1 l gröna grönsaker som tex
  3. - 1 broccolihuvud
  4. - 1 knippe sparris
  5. - 1 näve sockerärtor
  6. - 1 avokado
  7. 2 dl riven parmesan
  8. 3 äggulor
  9. 1-2 dl matlagningsgrädde
  10. 1 dl persilja
  11. salt och peppar
  12. saft av en citron
  13. ev fler äggulor till serveringen
Instruktioner
  1. Koka pastan enligt anvisningen på paketet.
  2. Skär under tiden grönsakerna i bitar och koka broccoli och sparris i några minuter i lättsaltat vatten.**
  3. Riv parmesan och blanda den med äggulorna i en skål.
  4. Blanda ihop den nykokta tagliatellen med parmesanröran. Späd med matlagningsgrädde tills du tycker att pastan är lagom krämig.
  5. Blanda i alla grönsakerna, hacka persilja och ös i. Smaka av med salt, peppar och citron.
  6. Vill du så pyntar du din portion med en rå äggula på toppen.
Noteringar
  1. * Jag tog den pasta vi hade hemma.
  2. ** Här valde jag att koka grönsakerna med pastan på slutet för att spara på vatten och energi.
Anpassad från Mera Vego
Anpassad från Mera Vego
Rowan Tree https://www.rowantree.se/
All images and content are © Rania Rönntoft – Rowan Tree originals unless otherwise stated. Feel free to pin and share, but remember all content is copyright protected. Always link back and credit when sharing. Thanks!

YOU MIGHT ALSO LIKE

9 Comments

  1. Svara

    Anna N

    29 mars, 2017

    Åh, jag älskar den kokboken!! Just det här receptet har jag faktiskt inte testat (mest pga att min 4-årige son ryggar tillbaka så fort man yppar ordet ”broccoli”;-)), men flertalet av de andra. Jag kan även tipsa om uppföljaren, ”Ännu mera vego”, som även den innehåller massor av bra, enkla och framförallt smarriga vegorecept!

    Kram och ha en fortsatt fin vecka!

    • Svara

      Rania Rönntoft

      4 april, 2017

      Ja den är superbra! Har du någon egen favorit i den jag borde prova? Man kan ju ha allt möjligt grönt och gott i så du måste ju inte använda broccoli, eller så är det dags att sonen lär sig gilla det haha :D När jag gått igenom den här kommer jag säkerligen skaffa uppföljaren! Kram och tack detsamma :)

      • Svara

        Anna N

        4 april, 2017

        Åh, favoriterna är många! Pastan med broccolipesto och halloumi är supergod, likaså den krämiga trebönsmasalan och hummusen med rostade sesamfrön! Och den orientaliska linssoppan med havrefrallor, och… ja, du hör ju;-)

        När vi ändå är igång med tipsandet kan jag också slå ett slag för kokboken ”Nyfiken grön”, av Cecilia Blankens och Kristin Johansson. Lättlagade, men framförallt såå goda vegorecept!

        Kram

        • Svara

          Rania Rönntoft

          5 april, 2017

          Åååh halloumi, alla recept med halloumi ligger automatiskt högt upp på min lista. Det blir verkligen att testa mer av de här recepten nu när vår och sommar är på ingång. Den vegetariska curryn med kikärtor har vi gjort en del i vinter :D

          Oh, nyfiken grön har jag inte hört talas om förut – den ska jag kolla upp, tack! Alla sådana här tips är varmt välkomna <3 kram!

  2. Svara

    Cecilia

    1 april, 2017

    Kan bara hålla med om att Mera Vego är en superbra kokbok! Den och uppföljaren Ännu mera vego är helt klart de mest använda kokböckerna här hemma :)

    • Svara

      Rania Rönntoft

      4 april, 2017

      Men verkligen, den är toppen – kommer nog garanterat skaffa uppföljaren sen när jag använt den här ett tag ;)

  3. Svara

    Ramona

    2 april, 2017

    Vilket toppen recept :) Jag äter mest vegetariskt och då är det ju kalas med tips. Ska spana in boken med <3 Tack för tipset :)

    • Svara

      Rania Rönntoft

      4 april, 2017

      Ja så lätt och smidigt och jag gillar när man kan ha i lite vad man själv tycker om :) Ja gör det, den är superbra! <3

LEAVE A COMMENT