Sol, kaffe och måttfullhet – Veckosvepet v. 06, 2017

Så var det återigen måndag och vi är en bit in i februari nu. Solen skiner och det droppar från taken. Det ska vara några plusgrader i stort sett hela veckan, och det är skönt med lite värme men trist när snön smälter… Dock går jag barfota inne idag, som jag längtat!Coffee in the sunshine © Rania Rönntoft, Rowan Tree | www.rowantree.se

I lördags var en ny vän här och vi drack kaffe och pratade kollaps, omställning av samhället, norrlandspodden, vilda betesdjur och downshifting / slowliving generellt. Det är så oerhört viktigt för mig att umgås med likasinnade som delar mina värderingar, umgänget blir väldigt givande och värdefullt.

Nathalie har jag faktiskt träffat en gång förut, hon bor också här i Sundsvall och har gått från att arbeta som fotograf till att bli retuschör och frilansar numera. Hon hade med sig en svärmorstunga till oss, så fin – tack! 

Förra veckan lanserade jag, som ni nog märkt, ett helt nytt utseende här på bloggen och det har mottagits oerhört väl av er än så länge – tack så hemskt mycket! Det värmer att höra att ni gillar det och precis som jag tycker om att bilderna får mer utrymme.

I veckan som varit fick jag även hem ett nytt objektiv till min bloggkamera som jag valt att kalla den. Jag beställde hem ett 14mm f/2.5 och jag är kääär! Alla bilder i det här inlägget är tagna med min Lumix GM1 och den nya optiken!

Varje måndag tar jag en titt på veckan som gått och skapar ett veckosvep; Ett inlägg som innehåller bilder jag tagit under veckan som passerat, bra saker jag sett, läst eller hört, inlägg jag postat under veckan och så försöker jag avsluta med att visa hur jag sett ut och reflektera över mina egna tankar och utveckling. 

➵ Mina tidigare veckosvep finner du här

BilderVeckosvepet #06, 2017 © Rania Rönntoft, Rowan Tree | www.rowantree.se

Veckan har som sagt bjudit på otroligt härligt vårväder, och när jag går ut på altanen för att njuta av solen inser jag att blommor från i somras står kvar i sin vas. På tal om blommor har vi lagt en fin bukett på Mymlans grav och inne gosar vi för fullt med våra katter ♥︎ I fredags var jag hemma hos svärmor och bastade, så skönt!

Bra saker

◊ Vinterodla grönt inomhus

Elin på Continuation Magazine påminde mig om det här med hur enkelt det är att odla groddar inomhus, och jag ska genast sätta lite ärtskott, kanske testar jag med solrosfrön också. Det är som sagt ett väldigt enkelt och billigt sätt att få i sig lite extra gröna nyttigheter och gott är det också! 

◊ Läppskrubb med vanilj

Jag har ofta torra läppar, och framförallt under vintern. Jag försöker dricka mycket vatten och smörja med en fet kräm men efter att ha sett det här inlägget hos Matilda ska jag börja skrubba dem åtminstone en gång i veckan! 

◊ Om att bara få vara lite lagom ibland

Det här inlägget från Sofia är så himla viktigt och slår verkligen huvudet på spiken för mig. Det här med måttfullhet och lagom genomsyrar nog det mesta för mig Jag vill jobba lagom mycket för att faktiskt ha både tid och ork till att leva och njuta av livet nu. Jag avskyr när saker är sådär svart på vitt. Vi försöker hela tiden leva mer hållbart, mer minimalistiskt och äta mer vegetariskt – men vi kommer aldrig kallas oss varken miljöaktivister, vegetarianer eller minimalister. Att sätta in sig själv i fack eller känna att man lyckats om man bara presterar till 100%, det mår nog ingen speciellt bra av. Det gör att både en själv och andra ställer så oerhört mycket krav på en.

Man är inte lat för att man inte arbetar heltid eller misslyckad för att man inte studerat, eller dålig för att man till middag ikväll kommer äta färdigköpta chicken nuggets och pommes. Kom ihåg det, läs hennes fina inlägg och ta det här med måttfullhet med er under de kommande veckorna, månaderna, året och ja – hela livet faktiskt. Det har jag alltid gjort och kommer verkligen fortsätta att göra!

Tidigare inlägg

I veckan jobbade jag en hel del med min nya design, när jag inte redigerade alla bilder på Fanni så det blev inte så mycket bloggat. Men utöver alla bilder på henne och bloggens nya utseende så blev det ju även en film som visar hur det såg ut när vi plåtade porträtt.

◊ Porträtt bland granar och solsken
 En ny design

Jag själv

Sunny self portrait © Rania Rönntoft, Rowan Tree | www.rowantree.seÅh det har varit en hel del soliga, härliga dagar under förra veckan och jag har verkligen passat på att vara ute och promenera! Rejält kallt, sådär att det biter i kinderna men ÅH så skönt. Mitt medelhavsblod njuter verkligen av, och behöver, den där solen!

Tack förresten för alla era otroligt underbara och fina kommentarer kring allt jag skrev om mig själv i förra veckosvepet. Efteråt fyllde jag ännu en stor påse med kläder ur garderoben som ska bort, sånt där som jag tänkt ser bra ut på bild och får mig att framstå som den jag ”vill vara” men som jag annars inte använder så mycket. Usch! Att rensa ur det var en stor lättnad, jag tvekade inte en sekund och efter det + alla era underbara ord har jag mått så himla bra och känt mig så oerhört säker i mig själv. Ni är bäst! ♥︎

På tal om kläder så har jag gått igenom så många halsdukar genom åren. Olika längder, färger och material. Nu tror jag verkligen att jag har hittat den jag verkligen gillar och som kommer vara med mig länge framöver, och den passar till precis allt jag har! ↓ Sunny self portrait © Rania Rönntoft, Rowan Tree | www.rowantree.se

All images and content are © Rania Rönntoft – Rowan Tree originals unless otherwise stated. Feel free to pin and share, but remember all content is copyright protected. Always link back and credit when sharing. Thanks!

YOU MIGHT ALSO LIKE

13 Comments

 1. Svara

  Lund Johanna

  13 februari, 2017

  Vackra du i vacker halsduk!

  Och måttfullhetsinlägget, vilket inlägg. Jag blev lyrisk. Vad man kan behöva läsa det man tänker fast inte får tag på i huvudet ibland!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   14 februari, 2017

   Ja visst är det bra skrivet? Hon kan hon, Sofia <3 men visst är det lustigt? Vi pratar ofta om det där nu att när man går i vissa tankebanor eller får upp ögonen för något nytt så är det som om universum "kastar" det över en !

 2. Svara

  Yasmin/ We are Nodes Resblogg

  13 februari, 2017

  Vilka fina bilder! Plus avundsjuk på bastun, såg så mysigt ut. Har ni en egen? :D

  • Svara

   Rania Rönntoft

   13 februari, 2017

   Åh tack! Bastun var underbar <3 nej tyvärr har vi ingen egen men en hel del släkt har som vi kan nyttja :D

 3. Svara

  PJ:s byffé – från by till fe

  14 februari, 2017

  Jättefina bilder! Ny optik är alltid kul att bekanta sig med och håller den måtte blir det fest. :-) Själv fick jag igår hem mitt nya objektiv. Nästan 3 månader fick jag vänta för det är ett nytt objektiv i Canons L-serie. Idag skall jag ut och testa det på riktigt.
  Jo, detta med kollaps, inte kallops ;-) , hur gick diskussionen kring det? Jag blev lite nyfiken när du nämnde det i början.

  • Svara

   Rania Rönntoft

   22 februari, 2017

   Tack så mycket! Ja det är himla trevligt och än så länge är jag himla nöjd. Åh, spännande – den som väntar på något gott! 3 månader är lång tid, hoppas även du är nöjd!

   Jo, vi pratar mycket om det här hemma (sambon har läst boken Kollaps, jag har inte kommit så långt än) – om att det sätt samhället är uppbyggt nu, och hur alla våra system fungerar, inte är hållbart och tillslut kommer det att kollapsa. Många som tror på kollapsen förespråkar att ”gå tillbaka”, leva mer som man gjorde förr; enklare, gynna små orter, vara mer självförsörjande osv så vi pratade mycket om det där då både jag och Nathalie är inne på samma spår där. Vi tror dels människan mår bättre av det, dels tror vi att vi behöver hitta tillbaka till vi hur vi hade det förr, för miljöns skull och för att vi en dag står där och inte Kan leva som vi gör idag pga. brist på resurser m.m

 4. Svara

  Elin

  14 februari, 2017

  Hej!

  Jag håller verkligen med om att det är viktigt att få prata om umgås med folk som delar ens värderingar och idéer om hur man vill leva ibland. Nån som också funderar på saker som kollaps och omställning. Förändring blir lättare om man delar den, tycker jag.
  Tack snälla för länken och vad kul att du blev inspirerad. Det är ju så himla lätt och bra att odla lite skott, jag behöver själv påminnas om det med jämna mellanrum :)

  Superfina bilder tar du som vanligt <3

 5. Svara

  Katta Bucketlife

  14 februari, 2017

  Åh vad roligt med ny optik! Jag ska försöka komma iväg och laga min kamera och mitt 24-70-objektiv efter deras dust med golv/trappa på julafton.

  Du har så mysiga veckosvept. Vill liksom svepas med. Och vet du, idag fick jag också vårkänslor. Stockholm luktar vår och solen skiner!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   22 februari, 2017

   Ja, jag förespråkar ju att man inte finner lycka via prylar MEN det är ju himla trevligt med ny optik, det håller jag med om ;) Trist att att ditt objektiv fightats med ett golv – hoppas det inte blir allt för kostsamt att laga det!

   Tack, kul att du tycker om mina veckosvep. Med tanke på att de är just svep är det ju himla fint att du vill Svepas med hihi <3 Ja det var oerhört vårigt ett tag men nu vräker snön ner här, än ger inte vintern upp!

 6. Svara

  Beata Rydén

  14 februari, 2017

  Tycker den översta bilden är så himla fin <3 Tror det är något med kombinationen vårsol, kaffe och tidning som gör den riktigt lockande :) Funderar själv på att skaffa mig en bloggkamera. Verkar så skönt att slippa hålla på med sin stora hela tiden :D

  • Svara

   Rania Rönntoft

   22 februari, 2017

   Åh tack! Blev själv himla nöjd med den och var verkligen förälskad i det där ljuset, det är underbart att se att solen når in i huset igen efter en mörk vinter. Det är SÅ skönt med en liten bloggkamera, kan varmt rekommenderas!

 7. Svara

  Ramona

  16 februari, 2017

  Åhhh så fin du är <3 Tyvärr får man/jag en hel del påhopp om varför jag bara jobbar 50% och får ofta höra att ja men du borde jobba 100% så du har råd med allt. Dom tar verkligen inte att jag vill ha mer livsglädje och tid hemma med barnen och till att kunna göra lite vad jag vill. Så kan man bara inte tänka och resonera. Lite sorgligt kan jag tycka att man ska behöva försvara sig :( Jag/vi har valt detta och då har jag istället få ge avkall på vissa andra saker, men det är så rakt inga problem alls :) Har redan hela hemmet fullt av en massa onödiga prylar och rensar för fullt, trots att vi nyss flyttat. Kom med en hel del som bara kommer stå och damma. Kram fina du och tack för ännu ett toppen inlägg :)

  • Svara

   Rania Rönntoft

   22 februari, 2017

   Tack fina du <3 Det är tråkigt att det är sådär, men jag tror det bottnar i okunskap och kanske att folk någonstans ser det som en pik mot deras egna livsstil. Att folk väljer att gå emot normen och leva på sitt sätt, att inte göra "som man ska" är fortfarande ganska nytt och jag tror inte människor förstår. Men det är när vi möter motstånd som vi har en chans att förklara hur vi resonerar och även om det är jobbigt att vi ens ska behöva förklara oss tror det krävs nu i början tills det blir allt vanligare att leva på ett annat sätt och fler människor har "hoppat på tåget" så att säga.

   Jag tycker det låter underbart och alldeles rätt att du värderar tid med familjen och livsglädje framför jobb och att det går så bra. Stå på dig och tappa inte tron på din livsstil bara för att du möter negativitet hos andra! <3 Och fortsätt rensa, tro mig - det är som att skala en lök, man upptäcker nya lager hela tiden och det tar liksom aldrig riktigt slut. Kram och tack själv!

LEAVE A COMMENT