Årets första vecka med vintriga äventyr och serietips – Veckosvepet v. 01 – 2017

Nu har första veckan för 2017 passerat och det är dags att kika på årets första veckosvep! Har ni något ni saknar i upplägget i mina veckosvep är ni för övrigt såklart väldigt välkomna med synpunkter och förslag. Eller tycker ni att allt är bra som det är? 

Jag har 52 veckor framför mig att sammanfatta och vill ju att mina svep ska ge både mig och er så mycket som möjligt, på allra bästa sätt. Men vi lever i nuet så nu tycker jag att vi tar en titt på vecka ett!© Rania Rönntoft, Rowan Tree | www.rowantree.se

Varje måndag tar jag en titt på veckan som gått och skapar ett veckosvep, ett inlägg som innehåller bilder jag tagit, bra saker jag sett, läst eller hört, inlägg jag postat under veckan och så försöker jag avsluta med att visa hur jag sett ut och reflektera över mina egna tankar och utveckling. → Mina tidigare veckosvep finner du här

BilderVeckosvepet #01 - 2017 | © Rania Rönntoft, Rowan Tree | www.rowantree.se

Veckan har verkligen bestått av att ta tillvara på att vintern äntligen kommit hit. Jag har promenerade 5.6km i måndags, i lördags fick jag med mig Andreas att gå samma runda och igår var vi ute med bilen och for + fotograferade.

Det är så underbart och vackert med all snö, och jag är så glad att den är här men det får faktiskt gärna komma mer! 

Bra saker

 » Dirk Gently’s Holistic Detective Agency

Efter att inte ha haft det på flera månader gick vi och skaffade Netflix igen. Vi fann snabbt den här serien som vi plöjde igenom i ett nafs. Den är ganska speciell och kanske inte något för alla men vi älskade den. Dels berörde den en del saker vi nyligen pratat mycket om här hemma, om att släppa kontrollen och låta livet ta en dit man bara hamnar. Det finns ju liksom inget stort mål med livet, utan det handlar bara om att vara sann mot sig själv och göra det man genuint tycker om och mår bra av. Det här lyfts, om än på ett otroligt speciellt och något rörigt sätt, i serien som är alldeles lysande och härligt konstig!

Samtidigt så bör man ta kontroll över sitt liv, för det är ju bara du som faktiskt kan göra något åt hur din vardag ser ut. Att ta kontroll kan vara att våga lämna ekorrhjulet, flytta dit du vill, satsa på det du genuint tycker om, skapa lite vardagslyx eller faktiskt aktivt bara låter saker ske istället för att styra för mycket. 

”Break the pattern. Take control of your life, Todd. The instant you take control, interesting things will happen. I guarantee it!”

– Dirk Gently
 » När man kommer på att man kan använda sin poncho som en halsduk

Det här måste ändå vara veckans (högst ytliga) eureka-moment. Jag har köpt en poncho (second hand såklart) för en specifik bild men jag har inte riktigt hittat rätt tillfälle eller plats ännu och den har mest blivit liggande eller så har jag myst runt i den hemma. I veckan kom jag dock på att jag kan använda den som en halsduk och det blev ju riktigt snyggt!? 

(klicka på länken för att se en bild)

Att tänka lite utanför ramarna ibland är himla härligt, och jag blir väldigt mycket mer kreativ med hur jag använder eller kombinerar plagg och accessoarer i takt med att jag rensar och har mindre av dem, vilket är väldigt intressant och roligt.

» 2016 Gratitudes & Goals For 2017

Jag tyckte verkligen om det här inlägget från Agnes. Dels tycker jag verkligen om hur hon firade nyår. Det kändes genuint och viktigt, som om årskiftet verkligen hade en betydelse för henne och hennes vänner. Det var inte bara (ännu) en anledning till att festa.*

Att börja året med att lista allt positivt man varit med om under 2016 tycker jag var oerhört fint, och jag tycker också att Agnes har väldigt sunda tankar och mål för det kommande året. Dessutom är jag väldigt fäst vid hur hon uttrycker sig i skrift och det här inlägget är väldigt välformulerat och inspirerande.

For 2017, I’ve tried to write goals that are humane and that focus on what I can do more of rather than what I should stop doing. Together they make up a mindset or feeling that I wanna embody. My goals are broad enough to hold change of plans or unexpected life events. But to me they are also specific in that I know exactly what feeling I’m after. Most of them can’t be put on a to do list, but they can be enacted or practiced daily, or weekly, or monthly.

*Som jag själv skrev i mitt egna inlägg om nyår så är det såklart helt okej att festa eller ha finmiddag om det är vad man genuint tycker om – men det är inget för mig.

Tidigare inlägg

Jag själv

Där ljuset är som starkast i huset, där är jag. Även fast vintern äntligen kommit har jag blivit påverkad av hur mörk och trist den varit. Längtan efter ljus och värme är starkare än vanligt. Jag dricker kaffe, men försöker om kvällarna byta ut det mot té och under dagen försöker jag ändå dricka mer vatten. Och så spelar jag Wordfeud en hel del haha. Vi spelade mycket Alfapet under julen och det är ju faktiskt oerhört roligt! Jag gillar lugna brädspel och att sitta och prata, äta och dricka gott och låta spelet ta tid.

Annars funderar jag över min garderob, om jag saknar något, om jag kan rensa mer (det kan jag) och i så fall vad. Jag får håret att se bra ut på bild men avskyr det irl. Det ”bara hänger” och är tråkigt, ingen frisyr liksom. Jag vill ha det utsläppt mer men det växer sakta, framförallt luggen. Den här mellanperioden i att spara ut är jobbig och jag vill egentligen bara klippa av allt just nu men står emot.

Har fortfarande lite page, vet inte om jag ska klippa det helt rakt men då blir det en hel del kortare fram till. Hm hmm…

Muggen med Mymlan ↓ är nya favoriten i alla fall ♥
Self-portrait | © Rania Rönntoft, Rowan Tree | www.rowantree.seSelf-portrait | © Rania Rönntoft, Rowan Tree | www.rowantree.se

All images and content are © Rania Rönntoft – Rowan Tree originals unless otherwise stated. Feel free to pin and share, but remember all content is copyright protected. Always link back and credit when sharing. Thanks!

YOU MIGHT ALSO LIKE

19 Comments

 1. Svara

  Emma

  9 januari, 2017

  Har också den koppen <3

  • Svara

   Rania Rönntoft

   9 januari, 2017

   Mumin <3

 2. Svara

  Agnes {Cashew Kitchen}

  9 januari, 2017

  Åh vad glad jag blir över länkningen!! Tack så mycket <3 Blir superglad över att du gillar mitt sätt att uttrycka mig i text :-)

  Har f.ö exakt samma hårproblem. Har sparat ut en tid nu utan att klippa mig, så topparna är vansinnigt slitna och håret har liksom inget vackert fall alls. Funderar på att bara klippa av typ 1 dm och köra page ett tag, så att det åtminstone inte behöver vara så slitet.

  Älskar verkligen dina vinterbilder! Det är något med redigeringen som jag tycker spå mycket om. Jag studerar dem ingående och försöker begripa mig på hur du får till det ;-)

  Önskar dig en fin vecka! <3

  • Svara

   Rania Rönntoft

   9 januari, 2017

   Så lite så! <3 Jag toppar mitt hår jätteofta nu, en gång i månaden ungefär. Det håller håret friskt och så behöver man inte plötsligt klippa av jättemycket. Det låter nog bra att kapa av det slitna, och du är ju himla snygg i kortare - och sedan efter det kan du klippa det oftare och hålla efter medan det växer :) Jag gör ju inget med håret heller, använder inga produkter, låter det självtorka och kör på mycket inpackningar - det ska banne mig bli friskt och långt så fort jag bara kan!

   Åh gör du? Tack snälla! Har alltid tyckt vinterbilder, med färger / vitbalans har varit lite svårt att redigera men nu har jag börjat hitta hem efter mycket experimenterande :D

   Tack och detsamma! <3

 3. Svara

  Linda

  9 januari, 2017

  Låter som en intressant serie, ska ta en titt och se om de kan va nåt.
  Avslappnande att bara ligga och glo på nåt emllanåt. :)
  Usch vet precis hur du menar med håret, är oxå i en såndäringa konstig fas….tack och lov för hårsnoddar! :))
  Gillade verklign det du skrev om det här med att låta livet ta en dit en hamnar.
  Känns ju lite som att det är så det är.
  Hur en än försöker planera och ha sig så blir det ju aldrig precis så ändå.
  Klart bra att ha riktlinjer givetvis så en inte bara fladdrar runt helt okontrollerat, men skönt tänk med att släppa lite på kontrollbehoven och låta universum guida oxå. Det är ju det där med balans. ;)
  Och himla fina bilder, känns så mysigt och ombonat hos er. <3

  • Svara

   Rania Rönntoft

   9 januari, 2017

   Ja men gör det, hoppas du tycker om den! Den är som sagt rätt speciell haha. Ja, vi har inte haft Netflix på jättelänge men nu var det skönt att skaffa det för ett litet tag igen och tillåta oss att slappa och bara glo på lite serier och film.

   Ah dessa jobbiga faser Mellan frisyrer är fruktansvärt. Jag arbetar ju hemifrån så kan ju bara gå med håret hur som helst men när man ska ut bland folk vill man ju gärna se okej ut, eller kunna ha det utsläppt haha men det är nog mest jag själv som bryr mig och tänker på det egentligen så jag måste släppa det där lite.

   Ja självklart är det bra att ha lite planer, eller snarare tankar om vad man vill i livet för om det ligger där i bakhuvudet så påverkar det nog en när man tar beslut, så att man förs framåt i rätt riktning. Men man behöver nog inte ha det allt för kontrollerat och uppstyrt. Dessutom är det oerhört befriande att inse att det inte finns något stort, viktigt mål i livet. Vi är ganska små, och faktiskt obetydliga, på det stora hela så det enda som spelar någon roll är att må bra och njuta av det enda livet (vad vi vet) vi har här. Balans är bra <3

   Tack, roligt att du tycker att det känns ombonat och mysigt här :D

   • Svara

    Linda

    9 januari, 2017

    Alltså. TACK för årets tips, haha!
    Vi har kollat två avsnitt här nu och den är ju bara wow vad underbar och annorlunda, såååå bra! :)
    ”The world takes you where you need to be”
    Bästa jag hört på länge!
    (Fick lust att tatuera in de orden….iii…)Ska bli roligt att se hur det hele utvecklar sig för stackars Todd.
    Apropå konstiga serier så kan ni ju kolla The OA på Netflix… Lite läskig emellanåt men bra!
    Själv försöker jag bestämma mig för om jag ska följa med upp till svärisarna i Stöde om ett par veckor…inte så jättesugen på lång bilresa, men inte jättesugen på att vara ensam en hel vecka heller…….all these decisions. Kanske meningen jag ska åka norrut, who knows. :)) En skotertur är ju aldrig fel. Om nu snön stannar kvar där uppe vill säga…
    Och ps. Äsch släng upp håret i en bulle uppe mitt uppe på huvvet bara, ananasfrisyr och torrschampo är alldels för underskattat. ;)

    • Svara

     Rania Rönntoft

     10 januari, 2017

     Åh men så lite så, visst är den lysande?! Kul att ni gillar den! Jaaa visst är det ett bra citat? Hela serien är full av dem och man vill tatuera in dem allihopa <3 Vi har försökt hitta en del av dem i efterhand vilket går sådär, allt kommer nog inte från boken - jag får helt enkelt se serien igen och sitta redo med ett anteckningsblock i högsta hugg. Just ord eller små meningar som tatueringar är så himla fint, har du några sen förut?

     Tack för tipset om OA! Just nu ser vi på nya säsongen av iZombie och sedan får vi se vad vi gör. Vi har inte haft Netflix på länge och vill egentligen inte binda upp oss genom att fastna i en massa serier igen (Dirk Gently var ju ganska kort vilket är skönt, fast nu vill man ju se en säsong till...).

     Hmm jadu, försök verkligen att inte tänka smart eller logiskt utan lyssna på vad kroppen / hjärtat / magkänslan säger dig. Testa att singla en slant, där ena sidan är att du åker och andra att du stannar. Ofta brukar man när man kastar eller ska kolla resultatet instinktivt känna vad man vill att det ska bli, sådär i "stridens hetta" haha. Förhoppningsvis stannar ju snön! Men kanske behöver du inte bestämma dig innan det börjar dra ihop sig för avfärd? vara lite spontan?

     Haha håret i bulle är najs men vill ändå kunna variera mig + att luggen är liiite för kort för att hänga med upp, och även håret i nacken haha. Torrschampo är bäst!

     • Linda

      10 januari, 2017

      Då är det nog bäst jag tar fram anteckningsblocket jag med då…hihi. :)
      Nej förstår vad du menar, det är ju en hårfin gräns där nånstans mellan avslappnat serietittande och att själv transformeras till en seriezombi. Men än så länge är det nog ingen fara, och The OA är lika kort som Dirk Gently.
      Läste just någonstans ”may your choices reflect your hopes, not your fears”. Vilket är ett bra uttryck och ger en ganska tydlig hint när en står inför nåt val… Precis som att kasta myntgrejen! Grymt! Sen att följa det är väl de svåra, haha.
      Har inga tatueringar på huden ännu, men i tankarna sisådär 5-6 st. ;) Tycks aldrig kunna bestämma mig för vilket motiv (mest ord) och jag antar första tatueringen känns som det största steget?… En vill ju liksom inte ångra sig. Helst.
      Hoppas du får en fin och lugn dag! <3

     • Rania Rönntoft

      11 januari, 2017

      Haha ja det är att rekommendera haha! Ja gränsen är Verkligen hårfin, det är lätt att trilla över! Låter bra att OA är kort – ska definitivt spana in den! Netflix är lite för bra på att producera bra serier alltså… Ja men exakt! Men visst, sen ska man ju följa det man känner också och det kan ju kräva att man fattar en del andra beslut och flyttar om lite i sin vardag, lättare sagt än gjort – men att följa hjärtat är nog oftast värt det ;) Aaah jag förstår. Första tatueringen är alltid svår men sen när man väl gått över tröskeln blir det oerhört lätt att skaffa fler ;) Man vill inte ångra sig men samtidigt tänker jag som såhär att även om man om 10-20 år ångrar sig så kommer tatueringen representera en tid ens liv då var en person som ju ville ha sagda tatuering, och det finns något fint i det. Sedan försöker jag bli bättre på att inte ångra saker för det går sällan att göra ogjort ändå. Människor kan man prata med, förklara eller be om ursäkt men saker som tatueringar är liksom gjorda and that’s it. Sedan behöver inte tatueringar alltid ha någon djup, stor betydelse – jag har gjort flera bara för att jag tycker de är snygga :) Detsamma önskar jag dig! <3

 4. Svara

  Rebecca

  9 januari, 2017

  gillar verkligen dina veckosvep!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   9 januari, 2017

   Åh tack! <3

 5. Svara

  Jeanette

  9 januari, 2017

  Vilka härliga bilder, det är så fint med snövita naturbilder :) Nu är snön bortsmält hos oss och nu är det bara blött och lite slask här och var.

  • Svara

   Rania Rönntoft

   10 januari, 2017

   Tack! Jag passar på att föreviga det nu för med den här vintern vet man ju aldrig när det försvinner igen. Trist att höra att det smält bort hos er :(

 6. Svara

  Ekenäsliv

  9 januari, 2017

  Dina veckosvep är verkligen så personliga och så himla klokt att göra dem.
  Det ger ju tid för reflektion och tid att tänka på vad som var bra eller dåligt och hur man kan förbättra eller fortsätta på samma spår.
  Jag är helt ärligt lite vilsen just nu och de beror nog på att det varit lite för mycket en period. Och att jag tar på mig väldigt mycket ansvar för mycket och har svårt att delegera… Och ibland är det jobbigt med, att tala om för ex sin man att göra det o det… Fast han ber om det, nu menar jag inget annt.
  Jag var så där ledsen igår igen… men en dag på jobbet har fått tankarna att skingras en del o det känns faktiskt bättre nu.
  Hoppas du får en fin kväll!
  Kram Anna

  • Svara

   Rania Rönntoft

   10 januari, 2017

   Tack, vad kul att du tycker om dem Anna! Det känns faktiskt bra att se tillbaka lite på veckan innan man hoppar vidare in i nästa – livet går ofta lite för fort. Oerhört tråkigt att höra att du inte mår bra, men jag är glad att du vågar skriva om det och delar med dig. Jag tror tyvärr det är alldeles för vanligt med att man tar på sig för mycket här i livet, både på jobbet och hemma. Förra veckan pratade jag med en vän som nyligen gått in i väggen men numera mår bättre och via hans jobb får han prata med en therapeut / beteendevetare. Det är nåt något många glömmer bort att man kan göra, och via filmer har vi fått intrycket att det skulle vara lite skämmigt men det är det ju verkligen inte! Kanske något för dig? Antingen om du kan få det via arbetet eller så kan man göra det via sin vårdcentral tror jag. Min vän sa också att han pratat med sin arbetsgivare som sagt att när de anställer folk räknar de med, även om det är en heltidstjänst, att folk i genomsnitt ger 70%. Man har dagar då man är extremt glad och produktiv, och kanske ger mer än 100% och så vissa dagar då man ger mindre för att man inte mår lika bra eller har samma ork – och det är helt okej! Våga säga nej till saker, flexa ut en timme tidigare på fredagar och skit i allt du tror du behöver göra hemma för mycket av det behöver du faktiskt inte <3 Sedan kanske det inte ska vara så att, även om din man frågar dig / vill göra det, att man ska säga åt honom att göra vissa saker utan kanske kan ni gemensamt bestämma en städdag och så delar ni upp det? Vi brukar städa på söndagar och min sambo dammsuger och jag går efter och skurar, sedan brukar han kanske ta disken eller kattlådorna medan jag vattnar blommor, röjer av köksbord eller viker tvätt. Man känner att man hjälps åt och så går saker mycket snabbare vilket är härligt :) Hoppla vilket långt svar det blev, och jag känner ju inte dig så bra men hoppas det kanske gav något ändå och att du mår bättre nu. Oavsett vad så är det viktigt att komma ihåg att inget jobb eller ett rent hem är värt ens personliga välmående och hälsa, glöm inte det! kram kram <3

 7. Svara

  Ramona

  10 januari, 2017

  Vackert ute nu <3 Våra barn har dom där mumin muggarna :) Jättesöta. Är lite roligt att hitta en bra serie att kika på ibland. Vi har med några favoriter. Men ska absolut testa den du tipsar pm :)
  Kram och hoppas du får en fin dag <3

  • Svara

   Rania Rönntoft

   10 januari, 2017

   Ja underbart! Åh har de? Med vilka mumin-figurer? Ja man har ju alltid sina favoriter, så är det :) Kram och detsamma <3

LEAVE A COMMENT