Ett fantastiskt bröd

Ett fantastiskt bröd © Rania Rönntoft, Rowan Tree | www.rowantree.seGod morgon! Vad sägs som att starta dagen och helgen med att baka ett fantastiskt bröd?

Förresten, tack för all er fina respons angående mitt ambassadörskap för Ecosphere – både kring innehållet i inlägget, bilder och gratulationer till själva ambassadörskapet – så otroligt fint att höra att ni också tycker det känns rätt för mig!

Nåväl, åter till brödet. Vi har massvis med kokböcker hemma, riktigt bra och fina sådana också. Men oj vad dåliga vi är på att använda dem! Antingen kollar jag något recept jag sparat via bloggar eller så googlar vi så fort vi vill göra något.

Men jag har lovat att skärpa mig, för vilken skatt av recept vi har och det är väldigt mysigt att sitta och bläddra i kokböcker. För att mjukstarta med mitt löfte lite valde jag förra veckan att baka ett fantastiskt bröd som ni ju sett både här på bloggen och på Instagram.

Ni är många som frågat efter receptet och så jag tänkte ta och dela med mig av det här för inget är väl mer underbart än att njuta av nybakt bröd? Gott och så doftar det ju alldeles ljuvligt. 

Receptet finner ni längre ner i inlägget ↓

Ett fantastiskt bröd © Rania Rönntoft, Rowan Tree | www.rowantree.se

Ett fantastiskt bröd © Rania Rönntoft, Rowan Tree | www.rowantree.se Jag kan såklart inte ta åt mig äran utan receptet finns i boken Annas Mat som jag verkligen kan rekommendera! Brödet är busenkelt att göra och kräver få ingredienser, perfekt om man som mig kanske inte står i köket och gör sånt här sådär väldigt ofta.

Dessutom ser brödet så härligt, proffsigt hembakt ut att jag knappt kan tro att det är jag som gjort det haha.

Brödet är helt klart godast att äta samma dag så att gå upp tidigt och sno ihop degen, låta den jäsa och sedan baka brödet så att man kan njuta av det under dagen är ett hett tips från min sida. Det passar lika bra till en sen frukost, brunch, sopp-lunch eller mustig gryta till middag. Det är bara såå gott! Jag älskar verkligen bröd. Gör ni?
Ett fantastiskt bröd © Rania Rönntoft, Rowan Tree | www.rowantree.se

Ett fantastiskt bröd
Skriv ut
Ingredienser
 1. 5 dl fingervarmt vatten
 2. 1 dl mjölk (3%)
 3. 25 g (½ paket) jäst
 4. 2 tsk salt
 5. 1 msk honung
 6. 12 ½ dl vetemjöl (eller 1 ½ dl grahamsmjöl* + 11 dl vetemjöl)
 7. knappt 1/2 dl mjöl till utbakningen
Instruktioner
 1. Mät upp vatten och mjölk. Smula ner jästen i en bunke och lägg i salt + honung.
 2. Häll över lite av »mjölkvattnet«. Rör om med en trägaffel, häll i resten av mjölkvattnet och rör ner mjölet.
 3. Arbeta snabbt ihop den lösa degen. Strö cirka 2 msk vetemjöl över degen, täck bunken med en handduk och jäs i 1 - 1 ½ timme.
 4. Värm ugnen till 240 - 250°. Smörj två bakplåtar eller täck dem med bakplåtspapper.
 5. Strö ut ½ - 1 dl vetemjöl på bakbordet / arbetsytan. Tippa efter jäsningen försiktigt ut degen på det mjölade stället. Knåda inte! »Jäsbubblorna« ska få vara kvar. Strö ytterligare lite vetemjöl över degen, kanske knappt ½ dl.
 6. Platta sedan ut hela degsjoket lite försiktigt med handen (men kläm som sagt inte ut degen för mycket).
 7. Skär snabbt (enklast med en degskrapa av metall) degen i 6-7 cm smala »remsor«. Dela sedan varje remsa i 2-3 delar på snedden, det gör ingenting alls om bröden inte får samma fason, bara de har ungefär samma storlek.
 8. Flytta efterhand över bitarna på bakplåtarna.
 9. Grädda bröden (de behöver inte jäsa) direkt, sätt in en plåt i taget mitt i ugnen. Den första plåten i 20 minuter, den andra i ca 17 (det fungerar faktiskt så i min ugn).**
 10. Låt bröden svalna utan handduk så blir brödskorpan frasig och fin.
Noteringar
 1. * här har jag kört med skrädmjöl och det har fungerat bra det med
 2. ** precis som Anna har jag inne andra plåten lite kortare än den första, men min ugn är något varmare så jag har första i kanske 17 min och andra plåten i 15 min.
Rowan Tree https://www.rowantree.se/

YOU MIGHT ALSO LIKE

12 Comments

 1. Svara

  Kate

  10 december, 2016

  Mmmm…. Doften av nybakt bröd!! Är brödet hembakt kan jag faktiskt njuta av det, men jag är absolut ingen smörgåsmänniska annars.
  Det ser verkligen ”proffsigt” ut, brödet :)
  Önskar Dig en fin lördag, kram Kate

  • Svara

   Rania Rönntoft

   12 december, 2016

   Vi äter oftast knäckebröd och köper bara hem mjukt om vi ska ha till en gryta eller soppa, men vi kan egentligen föräta oss på bröd haha så det är farligt när vi bakat eget… Tack, hoppas du med haft en fin helg – kram!

 2. Svara

  Ekenäsliv

  10 december, 2016

  Ååååå nybakt bröd alltså… finns det något godare???
  Å dina bilder gör ju att man dreglar och bara vill hoppa in i skärmen och mumsa i sig brödet :)
  Ha en fin lördag!
  Kram Anna

  • Svara

   Rania Rönntoft

   12 december, 2016

   Nä jag tror banne mig inte det gör det! Måste baka snart igen haha :D Tack, kul att du tycker om bilderna! Hoppas du hade en mysig helg, kram!

 3. Svara

  Mia

  10 december, 2016

  Ser himmelsk gott ut! När jag var yngre trodde jag tyvärr – som många andra unga tjejer – att brödätande var förenat med livsfara. Som tur är har det ändrats och nu njuter jag verkligen av nybakat bröd :)
  Gillar verkligen enkla brödrecept så ska spara detta!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   12 december, 2016

   Åh men jag hade också en sådan period, och ett tag åt jag bröd men absolut inte med smör på.Så himla dumt vad mycket sånt där man fått för sig. Hur det egentligen ligger till kring bröd och vad man bör och inte bör äta vet jag i ärlighetens namn inte men jag bryr mig inte ett dugg längre! :D

   Skönt att höra att du ändrats och njuter av det nu, hoppas det går bra för dig när du gör brödet! Enkla recept är de bästa :)

 4. Svara

  Hanna Vänman

  8 augusti, 2019

  Funkar receptet med mellanmjölk? Ser ju såå gott ut!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   25 september, 2019

   ingen aning om hur mycket det påverkas av olika sorters mjölk faktiskt, du får våga testa! Det är supergott :D

LEAVE A COMMENT