Natural Reality & Green Friday

Det bästa jag gjort i år är nog att gå med i Naturskyddsföreningen. Det är så oerhört viktigt för mig att stödja de som arbetar för att ta hand om vår planet, och informera om hur vi alla kan hjälpas åt med det.

Vi människor sätter oss ofta lite för högt upp, och glömmer bort att vi är en djurart precis som alla andra varelser. Vi ingår i ett ekosystem och det är viktigt att ha en balanserad relation till naturen. Som det är idag har vi ställt oss ganska mycket utanför det där och det är inte bra.

Natural Reality © Rania Rönntoft | Rowan Tree | www.rowantree.seIdag är det #printlerfriday och min bild ↑ Natural Reality kan ni nu beställa som print eller poster här.

I år tror man att VR (virtual reality) kommer bli årets julklapp. Jag gillar att spela tv- och datorspel och har såklart testat. Det var roligt och en riktigt häftig teknik. Man pratar redan om att använda VR för att lugna patienter och det tror jag är en riktigt bra grej!

Samtidigt blir jag lite orolig. Jag har som sagt inget emot att sitta och spela men vi pratar mycket om framtiden och teknik här hemma och… Ja, varför ska folk gå ut och göra saker om de kan sitta trygga hemma, ta på sig ett par glasögon och ta del av fantastiska upplevelser på helt andra platser?

Naturskyddsföreningen kontrar årets julklapp med Natural Reality

Konsumtionen ökar för varje år som går och i år spås vi slå nya rekord i julhandeln igen. I dagens slit och släng samhälle, och främst såhär kring jul när det är en sådan stress och press på att man ska köpa oerhört mycket saker och mat (fast att man kanske inte ens har råd) är det extra viktigt att komma ihåg vår fina natur.

Den finns där ute för alla att upptäcka och vistas i, alldeles gratis dessutom. Jag har tidigare skrivit om att upplevelser är det viktigaste vi har och om att den sista fracken har inga fickor.

”Vi ska inte inte glömma bort den storslagna 360-upplevelsen som ligger runt knuten också.

Människor mår bra av att vara ute i naturen, och dessutom blir de mer angelägna om att vårda den, ju mer de vistas i den. Därför kan det vara bra att påminna om naturens storslagenhet så här i jultider, när folk planerar sina julklappsinköp.  

Vi hoppas ju att trenden att tänka hållbart och klimatsmart även gäller svenskarnas julklappsinköp. Därför hoppas vi att många företag och privatpersoner ger en julklapp till miljön i år”

–  Andreas Drufva på Naturskyddföreningen 

Jag kan såklart bara hålla med! Är det något jag förespråkar så är det ju det här med att vistas ute i naturen.  Jag vill ju alltid att alla ska tänka lite extra på miljön men framförallt nu kring jul kan vi väl komma ihåg att konsumera smart och inte ryckas med i stressen och köphetsen? Skänk en slant till någon miljöorganisation och så kan ni väl ge era nära och kära en härlig, mysig upplevelse i naturen istället för att köpa någon onödig pryl de inte behöver. Men främst av allt, ge dem av er tid – den är så ovärderlig

Det här kommer för övrigt från någon som alltid älskat julen. Jag har vaknat med en julstrumpa full med härligheter varje morgon (tack snälla mamma <3) och suttit om kvällarna före jul med julmusik, glögg och inslagning av paket samt skapande av rim och det är så mysigt men… det är också så fel, någonstans. Just den här konsumtionsdelen med julen är verkligen inte bra. Ta vara på ledigheten för att vila, gör något ni tycker om, umgås med vänner och släkt och ät god mat ni genuint gillar – ni behöver inte ha all denna julmat bara för att ”det ska vara så”.

Idag är det dessutom Black Friday

Förra året skrev jag om att jag bojkottade Black Friday och gick ut i skogen istället men det här tåls att pratas om igen. I USA firar man Thanksgiving, en tradition som har med landets historia att göra. Black Friday kallas i USA den dag som infaller dagen efter Thanksgiving. Under den här dagen öppnar alla butiker väldigt tidigt och stänger väldigt sent. Det är inte är en officiellt ledig dag i USA men alla skolor och många arbetsplatser är ändå stängda för att skapa en fyra dagar lång ledighet med Black Friday som klämdag.

Det är alltså en dag som hör ihop med USA’s historia och vi har inget med Black Friday att göra. Att Sverige och våra butiker (detta sker i många andra länder också) valt att anamma den här dagen bara för att kunna tjäna mer pengar och få folk att konsumera mer och göra stressade, oplanerade köp gör mig oerhört upprörd och uppgiven.

Det enda som är svart med den här dagen är just att vi låtit konsumtion och att tjäna pengar stiga oss åt huvudet.

Jag säger som Johanna: Fuck Black Friday! Och så tackar jag henne för tipset om företag som Patagonia som idag skänker 100 % av sin försäljning till miljöorganisationer. Hur bra är inte det?! Idag kör vi på en green friday istället tycker jag!

”Between every two pine trees there is a door leading to a new way of life”

– John Muir

Cracks through time © Rania Rönntoft | Rowan Tree | www.rowantree.se

All images and content are © Rowan Tree Photography originals unless otherwise stated. Feel free to pin and share, but remember all content is copyright protected. Always link back and credit when sharing. Thanks!

YOU MIGHT ALSO LIKE

27 Comments

 1. Svara

  Anna-lena

  25 november, 2016

  Hej! Håller sååå med dig, blir så glad att läsa din blogg! Känns som om så många stora bloggar bara bidrar till köphetsen.. så skönt att det finns människor som du som tar upp det viktiga! Tack tack tack !

  • Svara

   Rania Rönntoft

   25 november, 2016

   God morgon! Fint att höra att du håller med mig <3 Jag hoppas jag kan inspirera andra att tänka till lite i alla fall :) Så lite så, kram och fin fredag önskar jag dig!

 2. Svara

  Driva

  25 november, 2016

  Hej du! Håller helt med. Och du beskriver det hela så bra. Det är så galet och knäppt. Men en blir ju glad när ens flöde en dag som denna fylls av anti-konsumptionshets. Får en att känna sig som del av en underbar rörelse. Hoppas du får en fin dag!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   25 november, 2016

   Hej! Tack så mycket! Ja visst blir man glad? Det verkar ändå vara riktigt mycket människor och företag som gör motstånd och det gör mig så oerhört varm inombords. Detsamma fina du, och trevlig helg!

 3. Svara

  made by mary

  25 november, 2016

  Exakt så vännen! <3 Skriver under på varje ord! När det gäller julklappar är de bästa man kan ge, är sin TID. Odelade uppmärksamhet, närvaro och kärlek. Inte prylar… Blir extra besviken när märken jag gillar och står för delar rabatter och hoppar på Black Friday-skiten!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   25 november, 2016

   Tack vännen <3 Ja jag har faktiskt avföljt en del svenska företag idag som jag tycker om men som jag sett har Black Friday kampanjer :(

 4. Svara

  Sonja

  25 november, 2016

  Håller helt med!! Konsumtionshysteri är fruktansvärd och stressar mig fast jag inte konsumerar mycket. Och värst med det att (ialla fall här i Tyskland) finns så mycket bedrägeri runtomkring och alla vill pungslår alla typ. Man kan inte lita på nån känns det ibland. Det gör att jag mår riktigt illa och måste spy….fyfan…

  • Svara

   Rania Rönntoft

   29 november, 2016

   Jag håller verkligen med dig, har också känt mig stressad nu när black friday och reklam om att handla inför julen börjar – trots att jag själv inte tar del av den konsumtionshetsen. Trist att folk alltid ska försöka lura andra på pengar dessutom :(

 5. Svara

  Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★

  26 november, 2016

  Så fint <3. Jag är marinfadder genom WWF men även medlem i djurens rätt. Blir säkert medlem i naturskyddsföreningen med i framtiden. Brukar dra mig till föreningar, framförallt såna som kämpar för djur och natur.

  • Svara

   Rania Rönntoft

   29 november, 2016

   Åh så fint att höra att du är medlem i de båda! Vi har lite tygpåsar och handdukar vi införskaffat via WWF – de gör också ett så himla bra jobb. När jag har en stadigare ekonomi och kan stödja fler föreningar kommer jag säkert gå med där med. Jag vill också söka mig till de som kämpar för vår flora och fauna. Det är så, så viktigt!

 6. Svara

  Ramona

  27 november, 2016

  Jag bojkottade black friday, vill inte längre vara en del av konsumtionshetsen (undra om jag stavade rätt) Jag säger som du, upplevelser är perfekt att ge bort men även väl genomtänkta klappar med hållbarhet och som är gjorda på ett hållbart sätt.
  Jag har som sagt inte alltid tänkt som jag gör nu och har bidragit till konsumtionen men jag prioriterar verkligen om nu och lär mig uppskatta så mycket annat, hitta annats om gör mig så otroligt lycklig <3
  Kram och ha en fin advent :)

  • Svara

   Rania Rönntoft

   29 november, 2016

   Heja dig! Jag har inte heller alltid tänkt såhär, förr sprang jag jämt på stan och fikade, shoppade m.m och jag tycker det känns extra bra att känna den förändringen inom en – och höra om andra som också ändras och kommer till insikt med vad som är viktigt i livet. Hoppas ni har det otroligt bra och mysigt ute i nya huset på landet såhär i adventstider <3 Kram :)

 7. Svara

  ulrica

  27 november, 2016

  Jag stöder också naturskyddsföreningen, det känns naturligt. När du pratar om konsumtion och handeln så känner jag mig lite glad när vi bestämt sedan flera år tillbaka att vi i princip helt slutat köpa julklappar utan vi gör saker tillsammans istället. Det här året blev det en bokning av gemensam familjeresa till fjällen i vinter, något vi alla mår jättebra av :-).

  Tack för all inspiration och motivation du ger till att leva ett bättre liv med mer själ och mindre hets!!

  Ha en magisk första advent, vännen <3.
  KRAM

  • Svara

   Rania Rönntoft

   29 november, 2016

   Heja heja! Jag tycker deras magasin är så himla bra också <3 Vad kul att höra att ni bestämt det, och för ett par år sedan dessutom. Hur har det mötts av släkt och vänner? Vi har en del som "ju vill ge oss något ändå, det är ju jul" även fast vi säger ifrån :P Låter så mysigt med en gemensam fjällresa istället! Ni gör helt rätt :D

   Men tack själv för att du kommer in här och läser, uppskattar och kommenterar - det gör Så mycket! <3 Kraaaam och hoppas du hade en fin advent :) Vi hann med både adventsmiddag hos släkt och sedan glöggfika hos grannarna haha (vissa saker med julen är svåra att bojkotta..)

 8. Svara

  Jenny

  27 november, 2016

  Så himla rätt, bra och viktigt. Finns inget finare att ge än sin tid, jag försöker se det på två sätt – antingen genom att ge bort något man skapat själv och lagt tid på eller ge bort en upplevelse. Något så enkelt som en picknick i skogen kan vara det finaste av allt.

  • Svara

   Rania Rönntoft

   29 november, 2016

   Jag håller helt med dig, så rätt! Picknick i skogen är ju fantastiskt fint :)

 9. Svara

  Carolina

  27 november, 2016

  Vilka fantastiska bilder du tar. Jag hittade hit nyss och blev helt förbryllad. Det är så roligt när man hittar en blogg som man vet att man kommer komma tillbaka till, det gör jag absolut med din!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   29 november, 2016

   Åh tack Carolina, och välkommen hit <3 Får man vara nyfiken och fråga Hur du hittade hit? Alltid kul att höra från vilket håll läsarna kommer. Tack för de fina orden, så roligt att du tycker om min lilla plats jag skapat här och du är så varmt välkommen att fortsätta kika in här. Vill du inte missa något kan du följa mig via bloglovin eller prenumerera på bloggen via mail (finns formulär i min sidomeny). kram och fortsatt trevlig dag!

 10. Svara

  Trail & Inspiration

  28 november, 2016

  Jag är LÄTT med på att bojkotta Black Friday. Sämsta skiten, sedan Halloween kom till Sverige.
  (Ja, nu lät jag gammal, bitter och gnällig). ;-)

  • Svara

   Rania Rönntoft

   29 november, 2016

   heja! Alltså, man får låta lite bitter (och gammal) för vissa saker var banne mig bättre förr. Våra traditioner var mer logiska, grundade sig i naturen och årstidernas växlingar och de betydde något genuint för folket. Nu är allt bara kommersiellt blaj. Är helt på din sida! :)

 11. Svara

  Mia

  29 november, 2016

  Kloka ord! Avskyr syftet med Black friday, däremot kan jag som student inte låta bli att tycka det är skönt att priserna sänks lite. MEN det innebär inte att jag köper saker för köpandets skull utan saker jag skulle ha köpt oavsett, köp som är välmotiverade. Fick jag välja skulle jag så klart inte vilja ha Black Friday överhuvudtaget, de flesta av oss har råd att konsumera det vi vill och behöver om vi gör det på et förnuftigt sätt och inte köper massa onödiga prylar.

  • Svara

   Rania Rönntoft

   29 november, 2016

   Jag förstår dig, är det saker man ändå vet att man behöver eller har planerat är det såklart smart att passa på när de är på rea – tyvärr får ju reor som dessa många att göra oerhört spontana, ogenomtänkta köp och de ökar sin konsumtion i tron på att de ”sparar pengar”. Ja, vi är ju så pass lyckligt lottade i det här landet att vi har det rätt gott ställt och de flesta av oss har absolut råd med det vi behöver. Dels behöver vi inte så mycket som vi tror att vi gör och sedan håller jag med dig, planerar man och konsumerar förnuftigt – det är DÅ man sparar pengar och Ändå har råd med det man verkligen behöver!

 12. Svara

  JohannaN

  29 november, 2016

  Så klokt och så rätt! Tusen tack för finaste länkkärleken också! Och precis som Made by Mary och du skriver längre upp i kommentarsfältet så blir en så extra jädra besviken på de företag och märken en trodde bättre om när de hakar på detta… =( USCH! (Dyker förresten upp en tillbakakaka i min blogg imorgon =))

  KRAM!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   30 november, 2016

   Men så lite så, länkar mer än gärna till dig – du har ju lite mer kött på benen och kunskaper om hur industrin fungerar <3 Ja men verkligen! Mycket små, lokala företag jag tycker om som hakat på detta och de har tyvärr fått en avfolkning av mig på tex. Instagram när jag sett det :( Oh, spännande! Kraaaam

LEAVE A COMMENT