Veckosvepet v. 46 – Ljus i mörkret och vikten av att spendera tid med de som betyder något

Hej på er. Jag börjar så sakta känna att jag kommer tillbaka lite för var dag som går och det känns bra. Att blogga känns roligt och givande igen. Så nu tar vi tag i veckosvepet och kikar på vad förra veckan bjöd på!Winter © Rania Rönntoft | Rowan Tree | www.rowantree.se

Vi kan väl börja med att lite kort prata om cellförändringar? För det görs alldeles för lite, jag visste inget om det för ett tag sedan. Nu är detta inget ämne som jag brukar belysa här men det är för viktigt för att låta bli. Som kvinnor blir vi kallade på undersökningar för att se om vi har några cellförändringar i / kring livmodern. Man kan ha det och de kan läka bort av sig själva men ibland gör de inte det. På mig har de inte gjort det så imorse var jag inne på kvinnokliniken och utförde ett litet ingrepp som kallas för en konisering. De bedövade mig och sedan brände de bort cellförändingarna på livmodertappen. Detta görs för att förebygga cancer så för allt i världen – gå på undersökningarna när ni blir kallade!

Jag har aldrig varit inne på sjukhus för någon typ av ingrepp och visste inte alls hur jag skulle reagera. Ingreppet går väldigt fort och man kan arbeta dagen efter och det skiljer sig inte så mycket från gynundersökningarna jag gjort tidigare men väl på plats blev jag oerhört orolig, rädd och lite lätt panikslagen. Personalen var helt fantastiskt dock – likaså min fina svärmor som följde med. Jag fick lugnande och när den verkat kändes det bättre. De bedövade vilket knappt kändes alls och sedan kände jag ingenting när de brände bort cellförändringen från livmodertappen. Nu ’r det bara att vänta på svar om de fått bort allt eller inte. Håll tummarna!

Om ni är kallade till undersökning eller ska utföra en konisering och är oroliga eller vill veta mer så svara jag hemskt gärna på era frågor och funderingar!

För att koppla bort och koppla av lite har jag förra veckan börjat spela WoW igen så idag tänker jag sitta med ett paket Ben & Jerrys och bara spela resten av dagen. Orkar inte mycket mer efter morgonens lilla ingrepp. Det tog mest på det psykiska dock, inte fysiskt. Har inte speciellt ont (än). 

I slutet av veckan och i helgen har vi i alla fall haft det ganska trevligt och känt oss mer glada än ledsna. En tredje kattunge flyttade hemifrån igår och nu har vi bara Snusmumriken kvar, men han ska också få stanna. Han har verkligen växt fram den kommande veckan och vi har fått en otroligt fin relation till honom. Han har inte tagit så mycket plats men när hans syskon flyttat hemifrån så kom han till sin rätt. 

Varje vecka tar jag en titt i backspegeln på veckan som gått och skapar veckosvepet – ett inlägg i form av bilder jag tagit, bra saker jag sett, läst eller hört, inlägg jag postat och så försöker jag avsluta med att visa hur jag sett ut. När året är slut blir det enkelt att titta tillbaka på vad jag haft för mig, vad som inspirerat mig och hur jag ändrats under årets lopp.

Bilder
Veckosvepet v. 46 © Rania Rönntoft | Rowan Tree | www.rowantree.seLove and family © Rania Rönntoft | Rowan Tree | www.rowantree.se

Mymlans bortgång förde oss verkligen närmare varandra och den senaste tiden har vi spenderat extra mycket tid hemma, nedkopplade och mer närvarande i nuet. Vi har umgåtts med varandra och katterna oerhört mycket. Vår tid tillsammans känns så oerhört värdefull och skör just nu. Tofslan (på bilden ovan ↑) är den katt som flyttat hemifrån så vi har sett till att spendera lite extra tid med henne. 

På Mymlans grav har vi alltid ett ljus tänt och tänker ha det hela mörka vintern ut. Emellanåt får hon även lite fina blommor dit och vi är där och pratar med henne och om henne minst två gånger om dagen.

Jag har inte stått nära någon som gott bort förut så allt det här är nytt för mig. Jag är inte troende men finner att det är väldigt skönt att ha henne begraven och en plats att gå till och prata med henne eller bara ut i luften. Jag kan inte hjälpa att tänka att hennes energi ändå färdats vidare till något annat. Kanske en frisk kattkropp så att hon får vara katt på riktigt?

Andreas fyller dessutom år idag – grattis älskling! 

Bra saker

Jag har inte läst så där hemskt mycket bloggar eller hänt på internet senaste tiden men de gånger jag gjort det har jag ändå trillat över en del smått och gott:

Looks Like Film

Av en slump trillade jag över den här sidan som jag knappt ens har full koll på än, mer än att den är full med inspirerande bilder. Dels så publicerar de små intervjuer med otroligt duktiga fotografer, de delar med sig av mycket fina bilder och så verkar de ha ett eget litet community som jag måste dyka in närmre i. De verkar också ha en del Lightroom Presets till salu samt spännande workshops. En sida jag som fotograf definitivt kommer hålla koll på. Bäst är såklart att läsa de små intervjuerna med fotografer som de publicerar – jag älskar att upptäcka nya, duktiga kreatörer och se hur de arbetar och fotograferar.

Min kamerautrustning och efterarbete

Sanne som bloggar på warginna.net skrev ett himla bra inlägg om hennes utrustning, hur hon tänker kring sitt fotograferande och efterbehandling. Dessutom är hon ju så himla duktig och tar riktigt fina bilder så spana in henne om ni inte redan gjort det! Precis som jag värderar hon hållbarhet och ett liv nära naturen och jag hoppas på att få träffa henne en vacker dag. Jag tyckte i alla fall inlägget var väldigt bra och kände igen mycket av mig själv i hennes tankar och process. Skulle ni vara intresserade av att läsa något liknande här kanske? 

Om att ge och ta

Fina Johanna – som jag ju nyligen haft förmånen att träffa – skrev ett så himla bra inlägg om det här med att vara snäll som livsstrategi. Hon har läst en bok som handlar lite om det här och beskrev tre olika personlighetstyper som nämns i den: Givare, Tagare och Matchare. Själv känner jag att jag oftast är en matchare men emellanåt en givare. Men jag vill ju definitivt sträva mot att allt som oftast vara en givare. Jag tror verkligen det är en sund livsstrategi att alltid bemöta alla väl och ge av det man har om det så är att hjälpa en främling med något på stan, finnas där för nära och kära, peppa kollegor och komma med råd och insikter, dela med sig av sina kunskaper eller bara vara på gott humör och sprida glädje och positiv energi omkring sig.

Hot Blender Chocolate

Green Kitchen Stories får det verkligen att vattnas i munnen på mig. Jag älskar ju choklad, och på vintern finns inget bättre än att dricka härligt varm choklad. Den här ser fantastisk ut och låter sååå god! Dessutom är deras bilder i vanlig ordning helt fantastiska. Ljuset, färgerna och texturerna… Ah, perfektion! Måste handla hem lite smarriga ingredienser så att jag kan göra varm choklad alltså, blir så sugen.

Ecosphere öppnar butik

Pernilla som driver webbshoppen Ecosphere och bloggen ekoenkeltContinutation Magazine OCH som nyligen gett ut en bok har jobbat hårt (igen? eller, det verkar hon alltid göra) det senaste och nu har Ecosphere även en fysisk butik i Stockholm. Hurra och grattis! Jag är ju sällan i storstan men när jag åker dit ser jag verkligen fram emot att besöka den. 

Tidigare inlägg

Jag själv

Bilden har ni redan sett om ni följer mig på Instagram. Men jag har ingen annan att bjussa på. Att fotografera mig själv när jag varit ledsen och nästan konstant haft svullna, rödgråtna ögon har inte känts så aktuellt. Och precis som jag skrivit ovan har senaste tiden verkligen handlat om kärlek och familj, närvaro och att lägga tid på det som verkligen betyder något.

Det tycker jag den här bilden sammanfattar så himla bra. Det här är för övrigt Mumrik (döpt efter bästa karaktären i Mumin) – enda hankatten ur kullen med tusslingar och den som nu får stanna hos oss. 

Love and family © Rania Rönntoft | Rowan Tree | www.rowantree.se

All images and content are © Rowan Tree Photography originals unless otherwise stated. Feel free to pin and share, but remember all content is copyright protected. Always link back and credit when sharing. Thanks!

YOU MIGHT ALSO LIKE

16 Comments

 1. Svara

  Pernilla / Ekoenkelt

  21 november, 2016

  <3 <3 <3 hehe, jobba hårt är min grej tydligen! ;)

  Och jädrar vad bra att du påminner om de där cellproven och jagar igång oss alla att gå! Jag vet att jag är riktigt dålig på det där, och som du skriver så är det ju för vårt eget bästa där de kan förebygga riktigt bra. Hoppas du mår bättre, förstår att du kände dig lite skakis, aldrig kul att behöva springa hos läkaren!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   21 november, 2016

   Ja det verkar det ju vara, och det är så starkt och bra jobbat av dig! :D <3

   Ah de är så himla bra och vi behöver ju inte själva hålla koll och boka tider utan blir ju kallade. Det är så himla bra att det upptäcks i tid. Det jag gjorde idag är ju ingenting jämfört med behandlingarna som Kanske kan bota en om man får cancer. Jag är fortfarande lite off men har inte så ont än i alla fall. Att äta glass botar det mesta ;) Men nä det är inte roligt och har aldrig gjort något ingrepp alls på sjukhus förut så det var något nytt för mig.

 2. Svara

  PJ:s byffé – från by till fe

  21 november, 2016

  Skulle ni vara intresserade av att läsa något liknande (kamerautrustning och efterarbete) här kanske?
  Jaaa, tack!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   21 november, 2016

   kul att höra! Får se om jag sätter mig och börjar spåna på ett sådant inlägg då kanske :D

 3. Svara

  Leanne Downs

  21 november, 2016

  Oh you really have had a tough time recently, glad you are being looked after and feeling more upbeat <3

  • Svara

   Rania Rönntoft

   22 november, 2016

   Yeah I guess I have but that’s just life you know. There wouldn’t be any ups if there weren’t any downs. Thanks <3 And Andreas says thanks too :D

 4. Svara

  Leanne Downs

  21 november, 2016

  Oh and Happy Birthday to Andreas :)

 5. Svara

  Anna-lena

  21 november, 2016

  Har själv varit och tagit bort cellförändringar 2 gånger.. usch det är inte roligt.. kram på dig ❤️

  • Svara

   Rania Rönntoft

   22 november, 2016

   Åh tråkigt att höra att du behövt ta bort två gånger, hoppas det är borta för dig nu <3 Kram

 6. Svara

  Driva

  21 november, 2016

  Så fint och hoppfullt – det gör mig glad ♥︎

  • Svara

   Rania Rönntoft

   22 november, 2016

   Tack <3

 7. Svara

  Ramona

  22 november, 2016

  Så viktigt att gå på dessa cellprovtagningar <3 Jag hoppas du känner dig bättre. Vi har alla perioder i livet, upp och ner. Bloggen och blogglusten följer dom har jag märkt. Ibland flödar inspirationen och ibland finns den bara inte.
  Så mysigt att spendera mer tid med dom som man vill vara med och som man får energi av, och att koppla ner lite är verkligen ett sunt tecken tycker jag. Hoppas du får en mysig dag fina du <3 Kram

  • Svara

   Rania Rönntoft

   22 november, 2016

   Ja superviktigt! Ja men det är ju så livet är, man kan inte ha toppar om man inte dippar ibland och bloggen är ju så personligt så den följer verkligen med i svängarna. Det har varit (och är) jättemysigt och också så viktigt att inte glömma bort att vara med de som betyder något. Hoppas du också får det och att ni trivs bra i nya huset och ute på landet :) Kram!

 8. Svara

  Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★

  22 november, 2016

  Det är verkligen viktigt att prata som cellförändringar och även gå på cellprov.

 9. Svara

  Sanne Brännström (warginna)

  23 november, 2016

  Tack för kärleken! Vad glad jag blir! <3 Jag önskar att en dag få träffa dig med, du verkar vara så himla klok och härlig! Så det får vi absolut styra upp vid tillfälle! Sååååå långt bort från varann bor vi ju inte! :D Och jag är oerhört glad att min berättelse om kattfamiljen berörde dig, åh. Ni är så starka!!!! <3

  KRAM!!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   24 november, 2016

   Men så lite så <3 Detsamma fina du! Nä vi gör ju inte det, och att ses och hänga i de norrländska skogarna vore ju underbart. Skulle gärna hälsa på dig och se lite av "din värld" :D Den berörde jättemycket, läste upp den för Andreas också och han blev också rörd. Vi älskar verkligen djur / katter :D KRAM och fin torsdag till dig!

LEAVE A COMMENT