Veckosvepet v. 44 – Vinter och slow blogging

Så var första veckan i november slut och nu är det verkligen vinter. Det har kommit mycket snö och det snöar fortfarande – hurra!

Winter © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Det har varit en oerhört lugn vecka för mig, som mestadels har handlat om att ladda om och tanka energi. Vi har båda två varit förkylda, och således lite extra trötta. Inspirationen har doppat lite. Dessutom har två av kattungarna flyttat hemifrån i helgen vilket har varit tungt. 

Jag har dock jobbat på en hel del med företaget men det är inget som syns här på bloggen. en ny NAS har införskaffats och jag håller på att föra över alla mina bilder (det är mycket) till den för att göra plats på de hårddiskar jag arbetar mot. Min blogg och hemsida har fått flytta till en ny server så förhoppningsvis är sidan lite snabbare nu. En SSD är beställd och ska sättas in i datorn till veckan. Detta gör att den kommer orka med mer och kunna arbeta snabbare vilket kommer underlätta mycket för mig då jag arbetar med stora filer i tunga program (Lightroom, Photoshop och Premiere). 

Veckan har dock på det stora hela bestått av mycket tid i sängen framför filmer och youtube och vi har ätit mer onyttigt än vad vi brukar men det är skönt att ha sådana perioder emellanåt. De behövs. Idag är jag fortfarande något snuvig och trött men jag hoppas det vänder under veckan och att jag hittar tillbaka till energi och inspiration igen.

Varje vecka tar jag en titt i backspegeln på veckan som gått och skapar veckosvepet – ett inlägg i form av bilder jag tagit, bra saker jag sett, läst eller hört, inlägg jag postat och så försöker jag avsluta med att visa hur jag sett ut. När året är slut blir det enkelt att titta tillbaka på vad jag haft för mig, vad som inspirerat mig och hur jag ändrats under årets lopp.

BilderVeckosvepet: v. 44 © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

De här fem bilderna symboliserar verkligen min vecka oerhört bra. Snö, mys med de katter som är kvar hemma och turer med Walter. 

Bra saker

Bekämpa mörker med ljus

BB i Sollefteå stänger som sagt ner, och många är upprörda. Jag är en av dem. Inte för att jag bor i Sollefteå eller kommer vilja nyttja deras BB. Utan för att det är ett så tydligt tecken på det Po Tidholm tar upp i Resten av Sverige (se den om ni inte gjort det!). Landsbygden förändras och dör ut. Små orter och städer klarar sig inte längre. Man satsar allt på städerna och det är så sorgligt och tungt. Varför skulle folk välja att flytta upp i landet eller ut till mindre orter när de inte har tillgång till det där väsentliga som vi behöver i våra liv, som vård till exempel. Och unga människor som vill bilda familj är en oerhört viktig målgrupp men de kommer inte välja att bo någonstans där det är långt till BB. 

Man släkte ner staden och tände upp tusentals ljus i Sollefteå för att hedra alla de barn som fötts under 2000-talet, och den personal som hjälpt till. Fina Jonna var där och dokumenterade det hela och har skrivit så otroligt bra om det;

”Och någonstans undrar jag om det inte är det som är meningen. Tänk vad mycket billigare att samla hela Sveriges befolkning i de största städerna. Som tre gigantiska myrstackar, och där landsbygden och naturen används som industrier för att utvinna energi.

Vi skulle bli så mycket bättre medborgare. Mycket lättare att påverka och kontrollera. Mycket bättre konsumenter och säkerligen mycket deppigare och behöva äta ännu mer mediciner. Ja,de skulle helt enkelt tjäna på det på alla sätt och viss.

Priset skulle dock vara människors valmöjligheter. Människors frihet och livskvalitet.
Men vad är det värt idag? ”

Så otroligt väl uttryckt och jag kunde inte sagt det bättre själv. Jonna sätter verkligen ord på det jag tänker och känner.

”Det är framtiden”

Jag har inte varit så delaktig i dialogen kring vindkraftverk, eller själv funderat speciellt mycket över vad jag tycker och tänker om dem. Jag vet att många är emot att smälla upp dem i vår fina natur men… Efter att ha besökt vindkraftverk flera gånger tillsammans med Linnéa, och sedan läst hennes inlägg om dem så måste jag nog säga att jag ställer mig positivt till dem. Det är ett oerhört hållbart sätt att ta fram energi åt oss och vi behöver verkligen göra allt vi kan för att ta hand om miljön nu. Vill vi inte sänka vår levnadsstandard så måste vi hitta bra sätt att få fram de resurser vi behöver.

Visst vill jag inte ha ett vindkraftverk precis utanför huset, men en bit bort gör faktiskt inget. De låter inte så mycket som jag trodde och de kan till och med se lite fina ut. Och som Linnéa själv skriver:

” Varför skulle inte el kunna vara lokalproducerad, precis som vi yrkar för inom så många andra områden?”

Ja, varför kan inte el vara det? Om vi satsar mer på vindkraft kombinerat med solenergi och smarta, mindre hus som är enklare att värma upp tror jag vi kan komma riktigt långt.

Tidigare inlägg

Det blev ”bara” två inlägg den här veckan. Jag är inne en sådan period nu då det är slow blogging som gäller. Jag behöver samla energi och hitta fokus. Men det blev ju faktiskt en videoblogg också vilket känns bra. Det är något jag vill försöka få ut lite oftare. 

Jag själv

Att åka runt i Walter med Andreas och lyssna på musik, prata, se naturen utanför och stanna för att fotografera när vi ser något fint och känner för det – det är bland det bästa jag vet. Det är lugnande och inspirerande, så otroligt roligt och jag känner mig så fri när vi gör det. I söndags, efter att vi fotograferat vid havet åkte vi runt en hel del. Vi stannade och fotograferade på lite olika ställen och sedan svängde vi in på ett gatukök och åt lunch. Ben Howard och Bears Den höll oss sällskap ute på vägarna medan snötunga granar for förbi utanför fönstret. 

Vi kommer försöka göra någon liten utflykt varje helg har vi sagt, bara för att komma ut och åka runt lite, se nya platser, fotografera och ha det mysigt. Att få ett avbrott från vardagen såhär och upptäcka tillsammans är så underbart. Att komma hem med pangbilder är inte syftet men helt klart en trevlig bonus! 

Jag känner mig väldigt tillfreds när jag sitter där bredvid honom i bilen. Det enda som saknas är våra katter, önskar att de också kunde vara med.

On the road © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

All images and content are © Rowan Tree Photography originals unless otherwise stated. Feel free to pin and share, but remember all content is copyright protected. Always link back and credit when sharing. Thanks!

YOU MIGHT ALSO LIKE

8 Comments

 1. Svara

  PJ:s byffé – från by till fe

  8 november, 2016

  Nu laddar bloggen klart snabbare än innan. Så det hjälpte att byta server. Gillar första bilden med vintervägen med nedförslut!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   9 november, 2016

   Ah vad bra att det märks och går snabbare, härligt! Tack, kul att du tycker om den :)

 2. Svara

  Magdalena

  15 november, 2016

  Tack för kloka rader och vackra bilder. Själv är jag väldigt slowreading just nu så jag hade kvar att läsa det du skrivit fram tills idag. Jag har liksom du sett dokumentären Resten av Sverige. Den innehöll så mycket tänkvärt och belyste så många viktiga och aktuella frågor. Själv tycker jag det är självklart att vi gemensamt måste jobba för att hela Sverige ska ha möjlighet att leva. Visst, vi kan inte tro att vi kan konservera gamla levnadsmönster och tro att det ska vara precis som förr. Men det går ju att skapa så mycket nytt med den drivkraft som finns hos människor och i företag bara man inte drar undan mattan och tar bort alla förutsättningar så som det sker gång efter annan, Jag är dock verkligen inte expert i det här och kan inte vad som är sakligt korrrkt eller fel i debatten. Men det känns bara så fel så som det sker nu och jag hoppas att man ser och sätter värde på hela vårt land och allt som finns där.

  • Svara

   Rania Rönntoft

   16 november, 2016

   Åh men så lite så, fint att du tycker det Är just kloka rader och vackra bilder :) Jag är nog slow reading också just nu, med bloggar och sådär – det är skönt. Ah visst är den bra? Jag tycker också det är självklart att Hela Sverige ska få leva, och att staden har saker landsbygden inte har men också vice versa – det är konstigt att andra inte förstår det. Självklart kan vi inte leva ”som vi gjorde förr” men vi som bor ute på landsbygden hänger ju med i tiden och förändringar precis som alla andra, man ändrar om och anpassar sig – det går absolut att ha en levande landsbygd även idag men man behöver ju lite stöd och resurser. Om fler bara bodde ute på landet skulle mycket sättas i rullning av sig självt, som en dominoeffekt men Varför ska folk flytta ut på landet när lokaltrafiken är dålig, och viktiga saker såsom sjukhus och skolor stänger ner titt som tätt? Det är trist… Jag är inte heller någon expert och det finns såklart mycket bakom kulisserna vi inte förstår. Kanske borde vi få vara mer delaktiga i det dock? Jag tycker i alla fall också det känns fel hur det sker nu och jag hoppas samma som du! Tack för dina egna kloka ord och fina kommentar, och för att du kikar in här och läser <3 Ha en fortsatt fin dag

 3. Svara

  Andrea

  16 november, 2016

  Ghah, det där med att landsbygden dör ut provocerar mig så mycket.. Jonna sa det pretty much spot on på hur jag också känner inför det. Jag börjar bli så sjukt trött på storstan och tanken på att ÄNNU fler ska komma hit kväver mig. Vi trängs redan som det är, Stockholm börjar bli sinnessjukt trångt…

  Svar på tidigare inlägg om Räven in snön och eran förlorade lilla kattunge: Tack så mycket!! :D Åh ja, rävar e bäst! Jag e dock avis på dig som träffade en vild en i höstas ;) Älskar de bilderna du tog! Va kul att ni båda tyckte det! Jag var rätt mycket inne på att jobba med film förut, så det är sjukt smickrande att höra :D

  Ja, förstår det :( Usch… Man gör ju allt man kan, det är så sjukt frustrerande när man inte kan rädda dom. Hon hade säkert det bästa livet hos er <3

  Svar på Imagine FX-inlägget: Nä va kul att du brukade läsa den! 😀 Tack så mycket!
  Åh, det numret var aktuellt i September, så den finns nog bara som lösa ex, eller som digital PDF tror jag.. Men värt att kolla upp!

 4. Svara

  Ulrica

  19 november, 2016

  Vilket skönt ord ”slow-blogging”.. det kändes direkt som att pressen sänktes och lugnet infann sig. Bra där :).
  Det låter så härligt när du pratar om era turer med bilen. Jag är också en person som gillar att sitta bredvid och åka med i tysthet och titta ut på naturen som sveper förbi.
  Ha en jättefin lördagkväll, kära du.
  KRAM <3

  • Svara

   Rania Rönntoft

   20 november, 2016

   Visst låter det härligt? Riktigt bra uttryck och viktigt att bära med sig tror jag, så man inte tappar gnistan. Plus att kvalitét > kvantitet = ALLTID! Våra turer med bilen är himla härliga, roligt att höra att jag lyckas förmedla det. Mhm det är otroligt skönt att bara åka med. Har alltid tyckt om att resa kollektivt av den anledningen. Man får en stund att bara vara. Tack, hoppas du också hade en fin lördag och att du får en toppenbra söndag också! <3 Kram

LEAVE A COMMENT