Veckosvepet v. 43 – 2016

God kväll fina läsare. Nu kommer äntligen veckosvepet för föregående vecka. Efter dagens fantastiska soluppgång vid sjön har jag spenderat min måndag inne framför datorn med diverse jobb.

Bland annat har jag redigerat klart bilder för leverans till kund, fakturerat, laddat upp modellavtal till min bildbyrå, svarat på mail och skrivit avtal. Dessutom håller jag på göra backup på alla mina bilder till min nya NAS (Network-attached storage).Playful kittens © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se ↑ Däremellan ska kattungarna tas om hand med allt vad det innebär: Se till att de inte river stället, torka upp kiss (Mymlan som varit sjuk går inte på lådan än), fylla på mat och vatten i deras skålar och tömma deras låda samt dammsuga när de skräpat ner.

Men nu är det dags att kika på vad jag haft för mig föregående vecka!

Varje vecka tar jag en titt i backspegeln på veckan som gått och skapar veckosvepet – ett inlägg i form av bilder jag tagit, bra saker jag sett, läst eller hört, inlägg jag postat och så försöker jag avsluta med att visa hur jag sett ut. När året är slut blir det enkelt att titta tillbaka på vad jag haft för mig, vad som inspirerat mig och hur jag ändrats under årets lopp.

BilderVeckosvepet: v. 43 © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se A tiny mouse © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Det blir kallare och kallare ute och i helgen såg vi till att byta till vinterdäck. Vi har även åkt tillbaka hit i jakten på en magisk solnedgång som dessvärre doldes av några moln men det var fint ändå (bilder kommer i ett eget inlägg!). Som jag skrev tidigare så räddade jag en liten mus från Mollys klor och den var så himla söt! Lite skärrad efter Mollys attack var den oerhört stilla och jag fick både fotografera den och klappa den innan den återhämtade sig och sprang in under huset.

Naturens gång såklart, att katterna tar möss och inget jag har något emot men ser jag det ske kan jag inte låta bli att ingripa i hopp om att ge sådana här små, söta krabater en extra dag eller två i livet. Troligen lär ju Molly eller Ellie få tag på den förr eller senare om den bor kvar här…

Bra saker

Förra veckan hörde jag att om alla levde som vi i Sverige skulle det behövas 3.7 planeter. Det är ju helt sjukt! Därför kommer jag bara länka en bra sak den här gången, och det är för att det är så oerhört viktigt.

Before the Flood

I helgen släpptes Before the Flood – en dokumentär om klimatförändingarna som ingen mindre än skådespelaren Leonardo DiCaprio (som nyligen blev fredsbudbärare för FN) gjort. Den sänds via National Geographic och eftersom att det är ett så viktigt ämne är den gratis för alla att se. Så se den!

Han tar upp vad vi gjort, hur långt vi gått och om och vad vi kan göra för att stoppa det vi satt igång och rädda miljön. Vår planet är som en liten liten båt på ett stort hav i universum, och sjunker vår båt så sjunker vi alla med den. Så är det bara.

Det var tungt att se den här dokumentären och jag fick pausa flera gånger bara för att hämta andan eller torka tårarna. Men det är bra att det är tungt, det ska det vara. Jag blir så uppriven och arg över vad vi människor gjort med vår ”makt”. Vi evolverade och hamnade högst upp av alla arter och vad gjorde vi sen? Förstörde den planet som huserar oss, föder oss och håller oss trygga. Varför? För att vi vill tjäna pengar och ha det bekvämt. Vi tänker kortsiktigt.

I Florida förbjöds politiker att använda ordet ”klimatförändringar” och en forskare som publicerade en graf som tydligt visade hur temperaturen sjunkit stadigt ett tag för att plötsligt skjuta i höjden blev uthängd i media, skämtades om, blev mordhotad och mycket annat. Klimatförändringarna ”passar inte in” med vår politik och det faktum att vi skapat ett samhälle som bygger på konsumtion och ekonomisk tillväxt. Det är galet.

Men vet ni vad? Naturen behöver inte oss, vi behöver den. Många kämpar nog för miljön för vår skull men planeten klarar sig utmärkt utan oss. Jag vill inte att den magiska naturen och alla fantastiska varelser ska försvinna för att vi är trångsynta och egoistiska. Människan är en fantastisk, avancerad art men i det stora hela är vi obetydliga och förstör vi planeten har jag inget problem med tanken på att vi på något sätt skulle bli utrotade och så kan planeten få fortskrida och naturen och djuren leva i fred och återhämta sig.

Jag skulle kunna raljera om det här hur länge som helst, men ska bespara er det. Se dokumentären och vill ni få större förståelse kan ni här göra ett test som visar ert ekologiska fotavtryck och vad i er livsstil det är som påverkar miljön negativt.

Nej, jag kommer aldrig peka med hela handen och säga vad ni ska och inte ska göra. Vi är långt ifrån ”perfekta” här hemma. Men vi är oerhört medvetna, vi försöker och vi blir hela tiden lite bättre på att ta ansvar och göra mer hållbara val i vardagen.
Men det är det minsta jag kan göra – att försöka få andra medvetna så att de kan göra aktiva val och försöka. Det handlar om att ha förståelse för att det finns ett problem just nu och en lösning på det problemet. Vi måste vara realistiska och vi måste agera nu. Det handlar om att hitta ett sätt att få in hållbarhetstänket i ens egna liv och vardag. Samma formel fungerar inte för alla – men sprid medvetenhet, gör aktiva val och försök göra ditt allra bästa.

Tidigare inlägg

Vilken bra bloggvecka, hela fem stycken inlägg utöver förra veckosvepet, och jag tycker de alla har hållit en hög kvalitet samtidigt som de varit ganska varierande. Det har varit en rolig bloggvecka! Håller ni med? 

Jag själv

Autumn OOTD © Rowan Tree Photography | www.rowantree.seFörut konsumerade jag verkligen kläder på de allra värsta tänkbara sätten: För mycket, i dålig kvalitet från stora kedjor, och utan någon som helst tanke på att ha en enhetlig garderob med plagg som fungerar tillsammans, som jag genuint tycker om och kommer att använda länge. Då, men också när jag började handla mer second hand, brydde jag mig inte heller om storlekar på samma sätt.

”Jag tycker om den här, det gör inget att den är lite för stor eller inte sitter perfekt” var en tanke jag tänkte allt för ofta om plagg → Det resulterar ofta i att plagget inte används eller att man inte trivs i det. Det är mycket sådant jag lämnat bort till second hand butiker nu när jag rensar och nu försöker jag verkligen bara köpa plagg som verkligen sitter som de ska.

Som den här skjortan till exempel, från Crocker men fyndad på Erikshjälpen förra veckan. Jag älskar skjortor och har ägt flera stycken men många har varit herrskjortor och en eller två storlekar för stora för mig. Det här är en dammodell och i min storlek, den sitter sjukt bra och jag vet att jag kommer använda den tills att den faller i bitar.Autumn OOTD © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

All images and content are © Rowan Tree Photography originals unless otherwise stated. Feel free to pin and share, but remember all content is copyright protected. Always link back and credit when sharing. Thanks!

YOU MIGHT ALSO LIKE

7 Comments

 1. Svara

  Sandra

  31 oktober, 2016

  Måste verkligen se filmen! Tror du att åk 9 kan se den? Har tidigare visat En obekväm sanning men den har några år på nacken nu.

  • Svara

   Rania Rönntoft

   31 oktober, 2016

   Ja det måste du! Men åh jag har faktiskt ingen aning, den är ju tung och seriös och det pratas med såväl vetenskapsmän som politiker – men även om de inte förstår allt kanske de förstår en hel del? Och den är ju oerhört relevant idag och så så viktigt.

 2. Svara

  PJ:s byffé – från by till fe

  31 oktober, 2016

  Filmen kunde jag inte se för si jag befinner mig i fel land. Ekologiska avtrycket gjorde jag. Jag får trösta mig med att jag befinner mig i alla fall under medelvärdet för svenskarna. Ett stort minus för mig är att jag inte har tillgång till några kollektiva samfärdsmedel boendes i glesbyggd, får jag väl säga. Närmaste tåg är fem mil bort. Till närmaste buss är det 6 km och den passar inte alls mina tider för arbetet. Så det är bil som gäller för mig.

  Angående musen som kom jag att tänka på Petrus i Sara Lidmans roman Tjärdalen när han kom på katten Millan med sin grymma lek med en råtta. Han blev så upprörd att jag slog ihjäl katten. Det blev inte heller bra för sedan blev ju barnen alldeles ledsna för katten var ju försvunnen. Inte alls bra. – Iiris Viljanen sjunger Millans sång på Spotify om du har den. Sjöngs på Riksteatern turné tidigare i höst. https://open.spotify.com/track/2S1KHS2hr737zjSCC3X60G

  Först idag började jag gå på allvar genom alla videos som jag tog på Urkult och vem dök inte där upp som gubben i lådan om inte du! Bara ett par sekunder men du går rakt in kameran. Och helt klart och tydligt. :-) Inget jag sett tidigare vid snabbkoll.

  • Svara

   Rania Rönntoft

   31 oktober, 2016

   Ah men jag har nog länkat till svenska NG, testa att bara surfa in på natgeotv och välj ditt land (var bor du?). Tror den ska finnas tillgänglig för andra. Mhm lokaltrafik på glesbygden är svårt. Vi har dock bara 2km till bussen och här går de faktiskt på okej tider så Oftast fungerar det skapligt, men det är ju tyvärr sällan det är så ute på landet.

   Spännande historia med musen och katten, inget jag känner igen – ska genast lyssna på låten!

   Åh ja jag har inte heller kommit någon vart med allt videomaterial från Urkult, det är oerhört mycket att gå igenom och klippningen tar sådan tid.. Haha men så roligt att jag gör det, vore kul att se!

   • Svara

    PJ:s byffé – från by till fe

    1 november, 2016

    Ok, jag kollade via Finland, där jag bor, och det funkade. Jag orkade dock inte se hela filmen för klockan blev 01 och sängen kallade. Jag får se resten idag. Intressant och tankeväckande, speciellt att det finns högt uppsatta politiker som är totala klimatförnekare.
    Jag kommer att sammanställa en video senare och förmodligen finns du med på ett hörn.

 3. Svara

  Lovisa O

  1 november, 2016

  Intressant det där med testet. Jag är strax över 2 jordklot tyvärr.
  Det som drar ner för mig är att jag flyger upp till hemstaden i Västerbotten lite då och då, någongång ska jag flytta upp igen. Men svårt att hitta jobb inom det är jag utbildad till där.. Och tror inte eget företag är för mig, iaf inte nu.

  • Svara

   Rania Rönntoft

   7 november, 2016

   Ah väldigt intressant, det ger en klarare bild av vad i ens vardag som påverkar naturen och hur mycket. Resande tar ju väldigt mycket på miljön ja, men samtidigt måste man få leva sitt liv och Behöver eller vill man resa ska man göra det – men att vara medveten om att det påverkar är viktigt, och då kanske man kan ta sitt ansvar lite extra mycket någon annanstans.

   vad är du utbildad till? :) Att bli egen är något som måste få växa fram och ske när man är redo att ta det steget <3 Ibland kan det såklart vara nyttigt att inte gå runt och vänta dock, om man ändå börjat fundera på det utan bara våga göra och så får resten lösa sig därefter. Men det där är beslut man brukar komma fram till i sinom tid!

LEAVE A COMMENT