Lumix GM1: Min bloggkamera

» Det här inlägget är ett reklamsamarbete med Panasonic «

Lumix GM1 from Panasonic © Rowan Tree Photography | www.rowantree.sePanasonic Lumix GX7 + Panasonic 25mm f/1.7 ASPH

Då och då får jag en del frågor kring min utrustning och för ett par år sedan hade jag en mer renodlad fotoblogg men numera lyfter jag sällan den tekniska aspekten av att vara fotograf. Men idag har jag den fina möjligheten att i samarbete med Panasonic skriva mer om min bloggkamera (som jag kallar den) och hur jag använder den.

Sedan mitten på februari har jag nämligen använt en Lumix GM1 som min blogg -och videokamera. Jag är otroligt nöjd med den och det är så roligt att få arbeta ihop med Panasonic och berätta mer för er om min kamera och hur jag använder den.

Jag ett riktigt fint erbjudande åt er på en 
Lumix GM1 som ni finner längre ner i inlägget ↓

Anledningen till att jag skaffade den här kameran var att vi satt hemma och pratade, Andreas och jag, om att börja göra mer filmer och om smidiga kameror för ändamålet. Jag kan filma med min systemkamera men den är ju oerhört stor och tung, och tanken på att ha en kamera enbart för ändamålet att filma lockade. Vi läste på en hel del om olika kameror och fastnade till slut för Panasonic. 

» Ni kan läsa mer teknisk info om kameran här.

Ett roligt plus i kanten är att Panasonic är väldigt aktiva i sociala medier vilket är kul, de knyter an till många duktiga fotografer och postar ofta våra bilder i deras flöde. Deras hashtag  #lumixnordic tycker jag ni ska spana in för mer inspiration!Lumix GM1 from Panasonic © Rowan Tree Photography | www.rowantree.seJag är otroligt nöjd med att det blev en Lumix GM1 för min del. Andreas skaffade en Lumix GX7 och jag har lånat den för att ta vissa bilder till det här inlägget. 

Storleken på kameran är verkligen ofattbart värdefull. Den tar inte stor plats och väger inte alls mycket. Plötsligt är det roligt att snabbt rycka med sig en liten kamera när jag ska iväg till Matfors eller in till stan. Jag kan utan problem ha den med mig för att alltid se till att fånga bra material hit till bloggen.

För ett tag sedan skulle vi till exempel bara hem till Andreas bror för att fixa lite grejer på bilen och jag såg verkligen ingen vits med att ta med min systemkamera så jag tog med min Lumix istället, eftersom att jag inte kan lämna hemmet utan en kamera…

Och tur var väl det?

Det var nämligen där jag fick uppleva mitt fantastiska möte med räven och tack vare att jag tog med mig kameran kunde jag både i bild och film dokumentera mötet och dela med mig av det till er alla!

» Fler filmer jag skapat med kameran:

Den följer fokus riktigt bra, har en bra färgåtergivning och kvalitén på filmerna möter verkligen mina krav och förväntningar. Dessutom har Panasonic inte ruckat på funktionerna, trots kamerans behändiga storlek (den är mindre än min iPhone 5S). Jag känner verkligen att verktygen jag behöver för att ha kontroll över mitt fotograferande och filmande finns där. Dessutom går det att byta optik på den vilket jag verkligen alltid haft som ett krav.

I dagsläget har jag två objektiv till den: Lumix G VARIO 12-32mm som jag oftast använder när jag filmar, och ett Lumix 25mm f/1.7 ASPH som jag mest har för stillbildsfotografering. 

Me and my Lumix GM1 from Panasonic © Rowan Tree Photography | www.rowantree.sePanasonic Lumix GX7 + Lumix G VARIO 12-32mm

↑ För bilden ovan satte jag upp kameran på stativ, valde ut en miljö och sedan skötte jag resten med Panasonic Image App som jag skriver om längre ner.

En annan sak jag verkligen älskar är de olika lägena som finns på kameran. På dem kan jag ställa in och spara olika inställningar utefter anvädningsområde. Det här är otroligt användbart när jag videobloggar och filmar mig själv, eller tar självporträtt.

Det finns ett renodlat videoläge och på M är allt manuellt såklart. På C1 har jag ställt in så att kameran ställer fokus (fokus följer då med när man rör på sig) med hjälp av ansikts-igenkänning och det använder jag mig av vid videobloggande. På C2 blir allt material i svartvitt och på A och är det som på andra kameror; bländarprioritering på den ena och slutarprioritet på den andra. På de lägena har jag en fast fokuspunkt inställd. Man kan såklart göra mycket mer med de olika lägena, till exempel att man fotograferar i RAW på ett och i JPEG på ett annat och man kan ha olika utsnitt på de olika lägena; på ett kan man fota kvadratiskt och på ett annat i 3:2 till exempel. 

Att man kan skräddarsy sin kamera utefter sina egna behov och preferenser kring hur och vad man brukar fotografera eller filma gör att det går snabbt och smidigt att anpassa sig efter olika situationer och ljusförhållanden eftersom att man inte behöver ställa in allt varje gång man ska fotografera. 

Även om jag i första hand skaffade min GM1:a för att filma så har det blivit en hel del fotograferande med den också vilket är kul!

» Några av mina bilder tagna med min Lumix GM1:

Kitten photographer with the Lumix GM1 © Rowan Tree Photography | www.rowantree.seLumix GM1 Collage © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

» WiFi och Panasonic Image App:

På ovansidan av kameran sitter Fn1 knappen och med ett tryck där aktiverar jag kamerans WiFi. Med telefonen kopplar jag sedan upp mig på kamerans egna nätverk och därefter startar jag Panasonic Image App. Via den kan jag föra över bilder till telefonen direkt från kameran vilket är oerhört smidigt när man vill blogga eller Instagramma on the go (jag redigerar mina bilder på telefonen i VSCO eller Snapseed).

Dessutom kan jag då använda mobilen som en fjärrkontroll och då ser jag också mig själv (eller vad jag nu väljer att fotografera) direkt på telefonens skärm. Det är en oerhört avancerad app som ger mig möjlighet att ställa fokus, välja om jag vill över -eller underexponera min bild, om jag vill ta en serie bilder eller slå på självutlösare (med eller utan fördröjning) eller starta stop motion läget.Panasonic Image App © Rowan Tree Photography | www.rowantree.seVia telefonen kan jag göra i stort sett allt som jag kan på kameran och det är enorm frihet och det gör att man sparar mycket tid och jobbiga moment med att gå fram och tillbaka mellan kameran och där man står när man tar självporträtt. Direkt i appen kan jag även ändra vitbalans, bländare, slutartid och ISO. Jag kan också börja filma direkt från appen och det använde jag mig av när jag svarade på läsarfrågor i videoformat.

För självporträtt eller filmer där jag ska synas är det här verkligen guld värt och som fotograf är det något som, i kombination med kamerans storlek och de smidiga lägena där jag kan skräddarsy och spara mina inställningar, gör mig oerhört nöjd med min Lumix GM1 och att jag varmt kan rekommendera den!

I samband med det här inlägget har jag och Panasonic tagit fram ett riktigt bra erbjudande åt er.
Just ni kan ni köpa en silverfärgad Lumix GM1 tillsammans med kitobjektivet Lumix G VARIO 12-32/3,5-5,6 för endast 3669:- (ord. pris 5999:-) och det gör ni här.
Det enda ni behöver göra är att ange rabattkoden RowanTree vid utcheckningen (kom ihåg att trycka på ”aktivera”).
Erbjudandet gäller fram till 31 oktober eller så långt lagret räcker

© Rowan Tree Photography | www.rowantree.sePanasonic Lumix GX7 + Panasonic 25mm f/1.7 ASPH

» Det här inlägget är sponsrat av Panasonic och här kan du läsa mer om vad det innebär «

All images and content are © Rowan Tree Photography originals unless otherwise stated. Feel free to pin and share, but remember all content is copyright protected. Always link back and credit when sharing. Thanks!

YOU MIGHT ALSO LIKE

37 Comments

 1. Svara

  Mia

  26 oktober, 2016

  Oj där snackar vi rabatt! Synd att jag inte har några extra tusenlappar den här månaden, annars hade jag slagit till!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   27 oktober, 2016

   Ja Panasonic tog verkligen fram ett riktigt bra erbjudande åt er! Men förstår såklart att en kamera för några tusen inte är något man kan spontan-köpa bara sådär :) Kul att du blev intresserad av den i alla fall!

 2. Svara

  Andreas

  26 oktober, 2016

  Kan även tipsa om GM5 som kostar ett par hundra mer, och är 3 år nyare. Samt har en sökare för de som vill ha det.

  • Svara

   Rania Rönntoft

   26 oktober, 2016

   Ah den verkar också riktigt bra, men eftersom det är en GM1 jag har är det såklart den jag skriver om :) Det tog ett tag att vänja sig av vid att ha en sökare men nu fungerar det fint!

 3. Svara

  Andreas

  26 oktober, 2016

  Det jag hunnit pilla med den själv gav en jäkligt bra känsla! Storleken på den är svårslagen och känslan av kvalitet i den också topp :)

  • Svara

   Rania Rönntoft

   27 oktober, 2016

   Det är tur att vi kan byta lite med varandra då och då, omväxling förnöjer :D

 4. Svara

  Olivia

  27 oktober, 2016

  Men dina bilder, jag dör omg!!!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   27 oktober, 2016

   Kul att du gillar dem, tack! <3

 5. Svara

  Erika

  27 oktober, 2016

  Åh vilken rabatt! Blir så sugen, måste tömma sparbössan tror jag :) Superfint inlägg också, verkar vara en bra bloggkamera som sagt och användbar till mycket.

  • Svara

   Rania Rönntoft

   31 oktober, 2016

   Eller hur? sjukt bra deal! Blev det att du tömde bössan din? Kul att du uppskattade inlägget, tack! <3

 6. Svara

  Göran Wallin

  27 oktober, 2016

  GX8 är det som gäller!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   27 oktober, 2016

   Alla kameror från Panasonic jag testat eller hört talas om verkar riktigt bra och det finns något för alla :) Eftersom jag använder en DSLR från Nikon när jag jobbar tycker jag om GM1:an extra mycket eftersom att den är så liten

 7. Svara

  Lena Martinsson

  29 oktober, 2016

  Jag har en GM 5 som jag är jättenöjd med, även om jag inte kan alla funktioner än. Image app är så himla smidig, att få in bilderna snabbt och redigera i snapseed och sen publicera är toppen. Denna kameran har jag med mig jämt. Min Canon är min arbetshäst, och funkar på ett helt annat sätt. Den vill jag inte heller vara utan, så båda kompletterar varandra väl.
  /Lena

  • Svara

   Rania Rönntoft

   31 oktober, 2016

   Ja det tar såklart ett tag att lära sig alla funktioner och hur man använder dem på ett sätt som passar en själv och det man fotograferar. Ja den är supersmidig, älskar den! Jag arbetar likadant som du, min stora systemkamera är min arbetshäst medan GM1:an får följa med i vardagen. Perfekt kombo! Kul att höra att du är nöjd med din kamera från Panasonic :) Kram och trevlig måndag!

 8. Svara

  Wilda

  29 oktober, 2016

  Vilket fint samarbete och så kul att läsa mer om vad du använder för kamera. :) Om jag hade haft de pengarna över hade jag stuckit in direkt och köpt en likadan. Du tar fantastiska bilder. Alltid!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   31 oktober, 2016

   Ja det var riktigt kul att samarbeta med dem, kul att du uppskattar inlägget! Förstår såklart att det ändå inte är någon man spontanköper, men roligt att jag kunde inspirera dig till en kamera från dem – det kanske blir en längre fram i tiden? Åh tack snälla <3

 9. Svara

  Karin B

  29 oktober, 2016

  Vilken vacker räv! Tänk vad fantastiskt det måste ha varit att ha varit nära en räv.

  • Svara

   Rania Rönntoft

   31 oktober, 2016

   Ja rävar är otroligt vackra djur och den här var riktigt fin, ingen skabb eller så vilket gjorde mig så glad. Det var ett magiskt ögonblick!

 10. Svara

  Märta Ekman

  6 november, 2016

  Hej!
  Jag köpte den här kameran med din otroliga rabatt!
  Den funkar perfekt!
  En liten fråga bara: Hur ändrar jag ISO när jag ska ta bilder? :)

  • Svara

   Rania Rönntoft

   6 november, 2016

   Hej! Vad roligt att höra att du gjorde det och att du tycker om den! Ett tips är såklart att bläddra igenom manualen lite (tråkigt jag vet) det går att ställa in så att du har ISO på en snabbknapp – jag ändrar det genom att trycka på Q.Menu (knappen har en papperskorg på sig) . Hoppas du hittar det!

 11. Svara

  Sandra Nicole

  17 november, 2016

  Åh vilket bra inlägg Rania, har exakt denna kamera och har haft den i ett och ett halvt år nu men lärde mig ändå massa av detta inlägg :) Har precis börjat filma med den men har stora problem med att fokusera rätt när jag kör i det renodlade videoläget – det zoomar in på helt fel grejer så jag ska testa att göra som du med C1 och autfokus.

  En fråga hur du tänker kring ljudet: fokuseringen hörs extremt mycket när man filmar och det går inte att koppla in en extern mic via uttag. Har du en extern mic via typ wifi eller liknande? Funderar på om det skulle lösa saken.

  • Svara

   Rania Rönntoft

   17 november, 2016

   Tack Sandra, vad roligt att du tycker om mitt inlägg och extra kul att höra att du lärde dig något nytt även fast du haft den här kameran ett tag! Vad använder du för optik när du tycker att fokus inte blir rätt? Kameran zoomar ju aldrig på eget bevåg utan att zooma in är något du måste göra själv. Även angående ljudet på fokuseringen undrar jag vad du har för optik när du upplever det där? Jag hör nämligen inte autofokusen alls i videon, varken med kitobjektivet eller min fasta 25mm.

   Utöver det kan jag dock rekommendera en liten mic från RØDE som du kan klämma fast i kläderna eller helt enkelt lägga på bordet eller så, och så kopplar du in den till telefonen och spelar in i en app från RØDE – himla smidigt! Dock har alla filmer jag lagt upp som jag gjort med min Lumix ljud taget direkt från kameran, har inte använt min mic i dem :)

 12. Svara

  Jenn - forever abroad

  20 januari, 2017

  Som svar på din kommentar: En av sakerna jag gjorde under min lilla kamera-research var att googla ”rowantree kamera” och landade givetvis på detta inlägg ;) Sen så har jag äran att ha en pojkvän som är sjukt bra på att göra research och han landade tillsist i att en ”Olympus Pen” skulle vara en bra och bloggig kamera. Har du någon uppfattning om den kanske?
  Ska i alla fall och klämma och känna på lite olika modeller idag och se vad som känns bäst för mina händer och syfte, haha! Jag är ju heeelt grön på det här med kameramodeller och objektiv och om man vill kunna byta eller inte osv.

  • Svara

   Rania Rönntoft

   20 januari, 2017

   haha härligt att du gjorde det! Jag har också en pojkvän som ä grym på det där med research, han brukar få googla åt mig! Kan inte något om Olympus Pen men har hört talas om den / sett den lite här och var vilket nog är ett gott tecken i sig :) Att klämma och känna är viktigare än det tekniska tycker jag, en kamera ska kännas bra i handen och att knapparna sitter på ett för en själv logiskt ställe, att man förstår kameran osv. Sedan tycker jag det är bra, även om man köper en liten kamera, att man kan byta optik på den. Vissa har sökare, vissa inte – det kan också vara bra att ta ställning till. Lycka till!

   • Svara

    Jenn - forever abroad

    21 januari, 2017

    Tack för bra tips för en nybörjare! Var och provade ett par igår och lutar faktiskt åt Lumix då den var mindre och lättare (och man kan fälla upp skärmen så man ser sig själv!) – något som känns bra för mitt syfte och att kunna ta med den överallt :) 25mm-objektivet kändes också som ett måste, hehe.

    • Svara

     Rania Rönntoft

     23 januari, 2017

     Kul att du gillade Lumix! Jag har en äldre version så jag kan inte fälla upp skärmen på min men det är nog lika bra för mitt ego haha! Ja 25mm är huuuur bra som helst!

LEAVE A COMMENT