Veckosvepet v. 42 – 2016

Förra veckosvepet uteblev, men nu är jag på banan igen! I veckan har det varit grått och regnigt i stort sett varje dag – men när solen väl har kikat fram har det varit så otroligt fint. Men jag märker att den vackra, gyllene hösten håller på att förlora sitt grepp nu.

Det är mysigt med att det är lite ruggigt ute dock – fast ur fotosynpunkt hoppas jag på lite mer fina dagar innan hösten släpper greppet om naturen.

Autumn mountains © Rowan Tree Photography | www.rowantree.seJag finner det mer och mer jobbigt / tråkigt / enerverande att sitta inne vid datorn och arbeta, hålla på med hushållssysslor eller till och med läsa osv – jag vill bara ut i naturen med kameran hela tiden. Det är intressant det där, hur man ändras, utvecklas och växer. Från att vara en stadsbo som shoppade, fikade på stan eller satt fast vid datorn och spelade World of Warcraft och som fotograf ville jag syssla med mode -och inredningsfoto… Nu är jag ”glesbygdsgirl”, älskar att vara ute i naturen och ägna mig åt friluftsliv, jag vill fotografera natur och det enkla livet och saker som naturturism och ekologi intresserar mig mer och mer.

Behovet, intresset eller lusten till att skaffa körkort har aldrig funnits där men nu kliar det i fingrarna att börja övningsköra – friheten att kunna åka iväg och fota på platser längre bort från hemmet är en stark drivkraft nu. Ekonomin sätter stopp, och till viss del också mitt hållbarhetstänk men… en dag ska jag nog ha körkort ändå. En dag. 

Att få ha med mina foton och skriva om natur, resor och tankar längs vägen i fina magasin som Urstig tillsammans med massa andra duktiga kreatörer har nog varit veckans höjdpunkt. Mer sådana uppdrag tack! 

Varje vecka tar jag en titt i backspegeln på veckan som gått och skapar veckosvepet – ett inlägg i form av bilder jag tagit, bra saker jag sett, läst eller hört, inlägg jag postat och så försöker jag avsluta med att visa hur jag sett ut. När året är slut blir det enkelt att titta tillbaka på vad jag haft för mig, vad som inspirerat mig och hur jag ändrats under årets lopp.

Bilder

Veckosvepet: v. 42 © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Höstens färger har varit så vackra att jag inte vetat var jag ska ta vägen, speciellt när solen kikat fram. Mymlan, vår sjuka lilla katt, ville verkligen ut en dag och då hon inte velat speciellt mycket alls fick hon gå ut och sitta på bron en liten stund. Älskade lilla knytt! Hennes syster Tofslan är otroligt snygg och vi tror att Mymlan kommer se ut ungefär sådär när hon är frisk. Katten på trappan heter Gurre och bor hos Linnéas föräldrar. Man märker på katterna att det börjar bli kallt ute nu, de håller sig närmre huset och är inte ute lika långa perioder åt gången. Och så eld då… Älskar att den här årstiden är här, det är så mysigt att få tända en brasa i stort sett varje dag!

Bra saker

Lasso avsnitt 16 – skogen

Fina Jonna är med i början och slutet av det här avsnittet och det var så jag hittade det, men hela programmet är oerhört bra. Man talar om skogen. Vad den betyder för folk och varför vi ger oss ut i den. Otroligt intressant. För mig betyder skogen allt. Att se den från fönstret ger ett lugn och en trygghet. Att gå hem själv när vi bodde i Göteborg var alltid lite obehagligt, men här ute känner jag mig säker. Skog och natur ger en känsla av styrka och storhet – den var här före oss och kommer (förhoppningsvis) vara kvar långt efter vi försvunnit. I skogen finner jag ro, inspiration och tid till rekreation. Magi och äventyr och ett fantastiskt skafferi som jag ständigt lär mig mer om; vad man kan äta i skogen och hur man bäst tar till vara på det naturen ger. Vad betyder skogen för er?

Emma hittar hem – avsnitt 3 (säsong 3)

Det här avsnittet, del 3 i en serie på SVT Play är bara 8 minuter men så otroligt innehållsrikt och inspirerande och det drar i mig att bara bryta upp och flytta igen, ut i skogen och än mer bort från ekorrhjulet. Hon besöker Katie som bor i Åre på knappt 20kvm i ett hus på hjul som hon byggt själv av spillvirke, grenar och drivved. Hon har precis allt hon behöver utan att slita med att arbeta heltid. Hon verkar fri och bor dessutom fantastiskt fint – både platsen hon bor på men även hennes hus är… Tja, magiskt! Jag har tidigare läst om Katie och hennes hus i ST men det var roligt att få se mer av det och höra mer om hennes tankar.

Fotokonst till salu

Angeliqa har börjat sälja sina fina fotografier (äntligen?!) och även min vän Linnéa har numera lite fotokonst till salu via Printler – hurra! 

Tvättnötter: Ett försvarstal

Ekoenkelt skriver om tvättnötter och jag insåg att jag inte visste så mycket om dem eller hur de fungerar. Har såklart hört talas om dem men inte reflekterat mer över dem. Nu är jag däremot riktigt sugen att testa när vårt tvättmedel är slut! Har ni testat någon gång och vad tycker ni i så fall? Sköljmedel använder vi aldrig (usch och fy) men det känns ändå som att vi behöver hitta ett mer hållbart alternativ till vårt tvättmedel.

Midnattssol

Första avsnittet av en ny svensk serie sändes igårkväll. Jag är inte så mycket för att titta på svenska serier eller film men jag var ju bara tvungen att ge den en chans när den utspelar sig i de norrländska fjällen och kring mina hemtrakter. Dessutom ska Sofia Jannok vara med! Och vet ni vad? Den är riktigt bra faktiskt, och relevant – de pratar en hel del om gruvan i Kiruna, om flytten av staden och polisstationen är tillfällig (i en skola tror jag) pga. flytten så serien är verkligen rätt i tiden. Såklart slutade avsnittet oerhört spännande så nu längtar jag till nästa söndag! 

Tidigare inlägg

Jag själv

Att stå i det brandgula gräset med vinden i håret och blicka ut över storslagen natur… Det finns inget bättre. Att få vara på sådana här platser och bara ta in allt får mig att må så otroligt bra. Jag sprang runt där med kameran länge (mer bilder kommer i ett eget inlägg) och det är så roligt. Jag vill verkligen jobba mer med att fotografera natur och friluftsliv. Det finns inget härligare än att vandra runt ute i vackra miljöer. På den där toppen kände jag mig fri – och jag ser fram emot att återvända, det här är en plats jag vill besöka och se hur den förändras i takt med att årstiderna skiftar.

Free as the wind © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

All images and content are © Rowan Tree Photography originals unless otherwise stated. Feel free to pin and share, but remember all content is copyright protected. Always link back and credit when sharing. Thanks!

YOU MIGHT ALSO LIKE

10 Comments

 1. Svara

  PJ:s byffé – från by till fe

  24 oktober, 2016

  Tack för tipset om ”Emma hittar hem”. Just denna tjej Katie tycker jag mig ha sett tidigare, dock ej i detta program. Kanske irl, jag vet inte. Intressant boende men samtidigt blir jag också nyfiken på helheten, jobb, ekonomi, närhet till samhället…

  Tjejen i Lasso, Jonna, har jag träffat några gånger, det vet jag med säkerhet. ;-)

  • Svara

   Rania Rönntoft

   25 oktober, 2016

   Så lite så! Det har stått om henne i Sundsvalls Tidning och på webben vet jag, sen var hon på Urkult så du kanske såg henne där???? Jo, visst – jag vill också ha mer ingående program om folk som bor såhär så att man får helheten – det här programmet har ju sitt fokus på inredning på något vis.

   Hihi Jonna har jag inte träffat än men jag hoppas det sker snart!???? Hon verkar så genomsnäll och mysig.

   • Svara

    PJ:s byffé – från by till fe

    25 oktober, 2016

    Ja, jag började också fundera på om det kunde ha varit på Urkult jag sett henne, mycket möjligt. Jag tyckte bara att jag kände igen henne. Annars hittade jag följande radioprogram om henne på P4 Jämtland och där fick jag mera info om hennes livsstil. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=78&artikel=6368813
    Hon verkar också så glad och positiv.
    Jodå, Jonna är så sådan som hon skriver. En äkta och varm person.

    • Svara

     Rania Rönntoft

     27 oktober, 2016

     Ja det är nog inte omöjligt att det är där du såg henne. Åh men tack för radioprogrammet, det ska jag lyssna på sen!

     Ja det kan jag verkligen tänka mig att Jonna är :)

 2. Svara

  Veronica - Hyperbrain.me

  24 oktober, 2016

  Det där med körkort/bil vs hållbarhet känner jag så väl igen. Jag undvek att skaffa bil under en lång period för att det inte stämde överens med hur jag vill leva, men märkte hur jag blev mer och mer isolerad i byn där jag bor (där det inte är världens bästa bussförbindelser). Jag har heller inte plats för att ha en häst här i lägenheten, annars skulle det bli häst och vagn! ;)

  Efter en tid gav jag upp och skaffade bil igen, men tänker nu att det alltid beror på hur man använder sitt fordon. Jag försöker använda bilen sparsamt och har t.ex. i somras åkt på permakulturkurser och varit ute och campat i bilen = semester med mindre miljöpåverkan än det kanske annars hade blivit + aktiviteter för att lära mig att leva ännu mer hållbart än jag gör. Dessutom har jag klimatkompenserat för hela årets bilkörning via MyClimate. Är medveten om att det fortfarande är problematiskt men det är den bästa lösningen just nu. Om det vore ekonomiskt möjligt med en elbil + förnyelsebara elkällor för att ladda bilen skulle jag byta direkt, men just nu har jag inte råd med det.

  • Svara

   Rania Rönntoft

   25 oktober, 2016

   Ja när man bor ute på glesbygden och / eller har ett arbete som skulle underlättas av att man har bil kanske man ändå ska tänka om. Jag gillar dock inte saker som går fort (knappt ens att cykla) så förmodligen kommer jag inte köra så mycket. Vi levde här länge utan bil men även efter att vi skaffat den försöker vi använda den med måtta. Promenera eller cykla och handla till exempel, och sambon min åker fortfarande kollektivtrafik in till stan. Bilen har vi mest för resor och fotoutflykter. Vi sover ju i den vi med :)

   Ah en elbil vore ju nåt, men det kostar som du säger och vi vill ju ha en folkabuss / campervan dessutom – inte de första bilmodellerna att göras som elbilar kanske haha. Vad intressant det låter med permakulturkurser för övrigt, och det låter som ett ypperligt sätt att spendera sin sommar – mysigt!

 3. Svara

  made by mary

  24 oktober, 2016

  Vilket fint veckosvep vännen, älskar din poncho! <3 Känner samma som du, mindre och mindre lust att vara inne och jobba framför datorn och mer lust att vara ute…. Vet inte hur jag ska förhålla mig till det, något håller på att förändras inom mig helt klart…

  • Svara

   Rania Rönntoft

   25 oktober, 2016

   Tack fina du! Den köpte jag på en höstmarknad för en herrans massa år sedan :) Jag tycker ju det är superkul att sitta med mina bilder, eller blogga – men jag blir less och rastlös, trött på att fastna framför skärmen. Om bilderna och allt det där kunde sköta sig självt medan jag är ute i skogen hade det varit bra :P Förändring är bra, och man behöver inte alltid veta var man är på väg – en dag står man nog där ändå – embrace it!

 4. Svara

  Emma

  25 oktober, 2016

  Tack för tipset om Emma hittar hem. Så himla mysigt och häftigt! Blir så tokinspirerad att jag inte vet vad jag ska göra med migsjälv! Måste titta på fler avsnitt så fort jag får tid!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   27 oktober, 2016

   Så lite så, roligt att du gillade programmet! Hon besöker väldigt varierade hem i serien och alla är ju inte något för mig men det är oerhört intressant att se hur folk valt att bo.

LEAVE A COMMENT