Kokkaffe på Dundret

Höst på Dundret © Rowan Tree Photography | www.rowantree.seVáhtjerduottar kallas det på lulesamiska. Dundret säger vi. Ett lågfjäll utanför Gällivare och Malmberget. Man har alltid sett det hägra bakom både Malmberget och Gällivare. Hela fjället är avsatt som naturreservat och det är skyddat sedan 1970.

Igår eftermiddag begav jag mig upp dit tillsammans med min kusin Axel och hans polare Anton. Frisk luft, vidsträckta vyer och det sista gyllene solljuset gjorde mig gott. Jag behövde komma ut i lite orörd natur. 

Det har varit svårt att se mitt barndomshem rivas, och likaså det hus där min mormor bott i 27 år. Jag har också stått och sett på hur de flyttat hela hus, kört dem vidare till nya områden. Gruvan ger och gruvan tar. 

För övrigt är min tävling avslutad och jag kommer presentera tre vinnare nästa vecka!

Höst på Dundret © Rowan Tree Photography | www.rowantree.seHöst på Dundret © Rowan Tree Photography | www.rowantree.semina nya vandringskängor från Alfa levererar verkligen

Jag uppskattade inte närheten till naturen som liten (jag var nog för ung) och på äldre dar har jag alltid tänkt att det var bra att vi flyttade härifrån – att jag inte hade trivts. Numera avundas jag närheten de har till fjällen. Vilken ynnest att kunna åka upp enbart för att njuta av kaffe i en så storslagen natur!

Axel – som den hjälte han är (det måste ligga i släkten?) – hade nämligen med sig ved, panna och lemmelkaffe. Några fjällripor flög sin väg när vi kom gående, och vi såg några vandrare gå nedanför oss i början på stigen men sedan var vi ensamma. Lingonen smakade gott nu när det varit frost och vattnet på fjället var isande kallt. 

I ärlighetens namn så vet jag inte vad det är för regler som gäller när man befinner sig på ett naturreservat, kanske får man inte göra upp en eld då – någon som vet? Vi såg i alla fall till att vara riktigt försiktiga, välja en bra plats, göra en liten eld och släckte den med mycket vatten. Det ska man såklart alltid vara när man gör upp en eld utomhus.

Höst på Dundret © Rowan Tree Photography | www.rowantree.semin kusin AxelHöst på Dundret © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se Höst på Dundret © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se Höst på Dundret © Rowan Tree Photography | www.rowantree.seHöst på Dundret © Rowan Tree Photography | www.rowantree.seHöst på Dundret © Rowan Tree Photography | www.rowantree.seTack hösten, naturen, kusin och Dundret. Det här behövde jag. Höst på Dundret © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se Höst på Dundret © Rowan Tree Photography | www.rowantree.seHöst på Dundret © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se Höst på Dundret © Rowan Tree Photography | www.rowantree.seHöst på Dundret © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

All images and content are © Rowan Tree Photography originals unless otherwise stated. Feel free to pin and share, but remember all content is copyright protected. Always link back and credit when sharing. Thanks!

YOU MIGHT ALSO LIKE

11 Comments

 1. Svara

  Linn

  8 oktober, 2016

  Magiska bilder!!???? och älskar tröjan du ha på bilderna! Var har du fått tag i den? ????

  • Svara

   Rania Rönntoft

   8 oktober, 2016

   tack så mycket! Min mormor hade den i sin garderob och sa att jag kunde få den, tyvärr ingen aning om var den är ifrån!

 2. Svara

  Mamma

  8 oktober, 2016

  Ser ut som att ni hda en fantastisk dag! Vackra bilder!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   8 oktober, 2016

   Ja det var himla fint :) Tack!

 3. Svara

  sandra

  8 oktober, 2016

  Ok, jag dör av avund.

  • Svara

   Rania Rönntoft

   8 oktober, 2016

   Men nej dö inte, det är ju himla tråkigt <3

 4. Svara

  Kate

  9 oktober, 2016

  Nu stod tiden still en stund…. Så ljuvligt avkopplande det såg ut!! Fantastiska foton, nu längtar jag till Idre och fjällen nästa vecka!
  Söndagskram från Kate

  • Svara

   Rania Rönntoft

   9 oktober, 2016

   Det var verkligen avkopplande och precis vad jag behövde! Så härligt att du ska till fjällen nästa vecka – hoppas du får det riktigt, riktigt bra! Kram

 5. Svara

  Simone

  10 oktober, 2016

  Dundret är så fint. Älskar vyn där uppifrån. Min pappa kommer från trakten och visade mig runt i somras. Tråkigt med alla hus som överges, men som du säger, gruvan ger och gruvan tar.

  • Svara

   Rania Rönntoft

   10 oktober, 2016

   Otroligt vackert! Vad kul att du fick uppleva det i somras :) Ja det är trist och lite surrealistiskt men, ska gruvarbetet kunna fortsätta så…

LEAVE A COMMENT