Örtte på Ljung

Ända sedan vi flyttade hit upp har jag spenderat mer tid ute i skog och mark. Jag älskar att vara ute i naturen och njuta, upptäcka och fotografera. Jag har också börjat intressera mig mer och mer för naturens skafferi; vad som finns att tillgå och hur man kan ta reda på det naturen har att erbjuda. Det här gör jag för att det är roligt, för att vi strävar efter att bli mer självförsörjande och för att jag tycker att människor generellt sett tappat den koppling vi en gång haft till naturen.

Jag vill hitta den igen och jag vill också inspirera er till att göra detsamma. En stor hjälp kring detta är sidan Dags Att Plocka . Där finns det oerhört mycket bra information om vad i naturen som går att äta, lite fakta och historia kring växten / bäret och hur det går att använda. Jag prenumererar på deras nyhetsbrev och det är bara så himla bra!  

Via dem fick jag reda på att en växt jag tycker är otroligt fin och ofta stannar för att fotografera faktiskt går att använda. Nämligen den vackra ljungen! 

Örtte på ljung © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Såhär skriver de om växten på sin sida:

”Ljung har använts till en mängd saker genom tiderna. Av rötterna brukade man fläta korgar och de gröna skotten gav en fin gul färg till tyg och garner. Av riset tillverkade man kvastar. Fattigt folk, som inte hade något halm stoppade ljungris i kuddar och madrasser.”

Nu för tiden används ljung oftast till att brygga te. Det har en lugnande / sövande effekt och verkar mot njuråkommor och urinvägsinfektion.

Så när jag ändå var i skogen och plockade blåbär tillsammans med svärmor passade jag på att ta med mig lite ljung hem som jag hängde på tork. Även min svärmor är förresten en stor källa till inspiration och kunskap när det kommer till att plocka i skogen, torka, förvälla och sylta m.m. Det är givande att ha en sådan person i sin närhet.

Örtte på ljung © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Örtte på ljung © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Det finns väl ändå inget som andas så mycket slow living och totalt går emot att arbeta ihjäl sig och konsumera som att gå ute i skogen och samla in växter och bär, för att sedan sitta hemma på altanen och blicka ut över sjön medan man rensar bär eller knyter upp växter som ska torka? Åh vad jag trivs här ska ni veta! Nu har i alla fall min ljung torkat och jag har haft en lugn stund medan jag druckit kaffe och rivit av alla blommor och blad och lagt dem i en burk. Det ser riktigt fint ut, eller hur? 

Örtte på ljung © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Jag värmer vatten och tar lite i en tesil och så får det dra sig tills vattnet är gult. Jag är dåligt på att sätta ord på smaker men jag skulle säga att det smakar milt blommigt och lite sött. Gott är det i alla fall! Jag ska dock experimentera med att blanda det med mitt mynta te jag köpte när jag var i Marrakech eller smaksätta det med min granskottsirap

Jag har ofta väldigt svårt att somna om kvällarna, jag ligger länge och vrider och vänder. För att råda bot på det har jag slutat använda elektronik någon timme före läggdags, jag bläddrar i en tidning, läser en bok eller skriver lite. Men jag ska nu även testa att dricka en kopp ljungte före läggdags också för att se hur det fungerar. Är det någon av er som testat att dricka te gjort av ljung? 

Örtte på ljung © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

All images and content are © Rowan Tree Photography originals unless otherwise stated. Feel free to pin and share, but remember all content is copyright protected. Always link back and credit when sharing. Thanks!

YOU MIGHT ALSO LIKE

9 Comments

 1. Svara

  Helena

  14 september, 2016

  Så vackra bilder!! Och örtte på ljung, det måste jag bara prova. Tack för inspo!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   14 september, 2016

   Tack så mycket Helena! Det tycker jag absolut du ska göra – så lite så, kul att du blev inspirerad att testa, hoppas du tycker om det!

 2. Svara

  Kate

  14 september, 2016

  Underbara foton…. och detta måste jag bara testa! Måste även kika in på sidorna Du tipsar om…
  Onsdagskram från Kate

  • Svara

   Rania Rönntoft

   15 september, 2016

   Tack! Ja gör det, hoppas du tycker om det! Kram

 3. Svara

  Jenny

  20 september, 2016

  Hej Rania, tyckte du det hjälpte? Igår testade jag en kombination av ljung och lavendel. Och en liten klick honung. Tyckte faktiskt att det stillade sinnet. Har även testat lavendel, johannesört och en påse an Friggs Kvällsro och det funkar också. Fast man får ju vara försiktig med Johannesörten i och med att den kan försämra verkan av exemplevis p-piller. :)

  I övrigt, katterna är ju bara helt underbara! Vilka godingar. :)
  Kram!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   20 september, 2016

   Hej Jenny! Jag har inte testat så många gånger än och en kopp té på kvällen är ju i sig ganska lugnande men jag tror nog jag tycker att det gjorde mig lite mer lugn / vilsam faktiskt. Lavendel ska väl ha liknande effekt va? Låter som en härlig kombination! Det där visste jag inte om johannesört – man lär sig nya saker hela tiden!

   Hihi ja de är helt fantastiska <3 Kram

LEAVE A COMMENT