Blåbär

Jag känner samma sak varje år när hösten kommer smygande – äntligen! Naturen går från att vara en och samma nyans av grön till att skifta i ett myller av fantastiska färger. Luften blir lite kallare och lite friskare och man kommer in i ett annat lugn. Dessutom är det ju dags att skörda, samla, torka, frysa in, förvälla och sylta inför vintern och det är alldeles underbart att hålla på med!

I skogen för att plocka blåbär © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Igår spenderade jag några timmar i skogen med svärmor för att plocka blåbär en sista gång. Det var alldeles vindstilla, solen sken och det var otroligt tyst; inga småfåglar hördes, inte ens insekterna surrade och endast ljudet av en ensam korp ekade mellan träden. Bara att få komma ut i skogen var rofyllt, behövligt och energigivande. Att man har med sig en härlig skatt hem är bara ett fint plus i kanten. 

Det här är nog en av mina favoritbär, jag tycker om att plocka dem och hur härligt lila man blir om fingrarna. De är väldigt goda, speciellt när man äter dem direkt från busken och så är de ju väldigt nyttiga. Jag älskar dessutom färgen! Blåbär är även de bär jag använder till mest olika saker faktiskt, såsom sylt, paj, smoothies, muffins och som topping på frukosten eller pannkakor. Mums!

Blåbär © Rania Rönntoft | www.rowantree.se

I skogen för att plocka blåbär © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

I skogen för att plocka blåbär © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Blåbär © Rania Rönntoft | www.rowantree.se

I skogen för att plocka blåbär © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

I skogen för att plocka blåbär © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Blåbär © Rania Rönntoft | www.rowantree.se

Efter en stunds plockande får man ju dessutom sätta sig ner på en sten och fika lite, något som verkligen hör till (det är nog nästan ett måste) och allt smakar ju extra gott ute i skogen! Vi hade med oss frukt, kakor och kaffe och det var riktigt härligt att sitta i solen en stund och bara njuta, innan det var dags att plocka lite till.

I skogen för att plocka blåbär © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Blåbär © Rania Rönntoft | www.rowantree.se

I skogen för att plocka blåbär © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

I skogen för att plocka blåbär © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

All images and content are © Rowan Tree Photography originals unless otherwise stated. Feel free to pin and share, but remember all content is copyright protected. Always link back and credit when sharing. Thanks!

YOU MIGHT ALSO LIKE

21 Comments

 1. Svara

  Evelina - Evelinas Ekologiska

  29 augusti, 2016

  Så härligt det ser ut :) Det är så fint att blåbärsriset börjat skifta i färg nu!
  Jag blir nästan lite stressad när vi är i skogen och jag ser alla oplockade blåbär, haha. Då har vi ändå fryst in en hel del :D

  Jag tycker så mycket om dina bilder och du inspirerar mig så mycket! Jag måste fråga vad haft för objektiv till bilderna i det här blogginlägget?

  Kram

  /Evelina

  • Svara

   Rania Rönntoft

   1 september, 2016

   Det var riktigt härligt, och ja blåbärsrisen är magiskt vackra nu. Haha ja man har lite svårt att sluta när det finns så mycket kvar på buskarna men det är säkert fler som ska ut och plocka och djuren ska ju ha sitt också :) Så länge man har så man klarar sig tills nästa år så ;) Man ska ju få plats i frysen med…

   Tack, vad roligt att du tycker om mina bilder och att jag kan inspirera, du är ju så himla duktig själv <3 Jag har använt de enda två linser jag har, mitt 50mm f/1.8 och 105mm f/2.8 :) Kram!

 2. Svara

  Fredrikapåvinden

  29 augusti, 2016

  Sååå mysigt! Va härligt det är ändå att kunna gå rakt ut i skogen och plocka bär att sen ta med sig hem och kunna ta vara på resten av året. Vilken lyx!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   1 september, 2016

   Ja det är verkligen en ren och skär lyx, jag bara älskar det! Känner mig så otroligt rik :D

 3. Svara

  Finurliga fröken

  29 augusti, 2016

  Jag har inte hunnit plocka några blåbär alls i sommar. Är så ledsen över de. Förra året plockade vi massor. Men de kommer ju en sommar nästa år också. Då ska jag plocka frysen full.

  • Svara

   Rania Rönntoft

   1 september, 2016

   Åh vad tråkigt att du inte hunnit med i år, men det är så lätt att livet kommer emellan ibland… Ja, se till att planera in så du hinner nästa sommar! :D

 4. Svara

  Wilda

  29 augusti, 2016

  Fantastiskt fina foton som alltid. Du fångar känslan så precis <3

  • Svara

   Rania Rönntoft

   1 september, 2016

   Åh tack snälla du <3

 5. Svara

  Rund är också en form

  30 augusti, 2016

  Visst är det fantastiskt att bara kunna gå ut och ta vara på godsaker.
  Vi har kantareller i kylen nu. Mums!

  Älskar ditt fotospråk, by the way! Magiskt! :-)

  • Svara

   Rania Rönntoft

   1 september, 2016

   Ja det är hur underbart som helst! Kantareller har vi dock inte hittat några :( Har inte något eget bra svampställe här (än – ska hitta ett nästa år alltså, banne mig!). Men tack – vad kul att du gör det!

 6. Svara

  Angelica

  30 augusti, 2016

  Underbart, underbart, underbart! Jag äter mina direkt från riset, eller plockar med mig lagom mycket till en paj. :) Tror mest det är för att vi har sån nedrans liten frys. Där vill jag ha plats för svampen.. Och tack för dina fina ord hos mig, som vanligt! <3 Min regnkappa kommer från Lager 157, min man kom hem med den, älskar den, perfekta gröna färgen också. Stor kram!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   1 september, 2016

   Hihi åh de är ju godast direkt från riset, det slinker ju ner en hel del när man är ute och plockar ;) Mhm ska göra paj nu snart, det är sååå gott! Men ja, det är ju svårt att få plats med allt. Vår frys svämmar över nu. Man behöver ha en till, liten, bara för alla bär och svamp m.m! Men så lite så, fina du som postar så fina foton <3 Ja den är hur fin som helst, vilken fin present han gav dig! Kram :)

 7. Svara

  Macha

  30 augusti, 2016

  Wonderful pictures !
  Makes me want to stroll around a Swedish forest, it looks amazing with warm, autumnal colours already.
  Thank you for sharing this lovely moment. :)

  x
  highly_beloved.

  • Svara

   Rania Rönntoft

   1 september, 2016

   Thank you so much, I’m glad you enjoy them! Our forests are really beautiful, and it’s early but I’m glad nature is about to change into autumn cause it’s my favorite season! You’re most welcome, I’m glad you appreciated it <3

 8. Svara

  Kate

  31 augusti, 2016

  Skogens bästa bär, fantastiskt nyttiga och goda. Jag fyller frysen med så mycket att jag inte ens hinner plocka så mycket bär själv för hela familjen och vinterns åtgång. Så jag köper hälften av mina bär av lokala tjejer/ungdomar som plockar för att få det att räcka hela året.. Det blir blåbärsgröt, smoothies, sylt och andra gottigheter !
  Underbara foton där lugnet i skogen kommer fram..
  Onsdagskram från Kate

  • Svara

   Rania Rönntoft

   1 september, 2016

   Men eller hur, helt klart bästa bären! Vad fint att det finns att köpa av andra som plockar också, det är ju jättebra om man själv one hinner och så stödjer man folk i sin omnejd – heja! Ja det går att göra så mycket med blåbär, i år experimenterar jag med lite nya saker – blir det bra dyker det säkert upp här på bloggen :D Tack, vad roligt att du gillar bilderna! Kram :)

LEAVE A COMMENT