Urkult 2016

Urkult, folkfesten vid Nämforsen. I skogen, bland de höga tallarna ovanför hällristningarna möttes vi – tusentals människor från alla etniciteter och i alla åldrar. Barn och vuxna. Musiker, artister, konstnärer och eldsjälar. Folk vars glöd forfarande brinner och inte kommer brinna upp än på länge. Vi samlades för att lyssna på musik och prata om sådant som är viktigt: att alla behövs och att vi måste värna om naturen och den här platsen vi har som vårt hem. Vi pratade om samer / lokalbefolkning, om att föra traditioner och kulturella arv vidare, om att befolka glesbygden och så mycket mer. På Urkult är det alltid bra stämning och det öppnar upp för otroligt mycket bra möten och vitliga samtal. 

Det är svårt att beskriva dagarna i ord men som tur är har jag otroligt mycket bilder och jag ska göra mitt bästa! Jag åkte dit i vår VW tillsammans med Fanny som sällskap och chaufför. Vi hade aldrig träffats förut men klickade direkt och hade så otroligt roligt hela helgen! Solen sken när vi bilade dit och vi hann prata om mycket innan vi ens var framme. Hon har under sommaren arbetat som vikarie på P4 Västernorrland och skulle sända från Urkult.

Urkult 2016 © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Urkult 2016 © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Till skillnad från många andra festivaler beger man sig inte till Urkult enbart för musiken – att det spelar otroligt mycket bra artister är bara ett plus. För mig kändes det inte som att man åkte dit för att röja som tusan heller, nej hit åker man för att umgås med andra som har liknande värderingar som en själv, för att få fly vardagen en stund. Det är också en festival dit man kan ta med sina barn. Det finns en stor lekpark och otroligt mycket aktiviteter för barn, sällan har jag sett så många glada, smutsiga barfota barn (med dreads) springa runt på ett och samma ställe eller tränga sig längst fram på konserter, stanna uppe längre än sina föräldrar och bara… få vara fria. En del barn har nästintill växt upp på Urkult då de åker dit varje år och de kändes vuxnare och mer fria i sig själv än andra barn jag träffat. 

Magiskt är verkligen det enda ord jag kan använda mig av för att beskriva Urkult. Vid midnatt på torsdagen satt alla samlade i mörkret när eldarna åter tändes… Det var alldeles tyst och det gick rysningar genom kroppen på mig när Ulrika Bodéns kulande ekade ut i natten och efter en stund stämde Anja Storelv in med vacker jojk, Act of Emotion uppträdde med eldkonst och Mimie Märak höll ett starkt och rörande eldtal. Den natten hände verkligen något i mig. Gåshuden reste sig på armarna och jag kände på något sätt att jag… kommit hem? Det var natt, bland höga tallar, vacker eld och sådan musik och stämning jag bara älskar. Åh, ja magiskt är verkligen ordet.

Act of Emotion at Urkult 2016 © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Act of Emotion and Mimie Märak at Urkult 2016 © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

DSG_3868-Redigera

Act of Emotion at Urkult 2016 © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Under festivalen gjorde vi allt från att vara med på en workshop i jojk, till att botanisera bland fint hantverk och vi åt mycket god mat såsom en värmande dahl tallrik, smarriga vegetariska vårrullar, fräscha halloumi-wraps och mycket mer! Utbudet av vegetariskt var riktigt bra! En av de godaste sakerna vi åt var dessa vilda flapjacks som en far och son satt och sålde. Alltså… det var så otroligt gott! 

Jag har inte ätit flapjacks förut men Fanny informerade mig om att de här var myyyycket bättre än de hon ätit. Hoppas de är där och säljer nästa år igen alltså. 

Urkult 2016 © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Urkult 2016 © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Urkult 2016 © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Urkult 2016 © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Urkult 2016 © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Urkult 2016 © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Miljön är viktig för alla på Urkult och det var inga problem att sköta sin sopsortering på festivalen – heja Urkult!

Urkult 2016 © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Urkult 2016 © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Urkult 2016 © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Ett ställe där vi ofta hängde var en liten husvagn som sålde halloumi -och umami wraps, hade gott kaffe och spelade riktigt bra musik samt att stämningen där alltid var väldigt chill och härlig. De hade skapat en riktigt härlig liten plats utanför festivalområdet och dessutom var de som arbetade där supertrevliga!

Urkult 2016 © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Urkult 2016 © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Urkult 2016 © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Urkult 2016 © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

För övrigt fick Urkult mig att sakna att ha långt hår och mina dreads otroligt mycket, jag såg så mycket människor med snygga dreadlocks och skön stil precis överallt!

Självklart kollade vi även på en hel del spelningar och alla artister bjöd på fantastiska framträdanden och vi lyssnade på mycket bra musik medan vi dansade oss trötta. Emil Jensen, vars sommarprat jag tipsade om i söndags, spelade där och hans låtar är otroligt fina men mellansnacket var ändå det allra bästa

Emil Jensen at Urkult 2016 © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Urkult 2016 © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Ljuset och den magiskt gyllene solnedgången som vi fick njuta av medan Glesbygd’n spelade… Åh, alltså sa jag att det var magiskt?! Dessutom var de riktigt bra. Svensk, norrländsk reggae! 

Urkult 2016 © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Glesbygd'n at Urkult 2016 © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Urkult 2016 © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Efter spelningen med Emil Jensen började det regna och av en slump ledde ett lånat paraply oss till ett camp med otroligt underbara människor där vi spenderade stora delar av vår Urkult-vistelse och verkligen kände oss som hemma. Många av människorna där hade varit på Urkult 10 år i rad och de har alltid sitt läger på samma ställe. Alla tält runt omkring, massvis med mattor i mitten, presenning över och fullt med vimplar, ljusslingor och lyktor – så otroligt mysigt!

Vi satt där långt efter mörkrets inbrott, och alla satt och pratade och många av dem hade med sig instrument så det spelades en hel del musik. På lördagen gick ja tillbaka till bilen när solen var på väg upp, men många sov i små högar på mattorna. Alla var fantastiskt snälla, trevliga och välkomnande och vi hade så otroligt roligt med dem. Utan dem hade vår festivalupplevelse inte alls varit densamma. Tack fina ni!

Urkult 2016 © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Befolka glesbygden / Norrland! 

Urkult 2016 © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Urkult 2016 © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Urkult 2016 © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Urkult 2016 © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Urkult 2016 © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Urkult 2016 © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Urkult 2016 © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

All images and content are © Rowan Tree Photography originals unless otherwise stated. Feel free to pin and share, but remember all content is copyright protected. Always link back and credit when sharing. Thanks!

YOU MIGHT ALSO LIKE

14 Comments

 1. Svara

  Linda

  16 augusti, 2016

  Men lägg av vad mysigt det ser ut!!! <3 Helt störtskönt ju!!!
  Dit vill jag oxå åka. Kanske får bli nästa sommar. :-) Ligger det långt från där ni bor?
  Verkar finnas något liknande i UK…wilderness festivalen.
  Förstår att du fick dreads-längt, det är ju sååå snyggt om de sköts bra! Är oxå lite sugen på det, men har hört det sliter så på håret?
  Här är det sista kvällen i stan, imorrn går flyttlasset ut på landet, iiiiiiiii! :-))) Känns så skönt. Och blir varken tv eller fast internet på ett litet tag! Äntligen är det dags!
  Hoppas du får en fin vecka. <3 Tack för fina bilder!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   18 augusti, 2016

   Jaaaa Urkult är hur bra som helst! Nä, det tar runt 2-3h med bil från oss :) Oh, wilderness festivalen låter ju spännande! Hade jag haft en större budget för sånt där hade jag mer än gärna rest runt på festivaler utomlands. Burning Man hade varit riktigt häftigt att uppleva. Hm, det sliter väl lite precis när man gör dreads men sedan sliter det inte så mycket att ha dreadlocks faktiskt. Håret är ju inbäddat och utsätts inte för så mycket. Att kamma ut dem sliter som attan, men sedan får man toppa det rejält, köra på mycket hårinpackning m.m – det repar sig. Mitt såg förfärligt ut efter att jag kammat ut dreadsen men nu mår det som aldrig förr!

   åååh men hurra vad roligt att höra! Grattis till lantlivet :D

 2. Svara

  Rund är också en form

  16 augusti, 2016

  Magiska foton! Wow…! :-)

  • Svara

   Rania Rönntoft

   18 augusti, 2016

   Tackar!

 3. Svara

  PJ:s byffé – från by till fe

  17 augusti, 2016

  Många fina bilder och en bra beskrivning av Urkult och allt därom kring. Var det första gången du besökte Urkult? Blir det någon fler gång? Urkult är ett eldorado för den som vill fotografera människor. Själv fångade jag dig på en bild som jag är rätt nöjd med. :-)

  • Svara

   Rania Rönntoft

   18 augusti, 2016

   Tack! Ja det var första gången och jag kommer definitivt att återvända, förhoppningsvis redan nästa sommar :) Jaså? Jag har hittat en bild på mig själv från festivalen på Flickr – kan det vara din? Länka gärna annars, vore kul att se!

   • Svara

    PJ:s byffé – från by till fe

    18 augusti, 2016

    Ja, det var den på Flickr. Fint att du upptäckte Urkult och vill återvända. Det är inte många som hört talas om denna fina festival och det är kanske det som är poängen. Måste upplevas för att kunna förstås.

    • Svara

     Rania Rönntoft

     19 augusti, 2016

     Tjoho, ja den bilden var riktigt bra! Kul att se sig själv och hur man ser ut när man är helt inne i sitt egna fotograferande. Ja men jag tror faktiskt det, jag har försökt beskriva den för många och även här på bloggen men jag gör den inte rättvisa, det är svårt att beskriva känslan på Urkult.

 4. Svara

  Ramona

  17 augusti, 2016

  Vilken underbar plats <3 Dit skulle ja vilja åka någon gång. Livet alltså, underbart <3

  • Svara

   Rania Rönntoft

   18 augusti, 2016

   Ja verkligen magiskt, får du chansen kan jag verkligen rekommendera det! :)

LEAVE A COMMENT