Koka saft på älggräs

Älggräs, eller älgört, är precis som humle en medicinsk växt som både luktar och smakar gott. Älggräs lämpar sig väl för blomkrukan, men även som saft. Om du följer receptet nedan bör saften bli koncentrerad och syrlig. När du kokat älggrässaften bör du förvara den i en glasflaska med förslutning.

 

Så kokar du älggrässaft

Följ de nedanstående stegen för att lyckas:

Steg 1: Köp eller plocka fram 2 till 4 citroner, 1 kg socker och 2 liter vatten.

Steg 2: Plocka 50 till 60 blomklasar med älggräs. Om du vill ha en mer intensiv smak, plocka större klasar.

Steg 3: Skaka av blomklasarna för att eventuella insekter inte ska följa med i saften. Därefter sköljer du klasarna noggrant.

Steg 4: Skiva citronerna i lagom stora bitar. Använd gärna 4 citroner för att få en rejäl citrussmak.

Steg 5: Ta fram en stor gryta och varva citronskivorna med älggräset.

Steg 6: Ta fram ytterligare en gryta, och häll upp en 2 liter vatten i denna. Tillsätt därefter socker och koka upp. Rör hela tiden om i grytan, och avta rörandet när sockret har löst sig ordentligt. Därefter låter du vattnet svalna.

Steg 7: Häll vattnet över blommorna samt citronerna, och låt grytan vila i ett svalt utrymme under två dagars tid. Det är även viktigt att du rör om saften minst en gång dagligen.

Steg 8: Sila saften med hjälp av en saftduk och häll upp drycken i rena flaskor. Vi menar att glasflaskor lämpar sig extra väl för älggrässaft.

Steg 9: Saften är klar och färdig för att avnjutas.

Lämna en kommentar