Att koka saft på älggräs

Hej på er! Det går inte fort fram med alla bilder från vår resa ska ni veta. Det har blivit pangväder här så mellan soliga promenader i jakt på Pokémons (yes, jag spelar såklart Pokémon GO), svala tupplurar på altanen, grillande och mysiga kvällsdopp finns det liksom inte så mycket tid över till annat. Idag har jag i alla fall varit ute och plockat älggräs, så nu är det dags för andra receptet i min serie som rör naturens skafferi, det vill säga det vi kan hitta och äta ute i naturen. Mitt första recept var på Granskottsirap, och här kommer nu ett recept (ni finner det längst ner i inlägget) på hur man kokar saft på älggräs. 

Saft på älggräs © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se
Förra året hade jag sällskap av Ellie när jag var ute och plockade blommor, och även min mamma var här och hjälpte till. Dock blev inte saften – som ska stå och dra i två dagar – klar innan de for hem så i år tänkte jag ha den färdig tills hon kommer så hon får smaka.

Älggräs, eller älgört som den också kallas, är en otroligt vacker blomma som mer än gärna får stå i små vaser och flaskor inne också. Den växer i stora fält och om kvällarna känner man dess doft (som påminner mig om mandelmassa) väldigt tydligt då den blandas med den fuktiga, somriga kvällsluften.Saft på älggräs © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Bilderna är faktiskt från förra året för jag tycker om dem så himla mycket men vädret idag var exakt det samma, soligt och varmt. Enda skillnaden från förra året är att Molly gick med mig istället för Ellie. Om ni följer mig på snapchat (sök på RowanTree eller raniamaria) kan ni se lite klipp från när jag och Molly var ute och plockade blommor igår.

Saften blir väldigt koncentrerad och jag fryser in den i små flaskor. Att kunna ta fram den, blanda saft och njuta av den under hela året är verkligen underbart härligt.

Dock ska man akta sig för att överkonsumera drycken, älggräs är nämligen en medicinalväxt!

Saft på älggräs © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Saft på älggräs © Rania Rönntoft | www.rowantree.se

Älggrässaft
Skriv ut
Ingredienser
 1. 50 - 60st blomklasar*
 2. 2 - 4 ekologiska citroner**
 3. 1kg socker
 4. 2l vatten
Instruktioner
 1. Skaka av blomklasarna medan du plockar dem, för att bli av med eventuella insekter och skölj dem sedan.
 2. Skiva citronerna.
 3. Varva blommorna tillsammans med citronskivorna i en stor gryta.
 4. Ta fram en till gryta som du häller upp vattnet i, tillsätt sockret och koka upp. Rör om tills sockret löst sig, låt sedan vattnet svalna.
 5. Häll det svala vattnet över blommorna och citronerna och låt det stå kallt / svalt i ca två dagar, rör om varje dag.
 6. Sila av genom en saftduk och häll upp i rena flaskor, sedan är det bara att blanda saft och njuta.
Noteringar
 1. Saften blir koncentrerad och skall sedan blandas ut med vatten innan man dricker den.
 2. * Det här beror lite på storlek på klasarna och hur intensiv smak av älggräset man vill ha.
 3. ** Återigen en smaksak, jag tycker personligen om när det är lite mer citrussmak och brukar använda 4st citroner.
Rowan Tree https://www.rowantree.se/
All images and content are Rowan Tree Photography originals unless otherwise stated. Feel free to pin and share, but remember all content is copyright protected. Always link back and credit when sharing. Thanks!

YOU MIGHT ALSO LIKE

10 Comments

 1. Svara

  Ramona

  22 juli, 2016

  Där fick jag lära mig något helt nytt :) Visste jag inte att man kunde göra saft av. Vilken fin sax du har ligger i korgen, den gillade jag massor :) Här har vi plockat blåbär i mängder att göra saft och sylt på men även frysa till vintern.
  Tänk så mycket gott det finns i naturens skafferi om man man bara hämtar det. Kram och njut av dagen <3

  • Svara

   Rania Rönntoft

   22 juli, 2016

   Så roligt att du fick lära dig något nytt! Det blir jättegott :) Det verkar finnas mycket i naturen man kan göra saft av som man inte trodde – det är roligt tycker jag! Tack, jag gillar gamla, fina saxar men just den där tror jag faktiskt inte är ett vintage-fynd utan från typ Lagerhaus eller någon sådan butik. De har ju blivit lite inne, sådana där saxar. Åh vad härligt det låter! Jag har mumsat mycket blåbär ute men inte plockat in än, det måste jag göra då just förrådet av blåbär från förra året börjar sina. Men har kvar rätt mycket andra bär faktiskt och vet inte hur jag ska få plats i frysen… haha. Kram och detsamma, hoppas du får en finfin fredag och trevlig helg! <3

 2. Svara

  Evelina - Evelinas Ekologiska

  22 juli, 2016

  Tycker så mycket om de här bilderna!! Så härligt ljus och fina färger <3
  Jag har ännu inte provat att göra älggrässaft men tänker på det varje gång jag går förbi de där duniga, vackra blommorna! :D
  /Evelina – Evelinas Ekologiska

  • Svara

   Rania Rönntoft

   22 juli, 2016

   Åh, vad roligt att du gör det – tack! <3 Åh men du måste ju prova! Det går jättefort att plocka ihop och sedan sköter det ju nästan sig självt. Kram och trevlig helg fina du! :)

 3. Svara

  Ida - ISKOGOCHMARK

  22 juli, 2016

  Du är underbaaaaaaar :D <3 Fina bilder som vanligt!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   22 juli, 2016

   Men duuu kan vaaaa! Tack <3

 4. Svara

  Sofia

  17 september, 2016

  Jag älskar den här bilden <3 och självklart undrar jag lite vart du har hittat den fantastiska klänningen… Kram!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   17 september, 2016

   Tack så mycket! Den har jag köpt på Tradera :)

LEAVE A COMMENT