Så tillagar du granskottssirap och granskottsolja

Granskott är syrliga, rika på C-vitamin och lämpar sig väl för många typer av användningsområden. Du kan bland annat sylta eller smörsteka granskotten, alternativt använda dem som en extra krydda till snapsen. I den här artikeln fokuserar vi dock på två typer av recept; granskottssirap samt granskottsolja.

 

Recept för granskottssirap

Gransirap sägs utgöra en beprövad kur mot hosta, och passar utmärkt på bland annat på pannkakor eller på glass.

Gör så här för att tillaga granskottssirap:

Steg 1: Plocka granskott när du vandrar i skogen. Du måste dock ha i åtanke att du inte får rycka av granskott enligt allemansrätten, så du behöver alltid fråga markägaren om lov innan du lägger beslag på skotten.

Steg 2: Skölj granskotten och låt dem rinna av på hushållspapper eller en handduk.

Steg 3: Ta fram eller handla hem rörsocker, och ta fram en väl rengjord glasburk eller bunke.

Steg 4: Varva de nu torra granskotten tillsammans med rörsockret i glasburken, och låt ingredienserna vila vid en varm plats, exempelvis vid ett soligt fönster eller på balkongen. Du måste efter detta röra om ingredienserna med jämna mellanrum.

Steg 5: Vänta tre veckor. Om du inte lagrat granskottsirapen varmt nog finns det en chans att sockret inte har smält, vilket du avhjälper genom att sila av och koka upp ingredienserna i en gryta, varpå du kokar upp dessa på svag värme tills en sirapsaktig konsistens uppstår.

Steg 6: Nu är din granskottssirap klar. Sirapen har en hållbarhet om cirka 4 månader såvida den förvaras i kylen.

 

Tips: Värna om miljön och återanvänd din purjolök.

 

Recept för granskottsolja

Du kan även göra olja på dina granskott.

Gör så här för att lyckas med detta recept:

Steg 1: Värm olja (tex. olivolja) till 60 grader i en kastrull.

Steg 2: Skölj av samt torka granskotten, och placera dem därefter i en kannmixer, varpå du tillsätter 1 tesked salt.

Steg 3: Tillsätt oljan och i kannmixern och mixa i 30 till 60 sekunder. Därefter ska oljan grovsilas.

Steg 4: Låt oljan stå i rumstemperatur i minst 5 dagar. Därefter ska den silas ytterligare en gång, så att vätskan sjunker.

Steg 5: Häll av oljan och förvara den kylt.

Lämna en kommentar