Göra egen granskottsirap

Dagarna innan jag for söderut var jag ute i skogen och njöt av vildmarken. Granskotten var riktigt fina och goda, men jag hann inte med att göra någon granskottsirap. Senare läste jag att Evelina höll på att göra sirap och jag kände mig lite ledsen över att missa det och behöva vänta till nästa vår.

Förstår ni hur glad jag blev när jag tog med Selma ut i skogen för att se om vi kunde hitta något skott hon kunde smaka på, och vi upptäckte att granar i skugga fortfarande hade en hel del späda, fina skott?! Vi hittade för övrigt också otroligt mycket mygg…

Granskottssirap © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Viktigt: Att plocka granskott ingår inte i allemansrätten och man ska se upp med att ta för mycket skott från en och samma gran, och undvik att ta toppskotten!

Som tur är bor svärfar i närheten och hans sambo äger mark där jag fått lov både när det gäller granskott och björksav, jag plockade granskott hos dem förra året också. Jag älskar verkligen skogens skafferi. Vi plockade på oss skott så att vi kunde göra varsin liten burk granskottssirap. Nu är det bara att vänta några veckor på att sirapen ska bli klar, och jag gillar verkligen att det får ta sin lilla tid. 

➵ Recept och instruktioner finner ni längst ner i inlägget ↓

Skotten är riktigt goda och syrliga, och otroligt rika på C-vitamin och en sked gransirap sägs vara en gammal huskur mot hosta. Jag kommer ringla den över pannkakor och glass, kanske i ett glas varmt vatten med citron och ingefära och så funderar jag på att smaksätta någon fräsch drink med min sirap när den är klar.

När jag var i Göteborg drack jag förresten en så himla god öl med granskott – Scandinavian Spruce Ale bryggd i samarbete med Eskilstuna Ölkultur. Den var riktig fräsch och jag tycker etiketten är så snygg! Jag hade velat köp en eller två till midsommar men den verkar inte finnas på Systemet här, och jag är inte så bra på det här med framförhållning och att beställa haha. 
Egen granskottsirap © Rania Rönntoft | www.rowantree.se

Granskottssirap © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Granskottssirap
Skriv ut
Ingredienser
 1. Granskott*
 2. Rörsocker eller Rårörsocker
 3. Väl rengjord glasburk
Instruktioner
 1. Skölj granskotten och låt dem rinna av på papper.
 2. Varva granskott och rörsocker i en väl rengjord glasburk och låt stå i ett soligt fönster. Skaka om / vänd burken då och då. Efter några veckor har värmen smält sockret och du kan sila av din sirap**.
Noteringar
 1. * Kom ihåg: att plocka granskott inte ingår i allemansrätten.
 2. ** om inte allt socker löst sig kan du sila av i en gryta och koka upp på svag värme tills du fått till en sirapsaktig konsistens.
 3. Sirapen håller ca 4 månader om den förvaras i kylen.
Rowan Tree https://www.rowantree.se/
All images and content are Rowan Tree Photography originals unless otherwise stated. Feel free to pin and share, but remember all content is copyright protected. Always link back and credit when sharing. Thanks!

YOU MIGHT ALSO LIKE

8 Comments

 1. Svara

  Lovisa

  23 juni, 2016

  Vilka underbara bilder!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   24 juni, 2016

   Tack snälla! :)

 2. Svara

  Ulrica

  24 juni, 2016

  Jag är en riktig kink-maja och har svårt att tro att jag skulle gilla den sirapen :-)).. men däremot så
  faller jag återigen som en (gran)-fura för dina fantastiska bilder. VARFÖR bor du så långt bort? Det vore
  så himla roligt att få träffa dig i verkligheten och få en dos av skog, fotografering, vandring, mer skog..

  Glad midsommar, fina du :). Ha en underbar dag!
  Kram Ulrica <3

  • Svara

   Rania Rönntoft

   24 juni, 2016

   Hihi jag förstår dig, jag var sådan som yngre – åt ingenting. Nu äter jag ALLT. Har du smakat på granskott direkt från träden? Kul att du gillar bilderna dock, tack! Och hihi jag fnissade gott åt att du föll som en (gran)fura :D Jaa men åh, det finns jättemycket bloggare jag skulle vilja träffa. Var i vårt avlånga land bor du då? Att resa runt i Sverige är såklart ingen omöjlighet och man är även varmt välkommen att hälsa på här :)

   Åh tack detsamma, hoppas du får en fantastiskt fin midsommar och helg <3 Kram

LEAVE A COMMENT