Regn och inlagd rödlök

Nu sitter jag här i tystnaden med mitt kaffe. Min tremänning (syssling) Selma har åkt hem, katterna är ute och ett lätt regn faller. Det har varit så härligt att ha henne här och vi har njutit ute i solen, plockat blommor, gjort små utflykter med bilen och så har vi stått ganska mycket i köket.

Selma är nämligen (och har alltid varit) en hejare i köket och dessutom är hon väldigt bra på att ta tag i saker och få det gjort, saker jag länge tänkt att jag vill testa men jag kommer mig liksom aldrig för att göra dem. Som att syra grönsaker. 

Inlagd rödlök © © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Hon har visat mig hur hon brukar göra och det var ju barnsligt enkelt faktiskt, nästan så att jag skäms över att jag inte gjort det tidigare – och såklart väldigt gott också! Nu har vi både inlagd rödlök och morot i kylen. Har ni något ni tycker är riktigt gott att lägga in som jag borde testa? 

Högen med bilder att fixa har verkligen växt de senaste veckorna, likaså alla fina bloggkommentarer ni lämnar. Eftersom vädret är tråkigt ska jag försöka jobba undan mycket bildredigering och svara er alla. När jag behöver en paus går jag ut och jobbar lite på vår bil. Snart går Andreas på semester och då lär det bli en längre tur eller två. Inlagd rödlök © © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Men, åter till den syrade löken! Vi körde på 1-2-3 principen och använde oss av 12% ättiksprit. Selma har tidigare testat med starkare men tycker detta blev godare, och jag kan bara hålla med! För en burk körde vi på 2 matskedar ättika, 4 matskedar ekologiskt strösocker och 6 matskedar vatten. Koka upp det och låt det svalna. Skär tunna skivor lök (gick ca 2 lökar / burk) och lägg i en glasburk. Häll över lagen och låt stå tills den kallnat. Den är klar att servera direkt men är såklart godare när den fått stå ett tag. Den håller i kylen i ca 1-2 veckor men då det är så gott att äta till typ allt lär det ta slut fortare än så!

Ett mer strukturerat recept finner ni i vanlig ordning längst ner i inlägget.

Inlagd rödlök © © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Inlagd rödlök © © Rowan Tree Photography | www.rowantree.se

Förresten, visst blir väl färgen alldeles underbar? Skulle nog vilja skaffa lite tyg och färga med rödlök och andra grönsaker… Löken blir dessutom så härligt glansig och ser verkligen lika god ut som den är. Precis som med alla bär vi har i frysen känner jag mig väldigt rik när jag ser de här burkarna stå i kylskåpet.

Inlagd Rödlök
ger 1 burk
Skriv ut
Ingredienser
 1. 2 msk ättiksprit 12%
 2. 4 msk ekologiskt strösocker
 3. 6 msk vatten
 4. 2st röda lökar
Instruktioner
 1. Blanda ättiksprit, socker och vatten i en kastrull. Koka upp och låt svalna. Skiva löken tungt och lägg i en väl rengjord glasburk. Häll över lagen så den täcker löken och låt kallna.
Noteringar
 1. Löken är klar att serveras direkt och håller ca 1-2 veckor i kylen.
Rowan Tree https://www.rowantree.se/
All images and content are Rowan Tree Photography originals unless otherwise stated. Feel free to pin and share, but remember all content is copyright protected. Always link back and credit when sharing. Thanks!

YOU MIGHT ALSO LIKE

12 Comments

 1. Svara

  Ramona

  22 juni, 2016

  Låter spännande och jag har hört att det ska vara nyttigt med syrade grönsaker :) Tänker ofta att jag ska testa göra en massa men stannar ofta som tankar, tyvärr. Något att jobba på :) Hoppas du får en härlig onsdag <3 Kram

  • Svara

   Rania Rönntoft

   23 juni, 2016

   Oh, trevligt plus i kanten om det är nyttigt! Jag äter syrade grönsaker till ALLT nu haha. Jag är också så himla bra på att bara låta projekt / saker jag vill testa stanna i tanken – det måste vi ändra på! Det här var verkligen superlätt, lova mig att du gör det i helgen eller nästa vecka! Okej? ;) Kram ha en fin torsdag!

 2. Svara

  Maria Ekblad - nyföddfotograf i Göteborg

  23 juni, 2016

  Gud vad fint! Jag älskar dina matbilder med lite mörkare ton. :)

  • Svara

   Rania Rönntoft

   23 juni, 2016

   Tack! Det är oerhört roligt att fotografera sådana där mörka och murriga bilder, men på sommaren dras man ju mer åt det ljusa. Färgen på löken fick mig dock att känna att de behövde lite mörkare bilder ;)

 3. Svara

  Agnes {Cashew Kitchen}

  23 juni, 2016

  Åh älskar picklad lök! Superfina bilder också <3 Jag har aldrig gjort enligt den traditionella ättikspritmetoden utan har alltid kört på äppelcidervinäger. 3 dl äppelcidervinäger, 3 msk agavesirap och 3 tsk salt :-) Har ett gäng recept med olika kryddningar här:

  Svar: Nä jag läser verkligen inte heller i samma utsträckning som förut. Kan verkligen sakna min förmåga att djupdyka i en bok och inte titta upp förrän två dagar senare när den är slut. äkta sommarlovsaktivitet! Men numera är jag alldeles för disträ och har andra saker jag också vill pyssla med. Har funderat på att ta upp det där med dator/tvspel igen nångång framöver! Har nog inte spelat sen jag började gymnasiet. Innan dess kunde jag försvinna in även i den världen läskigt länge. Och komma ut på andra sidan alldeles håglös. Men som 14-åring har en ju kanske inte så himla mycket annat som pågår i livet som pockar på ens uppmärksamhet :-) Idag skulle jag nog kunna bryta och gå iväg och göra nåt annat lite lättare. Tipsa gärna om du har något favoritspel!

 4. Svara

  Emma Engström - Skönhetsbloggare hos Beautyboulevard

  23 juni, 2016

  Åh, så himla gott! :D

  • Svara

   Rania Rönntoft

   24 juni, 2016

   Jaa! :D

 5. Svara

  Ida

  25 juni, 2016

  Åh jag älskar inlagd rödlök! Så gott både till mat och som pålägg på tex leverpastej ???? Mums!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   26 juni, 2016

   Ja det är verkligen supergott, jag har ätit det till typ allt nu och även som pålägg, fungerar finfint!

 6. Svara

  Emilia Westerström

  19 januari, 2017

  Så fina bilder!!!! Älskar närbilden med gaffeln! Du har så en förmåga att få det där mörka att verkligen bli mjuk och mysigt!

  • Svara

   Rania Rönntoft

   19 januari, 2017

   Åh tack Emilia, vad roligt att höra att du gillar mina bilder! Jag är väldigt fäst vid mörkt och murrigt så jag har övat en del ;)

LEAVE A COMMENT