Göra eget torrschampo

God morgon! Idag är det dags för mitt tredje inlägg i min nyaste kategori om hud -och hårvård! Jag tänkte tipsa om hur man kan göra eget torrschampo. Det var en av de första produkterna jag gjorde själv och något jag använt i flera år. Torrschampo är verkligen räddaren i nöden, speciellt när man har lugg! Det är världens enklaste och du har garanterat produkterna i skafferiet.

» längst ner i inlägget hittar ni ett recept på min skrubb som ni kan spara och skriva ut «

Göra eget torrschampo © Rania Maria Photography

Som med de flesta hemmagjorda produkter finns det väldigt många olika sätt att göra det på, men såhär har jag alltid gjort och det fungerar bra för mig:

 • 2 matskedar majsstärkelse
 • Om du har mörkt hår: lite kakao för en brunare nyans som smälter in bättre i håret*
 • några droppar eterisk olja av valfri doft – inte ett måste!

Eterisk olja brukar jag hoppa över då kakao doftar tillräckligt för min del, plus att jag inte vill att mitt torrschampo ska lukta för starkt. När det kommer till att använda schampot är jag ibland är jag lat och använder fingrarna, men oftast använder jag en sminkborste. Jag häller ut lite schampo i locket, doppar penseln i det och applicerar sedan i hårbotten. Klart!

*Har du väldigt ljust hår är det alltså bättre att strunta i kakaon och låta ditt torrschampo behålla sin ljusa färg så att det inte syns lika mycket i ditt hår.

Jag ska erkänna att jag aldrig använt något annat torrschampo, så jag har egentligen inget att jämföra med men för mig fungerar det här väldigt bra i alla fall.

Göra eget torrschampo © Rania Maria Photography

Torrschampo
Skriv ut
Ingredienser
 1. 2 matskedar majsstärkelse
 2. lite kakao för en brunare nyans som smälter in bättre om du är mörkhårig*
 3. några droppar eterisk olja av valfri doft – inte ett måste!
Instruktioner
 1. Eterisk olja brukar jag hoppa över då kakao doftar tillräckligt för min del. Applicera med fingrarna eller en sminkborste. Jag häller ut lite schampo i locket, doppar penseln i det och applicerar sedan i hårbotten. Klart!
Noteringar
 1. *Har du väldigt ljust hår är det alltså bättre att strunta i kakaon och låta ditt torrschampo behålla sin ljusa färg så att det inte syns lika mycket i ditt hår.
Rowan Tree https://www.rowantree.se/
All images and content are Rania Maria Photography originals unless otherwise stated. Feel free to pin and share, but remember all content is copyright protected. Always link back and credit when sharing. Thanks!

YOU MIGHT ALSO LIKE

22 Comments

 1. Svara

  Agnes {Cashew Kitchen}

  6 april, 2016

  Åh kul att du också gör ditt eget torrshampo av skafferiprodukter! :D
  Jag har i alla år använt carobpulver enbart, vilket påminner om kakao. Ska testa att blanda ut med majsstärkelse nästa gång, för ibland tycker jag att det blir lite för koncentrerat, både i färg och doft och åtgång. Har dessutom tänkt prova kanel ett tag, för lite doftvariation :)
  Du får hojta om du provar nåt annat och hur det i så fall funkade!

  Svar: Jag har också hört om en del ekobyar och det vore absolut intressant att kolla in! Men jag skulle liksom vilka dra ihop mina närmsta vänner och familj och starta något eget, om det så är ett kreativt kollektiv på landsbygden eller bara ett gäng gårdar vi kan flytta in i så att vi bor nära varann :D Men om det ligger nära eller i en ekoby som redan har en massa spännande på gång så vore ju det toppen!

  • Svara

   Rania

   7 april, 2016

   Carobpulver har jag aldrig ens hört talas om faktiskt. Ja men gör det! Majsstärkelsen är väl den som ska ”suga upp” det feta i håret och göra det mer matt :) Oh kanel doftar ju underbart, låter inte dumt!

   Yes, testar jag något annat recept någon gång lär jag skriva om det här, i alla fall om det fungerar bättre än mitt nuvarande ;)

   Ah det låter härligt. Sambon pratar lite om kollektiv emellanåt. Att ha delat kök osv men egna boenden så att alla kan arbeta lite mindre men ändå ha råd med hyra + att man bidrar med olika saker beroende på vad man är bra på. Det vore riktigt roligt ett tag men jag skulle nog inte kunna bo så speciellt länge. Även om jag älskar mina vänner är det en helt annan sak att bo inpå varandra under en längre period + att jag tycker om lugn, tystnad och ensamhet haha.

 2. Svara

  Jeanette

  6 april, 2016

  Åh vad spännande, måste testa!

  • Svara

   Rania

   7 april, 2016

   Ja gör det! Hoppas det fungerar bra för dig med :)

 3. Svara

  rebecka

  6 april, 2016

  tack för jättebra tips! men skulle du kunna visa före/efter-bild också? vill gärna se hur det blir i ditt hår innan jag provar med mitt hehe :)

 4. Svara

  JohannaN

  6 april, 2016

  Men hallå! Hur smart och bra! Ska genast spanas in (plus klippa luggen, den växer ju alldeles och alltid för fort…)

  • Svara

   Rania

   7 april, 2016

   Gör det, hoppas det fungerar bra för dig med! Ja den gör ju det… nackdelarna med att ha lugg alltså haha.

   • Svara

    JohannaN

    8 april, 2016

    Haha exakt! Lugg är verkligen både kärlek och ångest =)

    • Svara

     JohannaN

     8 april, 2016

     Svar: <3 Ja är så pepp (bra strategi för at försöka förtränga allt jobb som en sprillans ny webshop innebär….hrm =)) Men hoppas du kommer söderut någon gång i år i alla fall =)

     O angående videon, har jag upptäckt att det är när en skriver siffror som det blir så. Helt sjukt med random videoklipp som dyker upp i kommentarsfältet =). Så jag skrev om ditt 28 till tjugoåtta, haha! (plus felanmält till The Waves We make)

     • Rania

      12 april, 2016

      Det kommer jag säkert att göra! Mhm kan tänka mig att det är mycket jobb med en ny webshop, men det kommer säkert bli kalasbra! Ja men jag såg det i support-gruppen på Facebook, att det var siffror som gjorde det. Så himla underligt?! Hoppas det är fixat nu i alla fall <3 Blev lite paff för ag länkade minsann inte till någon video haha

    • Svara

     Rania

     12 april, 2016

     ja verkligen!!

 5. Svara

  Louise Stigell

  6 april, 2016

  Wow, det här måste jag testa. Torrschampo kan jag inte vara utan, men ogillar verkligen de där i sprayburkar som stinker kemikalier. Hellre då gå runt och lukta choklad. ^_^
  Tack för tipset!

  • Svara

   Rania

   7 april, 2016

   Hoppas du kommer tycka om det när du testar! Min mamma har använt något ”dust it”, inte sprayburk men något pulver hon köpt och jag tycker verkligen inte om doften. kakao är mycket bättre ;) Så lite så!

 6. Svara

  Ramona

  8 april, 2016

  Superbra tips :) Jag har spanat på torrschampon men tycker dom innehåller så mycket konstigt. Detta är ju toppen. Naturligt och bra :) Ska jag absolut testa. Tack så mycket.
  Kram och njut av fredag.

  • Svara

   Rania

   8 april, 2016

   Så lite så, hoppas det fungerar bra för dig när du testar! Ja, de innehåller ju alltid mycket konstigt och brukar kosta en rejäl slant med, det här är snällare både för din kropp, miljön OCH plånboken :D Kram och detsamma, trevlig helg!

 7. Svara

  Sara i Åre

  8 april, 2016

  så himla bra tips, jag måste prova!

  • Svara

   Rania

   12 april, 2016

   Ja gör det! :D Hoppas det fungerar bra!

 8. Svara

  Katarina Wohlfart

  13 april, 2016

  what? Värsta bästa tipset. Blir att köpa majsstärkelse om vi inte har det hemma. Nice, tackar! Sambon gjorde sojamjölk igår. Var tydligen också enkelt. Bra för laktoskänsliga och gott i kaffet, enligt min åsikt.

  • Svara

   Rania Rönntoft

   14 april, 2016

   Jaaa det är jättebra! Hoppas det fungerar bra för dig och ditt hår med. Jaså? Berätta mer om hur det fungerar att göra sån mjölk!

LEAVE A COMMENT