Skrubba kroppen med kaffe

När jag njöt av lite egentid med en hemmagjord och naturlig ansiktsskrubb så passade jag även på att skrubba kroppen med kaffe.  Jag tror starkt på att ta tillvara allt som går och inte slänga något i onödan. Sedan vi flyttade hit och började med kokkaffe har det blivit rutin att spara sumpen . Svärfar informerade nämligen om att vi inte bör spola ner det i diskhon då det innehåller mycket oljor och fetter vilket kan stoppa upp. Nu häller vi alltid ut det i en sil så det får rinna av, och när jag inte använder det som skrubb slänger vi det i soppåsen.

Längst ner i inlägget hittar ni ett recept på min skrubb som ni kan spara och skriva ut

Skubba kroppen med kaffe © Rowan Tree Photography

Kokkaffet är väldigt grovkornigt vilket passar perfekt för att skrubba kroppen med. Den här gången (återigen inspirerad av finaste Evelina) valde jag att lägga till lite fler ingredienser istället för att bara skrubba kroppen med kaffe. Jag mortlade lite torkade nässlor, något som Inte luktar särskilt gott tyvärr. Kaffe luktar enligt mig gudomligt men just sumpens lukt är ganska svag så jag tillsatte även kakao, mest för en godare doft. Luktade underbart och den såg nästan ätbar ut när den var färdig! Det går som sagt utmärkt att enbart skrubba med kaffesumpen, kan vara värdens billigaste och miljövänligaste hudvård! Förutsatt att man dricker kaffe såklart.

Nässlorna verkar rengörande och antiinflammatoriskt. De är även antibakteriella och uppstramande. Kaffet står för exfolieringen och dess oljor rengör och återfettar så att huden känns mjuk och len. Kaffe sägs också ha en antioxidandisk effekt på huden då kaffebönor innehåller mycket antioxidanter som är bra för huden och skyddar cellerna mot åldrande. Det känns i alla fall väldigt fräscht efteråt och lämnar huden oerhört mjuk! Man kan droppa i lite olja som till exempel kokos eller jojoba men det är verkligen inget måste tycker jag, dock kan det hålla ihop röran lite bättre.

Att skrubba sig med den i duschen / badkaret har dock sina nackdelar som man bör vara medveten om. Dels har man väldigt lätt kaffesump Överallt sen, så det gäller att spola av ordentligt efter sig. Dels sköljs ju sumpen ner i avloppet vilket alltså inte är bra. Jag resonerar som så att det är väldigt lite sump som används vid en kroppsrengöring, gentemot när man tömmer och rengör kaffepannan. Dessutom gör jag kaffe varje dag men jag skrubbar kanske kroppen max en gång i månaden. Således tror jag inte det är någon större fara!

Skubba kroppen med kaffe © Rowan Tree Photography

Skubba kroppen med kaffe © Rowan Tree Photography

All images and content are Rania Maria Photography originals unless otherwise stated. Feel free to pin and share, but remember all content is copyright protected. Always link back and credit when sharing. Thanks!

Kroppskrubb med kaffe och nässlor
En väldoftande, grovkornig skrubb som är perfekt för kroppen.
Skriv ut
Ingredienser
 1. Kaffesump
 2. Torkade nässlor
 3. Kakao
 4. Kokos -eller jojobaolja (inte ett måste)
Instruktioner
 1. Pressa ur så mycket vätska som möjligt ur kaffesumpen. Morta nässlorna och blanda i en liten burk eller skål tillsammans med kaffesumpen och kakao. Eventuellt kan man droppa i lite olja för att hålla ihop skrubben bättre.
Noteringar
 1. Nässlor verkar rengörande och antiinflammatoriskt. De är även antibakteriella och uppstramande. Kaffet står för exfolieringen och dess oljor rengör och återfettar så att huden känns mjuk och len. Kaffe sägs också ha en antioxidandisk effekt på huden då kaffebönor innehåller mycket antioxidanter som är bra för huden och skyddar cellerna mot åldrande.
Rowan Tree https://www.rowantree.se/

YOU MIGHT ALSO LIKE

7 Comments

 1. Svara

  Evelina - Evelinas Ekologiska

  24 mars, 2016

  Ljuvliga bilder! <3 Kul att se mer egengjord hudvård här :)
  / Evelina – Evelinas Ekologiska

  • Svara

   Rania

   24 mars, 2016

   Tack! <3 Ja det känns bra att visa upp och inspirera andra. Jag gör sånt där i perioder men har aldrig visat det på bloggen förr, men du har inspirerat och man vill ju sprida kunskapen om allt som går att göra själv :D Glad påsk!

 2. Svara

  karin

  24 mars, 2016

  det är så häftigt vad man kan göra av allt det där man annars slänger, som kaffesump exempelvis. tänker att fler borde lära av varandra och ta tillvara på naturens resurser. brukar du göra du en hel burk av skrubben eller är det mer en engångsskrubb?

  • Svara

   Rania

   24 mars, 2016

   Det är det verkligen! Bara vetskapen om att man tagit tillvara på något och gjort det själv gör att det känns som att det fungerar bättre. Den här gången gjorde jag en engångsskrubb, men ibland har jag förvarat en större mängd i kylen. Den håller inte jättelänge men låter man sumpen rinna av ordentligt / pressar ut så mycket vätska som det bara går och sluter tätt går det att spara ett litet tag i alla fall :) Glad påsk!

 3. Svara

  Sofia

  25 mars, 2016

  Älskar kaffeskrubb! Brukar även göra en med strösocker som är helt underbar. Kram och glad påsk <3

  • Svara

   Rania

   25 mars, 2016

   Jag med! Kaffe alltså <3 Till ansiktet brukar jag göra med socker då kaffe är lite för grovkornigt för det tycker jag :) Men detsamma fina du, hoppas du får en fantastisk påskhelg!

LEAVE A COMMENT