Skogstur istället för Black Friday

Skogstur © Rania Maria Photography

Idag är det sannerligen en svart fredag… Jag talar såklart om Black Friday och den enorma fokus det är på konsumtion idag. Jag bojkottar hela konceptet och tar en skogstur istället. Det är en amerikansk tradition och att så många svenska butiker anammat detta tycker jag är sorgligt… Vi har julhandel och mellandagarna. Varför ska vi dels ta oss an en tradition som inte tillhör oss, och varför ännu en som fokuserar så enormt på konsumtion?

Jag vandrar bland träden, känner dofter och tittar på texturer i bark, kottar och sten. Kameran är med och jag fotograferar för fullt. Jag går in i mig själv och omvärlden försvinner helt. Eller är det jag som försvinner från omvärlden? Svårt att säga men det är så tyst här nu, och lugnare än under sommaren.

Jag hittar ben från en räv som stilla vilar på backen, fastfrusen och täckt i frost. Kalla mig konstig men det är något vackert över ben tycker jag. Här i skogen känner jag total lycka och mår riktigt riktigt bra. Det jag känner och upplever under en sån här skogstur är inget prylar – fyndade till bra priser eller ej – kan ge mig.

Skogstur © Rania Maria Photography

Rävben © Rania Maria Photography

Skogstur © Rania Maria Photography

Skogstur © Rania Maria Photography

Men om vi ändå ska prata konsumtion idag så måste jag visa mitt senaste second hand fynd. Jag har länge velat ha ett par boots i läder, med halvhögt skaft. Ett par bruna och helst utan snörning. Men när man letar på second hand kan man liksom inte vara kräsen och man får ta det som kommer till en. Vilket lite är charmen med det hela tycker jag! Som de här skorna till exempel; Som nya, sulan knapp sliten. Äkta läder som jag ska vårda och smörja, de kommer antagligen vara med mig resten av livet nu. Jag gav 90:- för dem på Röda Korset. Hållbart mode när det är som bäst!

Skogstur © Rania Maria Photography

Skogstur © Rania Maria Photography

All images and content are Rania Maria Photography originals unless otherwise stated. Feel free to pin and share, but remember all content is copyright protected. Always link back and credit when sharing. Thanks!

 

YOU MIGHT ALSO LIKE

18 Comments

 1. Svara

  Agnes {Cashew Kitchen}

  27 november, 2015

  Herregud här i Sthlm är Black Friday överallt. Nu imorse när jag vaknade tänkte jag faktiskt inte på det, men något i mig blev helt plötsligt väldigt sugen på att pyssla och använda det material jag har hemma till att pimpa upp min kontorsplats. Något slags undermedvetet motstånd! ;) Bland annat gjorde jag en egen variant av din coffee, yoga, work, samt letade fram gamla favoritkonstkort från Francis Alÿs med små visdomsord som ”sometimes doing something leads to nothing” :) Som en påminnelse om att inte göra saker ”bara för att”, eller för att alla andra gör det. I allt letande hittade jag en massa grejer i lådorna som jag inte trodde att jag hade och därför har köpt nytt. Batterier, dubbelhäftande tejp, ett nytt munstycke till min kökskran (?), möbelfötter. Sånt där. SÅ dumt att en liksom inte har tid att leta fram sånadär grejer när en behöver det pga jobbar för mycket, och därför går ut och köper det igen pga har råd. >_<

  Inspirerande inlägg och superfina bilder förresten! Bilden med rävbenen var riktigt magisk.
  Hoppas du får en fantastisk helg!
  xo Agnes

  • Svara

   Rania

   27 november, 2015

   Kan tänka mig det! Måste vara som värst där och typ i Göteborg. Nu har jag inte varit i stan i veckan men det lär ju vara lugnare här. Fast tydligen öppnade nån butik redan vid 07 imorse, istället för 10 ute i köpcentrat vi har här och folk köade så… Usch jag får lite ångest och panik av det. Härligt att du suttit och pysslat, låter mys – och fint också, vill se bilder på resultatet! Jag måste jaga mer ramar på second hand så att jag kan fortsätta med min tavelvägg känner jag. Bra visdomsord! Det tar jag med mig idag :) Det blir ju lätt sådär när det är så lättillgängligt och relativt billigt idag, man köper på sig prylar och så vet man inte var man har dem och så är det enklare att bara köpa nytt eller så har man glömt att man ens har det. Därför vi försöker rensa mycket nu så det till exempel inte finns någon sån där låda med blandade saker man aldrig använder. Rensar man och ser till att inte ha så mycket saker har man ju en bättre överblick och större koll på läget vilket jag tror både en själv och plånboken mår rätt bra av.

   Tack så mycket, kul att du gillar bilderna! Ska nog faktiskt printa bilden med rävbenen :D tack! Önskar dig med en trevlig helg och mysig första advent på söndag!

 2. Svara

  Träningsblogga - Ida

  27 november, 2015

  Håller med. Kräks lite över Black Friday.
  Kommer definitivt inte att åka till stan idag, men tyvärr är mailkorgen redan överbelamrad av Black Friday – mail. Suck!

  • Svara

   Rania

   30 november, 2015

   Ah man får så otroligt mycket mail alltså. Igår fick jag ”sista black friday chansen!”… vilken del av ”friday” är det som de inte fattar? *sucka* Och idag är det cybermonday… Jag vill bara fly ännu djupare in i skogen alltså haha.

 3. Svara

  Camilla

  27 november, 2015

  Känns gott att läsa ett inlägg som detta idag… Tror många skulle må mycket bättre om mer tid tillbringades i naturen istället för i affär efter affär, i jakten på lyckan…

  • Svara

   Rania

   30 november, 2015

   Vad skönt att jag inte är ensam om att känna så! Naturen är bäst!

 4. Svara

  Evelina - Evelinas Ekologiska

  27 november, 2015

  Så himla bra inlägg! Fattar inte heller grejen med black friday… Jag gjorde som du, tog en lång promenad i solnedgången och skogen med hund och sambo. Plockade kottar också till lite pyssel jag har på gång till bloggen :)
  Supervackra bilder som vanligt!
  Ha en bra helg!
  /Evelina

  • Svara

   Rania

   30 november, 2015

   Tack! Nä, verkligen det sämsta vi kunde anammat från USA alltså… Usch! Det låter som en underbart härlig promenad och mysigt med lite pyssel! Jag ska hämta in lite mer granris att pynta med tror jag :) Tack så hemskt mycket. Hoppas du haft en fin helg och känner dig laddad och redo för en ny vecka!

 5. Svara

  JohannaN

  27 november, 2015

  Hear ya’! Är också så jädra sur på det där (o då skriver jag ju såklart alltid av mig haha: http://www.johanna-n.com/blogg/fuck-black-friday/)

  • Svara

   Rania

   30 november, 2015

   Det är jättebra att vi skriver av oss om sånt här tycker jag! Jag tror fortfarande många inte Förstår hur shopping påverkar vårt samhälle, oss själva och klimatet så varje sånt här inlägg hoppas jag öppnar upp någons ögon och får dem att tänka om lite.

 6. Svara

  Sarahippiechild

  28 november, 2015

  I very much agree with you, I do not like this Black Friday thing where people only think of spending money and nothing else. I like the fact that you seek nature instead and it is very inspiring!

  • Svara

   Rania

   30 november, 2015

   I am very happy to hear that I am not alone in feeling like this. Nature is always a good place to be! :D

 7. Svara

  Ellen

  28 november, 2015

  Jepp, så trött på att man ska köpa bara för att det är billigt!
  Väldigt fina bilder och väldigt tjusiga skor, ha en fin advent :)

  • Svara

   Rania

   30 november, 2015

   Ja, det blir så himla mycket onödig, överflödig konsumtion – usch jag mår lite dåligt bara jag tänker på det… Tack! Hoppas du hade en bra första advent :D

 8. Svara

  Jennifer

  29 november, 2015

  Härligt inlägg! Jag håller med er precis – vad i all världen ska vi med Black Friday till, och mitt såhär i snart-första-advent-myset. Nä, tacka vet jag att plocka in mossa och kottar, ta med femåringen och pyssla lite fint istället. :)

  • Svara

   Rania

   30 november, 2015

   Men eller hur? Passa på att göra lite jul / vintermys hemma och umgås på helgen och efter jobbet istället för att handla en massa ”bara för att det är bra priser”. Man sparar inte pengar om man köper något… Att pyssla med material från naturen tycker jag lät toppen!

LEAVE A COMMENT