Att ha tid till att leva

Det var tidigt i somras som jag fick den fina förfrågan av Think Organic om jag ville gästblogga hos dem och skriva om mina tankar kring ’slow living’ och ’down shifting’. Mycket flummiga uttryck jag vet. Men helt enkelt, att ta det lugnare och inte arbeta ihjäl sig för att ha tid till att leva. Nu. En stor ära, och då jag brinner starkt för ämnet tackade jag ja direkt. I mitten på Juli publicerades inlägget hos dem och öppnade upp för en del bra kommentarer och diskussioner. Nu tänkte jag dela med mig av det jag skrev även här.

kvinna i solen på sin altan i norrland © Rania Maria Photography

Det var i början på sommaren förra året som jag och min sambo, båda med rötter i det norrländska lugnet, verkligen började tröttna på storstadslivet i Göteborg och den stress och konsumtionshets som vi kände av allt mer. Andreas hade vid ett flertal tillfällen under åren vi varit tillsammans nämnt att han någon gång kunde tänka sig att vilja flytta tillbaka till släkten utanför Sundsvall, och jag hade svarat något i stil med ”ja, man vet aldrig vad som sker i framtiden”. Visst kunde jag tänka mig att flytta men jag visste inte var eller när. Några mer specifika planer kring att flytta blev det alltså aldrig.

Men så i början på förra sommaren kände vi det så starkt, att vi hade fått nog och att det inte kändes som att livet var menat att levas så som vi hade det. Att arbeta så otroligt mycket att man inte hade tid, ork eller lust till att leva och njuta av livet. Att arbeta för att göra karriär, få in mer pengar och konsumera mer. Konstant högt tempo och betong. I maj kom jag hem från ett fotojobb i Turkiet och han frågade än en gång, om det inte vore trevligt med ett litet hus på landet i norr, och till hans stora förvåning svarade jag att ”ja – vi gör det. Nu.” Det var dags för något annat. Så under sommaren packade vi ihop våra saker och i början på augusti lämnade vi Göteborg och bytte det höga storstadstempot, trånga spårvagnar och för många koppar cappuccino mot det norrländska lugnet, loppisrundor, närhet till naturen, bärplockning och ett allmänt lugnare liv

morgonte från Kung Markatta iförd kimono från Love Warriors © Rania Maria Photography

Flytten innebar så mycket mer än att bara byta vilken geografiska plats vi bodde på, det har även inneburit stora förändringar i vår livsstil. Idag hyr vi i ett litet hus på lite mer än 50kvm med sjöutsikt, skogen runt hörnet och en vedeldad kamin. Vi har valt att bo på lite mindre yta då vi kommit till den insikten att man inte behöver så ofantligt mycket saker för att vara lycklig. Vi har rensat rejält bland prylar och kläder. Sålt och skänkt. Vi konsumerar mindre idag, och mer medvetet. Vi tänker igenom köp noga och handlar mycket på second hand.

Vi lever och strävar efter något som kallas downshifting; vi vill leva ett sundare liv där vi är mer självförsörjande och inte konsumerar så mycket. Detta får oss att må bättre, men det har även ekonomiska och miljövänliga fördelar. Vi lär vi oss hela tiden mer om att använda oss utav naturens resurser och vi plockar svamp som vi torkar eller förväller, bär fryses in eller blir till sylt och marmelad. Nässlor torkas och av såväl maskrosor som granskott gör vi sirap. Det är så himla roligt och tillfredsställande!

Kantarellplockning i de norrländska skogarna © Rania Maria Photography

Torkade nässlor på burk © Rania Maria Photography

Allt detta gör vi för att ha råd med att arbeta mindre och leva mer. Att bara ha tiden och orken till att göra sådant man tycker om på helger och under inplanerad semester känns verkligen absurt. Njuta av livet, det är det tänkt att vi ska göra när vi gått i pension. Men vem har samma ork då? Och livets alla fina stunder kan ju ske precis när som helst, och många av dessa sker i vardagen och då är det viktigt att ha möjligheten att stanna upp och ta tillvara på dem.

Som fotograf frilansar jag som sagt, och arbetar hemifrån (när jag inte är iväg på uppdrag). Jag styr själv mina tider på dygnet och kan utan problem pausa med det jag gör för att till exempel skapa nya bilder, fånga något fint i vardagen eller gå ut i naturen. För det är i naturen jag laddar mina mentala batterier och känner inspirationen komma tillbaka. Japanerna kallar det ”shinrin-yoku” vilket översatt rakt av betyder ”forest bathing”. Jag kan välja att gå ut i solen med en bok, en kopp kaffe och lite fika, baka och fotografera eller om morgnarna stanna i sängen med kaffe och en inspirerande tidning – för att istället arbeta vid datorn om kvällarna.

Glass, kaffe och tidningen Sköna Hem i sängen med katten © Rania Maria Photography

Det bästa i livet kan handla om något så enkelt som en lugn stund i sängen med din katt, ett inspirerande magasin och en skål med glass. Att vandra barfota genom gräset, plocka in vilda blommor eller helt plötsligt rusa ner till sjön för att se dimman spela över vattnet som lyses upp av fullmånen medan ljudet av en gök ekar över sjön. Vet ni vad alla de här små, fina stunderna i livet bidrar till? Livskvalitét, och det är vad som gör oss lyckliga i slutändan. Jag kan ta mig tiden att släppa jobbet för en stund och bara njuta av livets alla härliga stunder när helst de sker.

dimma över Kvällsjön, Matfors © Rania Maria Photography

Pannkaksfrukost med kaffe och maskrossirap © Rania Maria Photography(Pannkakor med min hemmagjorda maskrossirap på, mums!) 

Men jag har fått kämpa hårt med att faktiskt tillåta mig själv att släppa allt för att bara njuta. Nu för tiden mår vi dåligt och har ångest när vi inte arbetar eller är allmänt duktiga / produktiva och att inte ”göra något speciellt” ser vi ned på. Samhället lär oss att vi ska arbeta hårt, och att livet går ut på att ”lyckas”. Man ska göra karriär, skaffa stort hus, bil, resa utomlands… Ja, lyckan mäts i materiella ting. Alla små, vardagliga och fina stunder glöms bort. I sociala medier ser vi hur alla köper nya, fina saker och är oerhört produktiva precis hela tiden. Det sätter en norm press på oss och vi mår inte bra. Jag själv blir ofta ifrågasatt kring de faktum att jag inte har ”ett riktigt jobb” eller körkort, och över att vi inte vill ha en bil. Många ser mig inte ens som vuxen än, för som vuxen vet jag såklart bättre och skulle se till att ordna alla de där sakerna. Många som hör hur jag har det ser så mycket problem med min livsstil; att jag inte har en fast anställning och fasta tider, och de ojar sig över det jobbiga i att inte ha bil och påpekar att jag måste känna mig fast, hämmad.

Vet ni vad? Jag har aldrig mått bättre eller känt mig mer fri. De där sakerna skulle kväva mig. Jag har förmånen att få arbeta med min stora passion, och jag har tagit mig hit på egen hand. Det kan gå långt mellan jobben och ibland känns det tungt, jag tjänar inte jättemycket i nuläget och måste verkligen vara sparsam. Men att ha råd med mat och hyra är ju faktiskt allt som behövs, och när solen kikar fram och många är fast på sin arbetsplats kan jag släppa allt för att bege mig iväg ut, och när andra är lediga och klagar på att det bara regnar kan jag passa på att få mycket arbete gjort. Låter ju ganska bra, eller hur?

Det här inlägget har jag inte knåpat ihop bakom en skärm på ett kontor. Nej jag har suttit ute med min anteckningsbok, en kopp kaffe eller två, nybakad sockerkaka, solsken och fågelkvitter. Katten Ellie har kommit och gått, kollat vad jag gör, lagt sig i skuggan en stund för att sedan springa iväg efter någon stackars fjäril. Jag promenerar genom skogen varje dag och är ute så otroligt mycket. Det är fantastiskt vad lycklig och tillfreds jag är med livet. Jag känner mig väldigt rik, och det jag har – ja det går inte att mäta i pengar eller materiella ting.

Barfota i skogen, Västernorrland © Rania Maria Photography

Det stora målet för oss båda är att fortsätta njuta av livet och göra det vi vill och mår bra av. Vi fortsätter lära oss fler sätt att bli mer självförsörjande på och nästa år ska vi ta tag i att börja odla diverse grönsaker och rotfrukter nu när vi har en trädgård. Vi fortsätter lägga om våra vanor för att konsumera än mindre och smartare och på så vis komma till en punkt då vi har råd med att arbeta så lite som möjligt. Vad ska vi då göra med all denna tid vi får över om vi inte arbetar så mycket? Leva såklart!

Det här inlägget såg ni först hos Think Organic. Text och bild © Rania Maria Photography

YOU MIGHT ALSO LIKE

50 Comments

 1. Svara

  Sara i Åre

  18 september, 2015

  ”nature bathing” så bra uttryckt. livsdesign är något jag är väldigt mån om. jag kan inte säga att jag har downshiftat direkt, men jag har absolut valt naturen! och vilken livskvalitet det ger!

  • Svara

   RaniaMaria

   18 september, 2015

   visst är det!? Japanerna de kan sin grej <3 Vi har väl inte heller 'downshiftat' färdigt, om man nu någonsin blir färdig. Det är en ständig strävan, att göra val i livet som gör att man kan fortsätta på det spåret :) Men visst gör det? Att bo i naturen ger så otroligt mycket!

 2. Svara

  Skogsmusen

  18 september, 2015

  Åh kärlek! Jag har också en massa tankar på det långsammare livet, gillade framförallt Carl Honorés bok SLOW – lev livet långsamt. Roligt att jag också kommer från Sundsvall, och jag har alltid tänkt att jag ska tillbaka.
  Strongt av er att faktiskt ta steget, för som du beskriver är det svårt att gå utanför samhällets ramar. Jag drömmer om hus på landet, naturen inpå husknuten, några djur och massa odling. Enklare och mer tid för ja, tid… familjen, intressen och lugnet. Reflektion och närvaro i nuet. Att bara sitta med en kopp te eller kaffe och känna ro. Jag har svårt att förstå den cirkus som pågår med köpa och köpa, bo stort och resa, och alltid överträffa omgivningen, hävda sig, status osv. Blir trött på det, vi borde finna säkerhet i oss själva, njuta på riktigt, och inte gentemot våra prylar.
  Verkligen ett jättefint inlägg du skrivit, vackra bilder!
  Kram

  • Svara

   RaniaMaria

   18 september, 2015

   Den boken har jag inte läst, ska genast kolla upp! Försöker ta mig igenom Thoreau’s ’Walden’ just nu men den är rätt så tung och seg alltså… Jaså gör du? Sedär, kul! Hoppas du tar dig tillbaka en dag :) Var bor du nu? Ja men exakt, det är precis det där vi söker och strävar efter, det måste liksom vara så det är tänkt att man ska leva livet. Konsumtionshetsen och att hela tiden överträffa andra känns så absurd, och folk bara hakar på i ledet utan att riktigt reflektera över det eller vad de själva vill / står för. Jag hoppas verkligen man kan inspirera och öppna upp folks ögon lite. Det är inte hållbart att leva så… Så roligt att du tyckte om mitt inlägg – stort tack! Ha en fortsatt fin fredag och helg

   • Svara

    Skogsmusen

    18 september, 2015

    Nu blev jag alldeles snurrig, du svarade ju i min blogg så då svarade jag där, men ser att du också har skrivit här – vilket det borde vara eftersom det är ditt inlägg vi diskuterar….
    Så jag postar in det här med ;-)

    Gör det, den är fascinerande. Kan tänka mig att den kan vara seg, men kanske intressant? Nu är jag bosatt i norra Skåne, men inte länge till ;-) Du gör det jättebra att belysa dessa frågor, jag tror många börjar se utanför det invanda, hoppas det i varje fall :) Men sedan är vi ju alla olika, och det måste vi få vara… Trevlig helg till dig med!

    • Svara

     RaniaMaria

     19 september, 2015

     Hihi förlåt! Jag svarar alltid här, men brukar kopiera svaret till den som kommenterats blogg så de vet att jag svarat :) Ska skriva upp den på listan över böcker att läsa! Ja, väldigt väldigt seg men den är absolut intressant. Åh, ska du flytta? Spännande! Tack, jag hoppas verkligen på att kunna inspirera folk, få dem att fundera och prata mer om det här. Självklart passar inte ett mer ”downshiftat” liv alla och det är ju helt okej! Men jag tror det finns många som vill leva så utan att riktigt kanske inse att de är fast i ekorrhjulet och att det går att leva livet på ett annat sätt, eller så kanske det är svårt om man inte hör om någon annan som gör något liknande – så jag tror verkligen det är viktigt att prata mer om det.

 3. Svara

  Clara Edvinsson

  18 september, 2015

  Åh så härligt allt låter! Man ska ju leva livet nu, exakt nu, inte sen och att jobba mindre eller på ett friare sätt hjälper till att ta vara på dagen på ett bättre sätt. Kör hårt på det du gör och det du känner för, för enligt mig har du ett äkta jobb!

  • Svara

   RaniaMaria

   19 september, 2015

   Tack Clara! Visst ska man det, tycker jag i alla fall, och det känns väldigt skönt och rätt att sträva efter att ha det så – jag kommer inte ge upp! Tack för att du håller med :D Kram ha en fin helg

 4. Svara

  Rebecka

  19 september, 2015

  Det är så jag hoppas på att få leva om några år. Eller egentligen redan nu. Men om några år då vill jag vara där. Jag har en del avslut och mål innan jag kommer att nå fram.

  Verkligen fina ord. Alla som läser detta borde får sig en tankeställare på sina egna liv.

  • Svara

   RaniaMaria

   19 september, 2015

   Hej Rebecka! Vad kul att den typen av liv är ett mål för dig, och det är nog sunt att tänka sig det om några år – och sakta men säkert arbeta sig ditåt. Att avsluta andra grejer och mål först är ju verkligen ett bra steg i rätt riktning! Ska man börja förändra sitt liv är det skönt att ha vissa saker avklarade. Tack för att du uppskattat det jag skrivit, jag hoppas du fortsätter kika in här med jämna mellanrum och att din resa mot ett mer down shiftat liv kommer gå bra!

 5. Svara

  Maria

  19 september, 2015

  Hej!

  Va roligt att läsa detta! Vi flyttade förra sen sommaren från Stockholm till en liten gård i Sundsvall pga av just detta du skriver! Iår har vi odlat för första gången och har höns för ägg och eget kött. Blev klara med växthus och odlingsbäddar. Plockat bär och fixar. Vi fick en son månaden efter vi flyttade så det har vart mycket senaste året men ändå så är det verkligen ett lugn att bo här ute i skogen! :)

  • Svara

   RaniaMaria

   19 september, 2015

   Hej! Men åh vad roligt att höra om någon annan som påbörjat samma resa som oss och att ni också hamnat här i Sundsvalls-trakten. Kul att ni kommit igång med odling, höns och eget växthus! På den biten har vi inte kommit så långt än… Förstår att det blir lite mer jobb med en liten att ta hand om också, men det låter oerhört härligt och visst är det väl ett fantastiskt lugn?! Var utanför Sundsvall bor ni?

   • Svara

    Maria

    19 september, 2015

    Man ska absolut inte stressa in i allt men vi har verkligen gjort allt på en gång! ? men idag när vi åt middag och de bestod av enbart egenproducerad mat då är det så värt det! ?

    Det är väldigt lugnt och skönt! Folket runt om en är lika lugna dom! Vi bor vid holmsjöändan om det säger dig något!
    Verkligen jätte kul att hitta dig här då vi redan innan flytten letade efter folk som lever eller vill leva på detta sätt men vi hittade inga direkt och flyttade ist och hoppades vi skulle hitta dom i närheten ändå. Dock har vi inte hittat jätte många dom flesta finns nedåt i landet.

    • Svara

     RaniaMaria

     19 september, 2015

     Haha jag förstår er dock, jag hade verkligen velat komma igång med odlingen redan i år men vi flyttade hit mitt i sommaren så det var väldigt svårt :( Vi tog dock upp potatis häromdagen så helt lottlösa är vi inte! Åh men förstår att det måste varit en underbar känsla och smakat extra gott!

     Nää, det säger mig faktiskt inte mycket alls – ska fråga sambon som är härifrån samt googla ;) Jag upptäcker hela tiden nya ställen här! Är någon av er härifrån sen innan? Jättekul att hitta andra som tänker likadant, speciellt i ens närhet – det vore jättekul att besöka er med kameran någon dag :D

     • Maria

      19 september, 2015

      Vi sa de samma förra sommaren när vi flyttade. Men då va jag höggravid och gården obebodd sen några år så vi målade och fixade istället.

      Potatis är jätte kul! Vi tar upp lite hela tiden nu ?

      Ja ovanför Kovland om det säger mer? Vart bor ni?

      Sambon har morfar här i Sundsvall men de va ändå inte de som gjorde att vi hamnade här. Vi la bud på gårdar i hela Norrland faktiskt de slutade med denna av en slump ?
      För vi ville bara bort bort bort från Sthlm.
      Ja de är verkligen roligt att hitta fler som är likasinnade. Har hittat många på Instagram som gör exakt de vi gör. Men de är verkligen kul att det är någon i närheten. ?

      De får du gärna göra. Vi åker bort nu i lite över en vecka men annars är vi iprincip alltid hemma ?

     • RaniaMaria

      19 september, 2015

      Låter som en bra grej för er att börja med då. Jag längtar verkligen till nästa vår och att få börja med odling i tid! Dock har vi inget växthus :( Vi satte rätt lite i år, men det är jättekul! Hur förvarar ni den så den håller sig länge?

      Haha nä faktiskt inte, får allt ta och googla lite ;) Vi bor strax utanför Matfors. Vilken tur att slumpen tog er hit då! :D Förstår er, Sthlm är fint men oj vad jag blir stressad där, det är ett SÅ högt tempo…

      Ja det finns ju en del som lever som vi, det är jätteroligt – men extrakul om man kan ses och lära av varandra! Vad heter du på instagram? :D

      Då får vi ses när ni är hemma igen!

     • Maria

      19 september, 2015

      Vi satt idag och pratade om vad och hur mycket mer vi ska odla nästa år ?

      Ah där har vi en vän som håller på med köttkaniner så vi är där ibland. Vi bor ”över berget” typ

      Ja men visst är det. Heter marianeuman på Instagram ?

 6. Svara

  Katten - Bucket life

  19 september, 2015

  Min målbild! Fantastiskt att läsa, och det är just skogen (och fjäll) som lockar mig allra mest. Jag tror också på mindre konsumtion och ett lugnare liv för att hinna vara tillfreds.

  Fint att höra om ditt sammanhang och se dina fina bilder – inspiration!

  • Svara

   RaniaMaria

   19 september, 2015

   Hej! Kul att du är inne på samma spår som mig, och att du även tycker om mina bilder. Tack! Jag hoppas du spenderar mycket tid i skog och fjäll :D

 7. Svara

  dina

  19 september, 2015

  Låter fantastiskt men det är ju inte riktigt så lätt som du får det att låta för många. Ttcärr krävs det ju att man har en hel del pengar från början för att kunna välja att downshifta. Det är ett jäkla privilegie och handlar inte om ett val som alla har, många har inte den ekonomiska valmöjligheten att sluta stressa och jobba heltid, och det handlar inte om att ha råd att shoppa, utan om att ha råd att leva. Jag är fattig, och hoppas att jag kan lyckas få ihop tillräckligt mycket pengar för att ha råd att bli delvis självförsörjande innan jag jobbar mig in i väggen, eller att jag kan ha tid med det när jag blir pensionär.

  • Svara

   RaniaMaria

   19 september, 2015

   Jag har aldrig sagt att det är lätt, det har det inte varit för oss heller. Resan har varit lång och vi är långt ifrån färdiga – och vi har inte haft mycket pengar när vi valde att börja downshifta så att man behöver en hel del pengar stämmer inte. Det är ett val, för alla – det är inte alltid fantastiskt eller enkelt, och man får göra uppoffringar. Men jag har här val att lyfta de bra sakerna i hopp om att kunna inspirera andra, öppna upp för diskussioner kring detta och kanske få folk att se livet på ett annorlunda sätt. De flesta förstår nog att det finns en baksida, det finns det med allt i livet. Men man Kan faktiskt välja att försöka downshifta, oavsett var man står i livet eller hur ens livssituation ser ut. Sakta kan man börja göra små val i livet som tar en dit. Det är absolut inget som sker på en vecka. Men jag tror att alla kan göra det. Det är verkligen inte ett privilegie för mig. Att driva eget är svårt och jobbigt, och jag är oftast också fattig – men jag mår bra i vetskapen om att jag aktivt gjort val och strävar mot en sundare livsstil, och jag är inte i samma behov av pengar som jag varit förr, jag / vi hushållet bättre med pengarna så det är inte fullt lika svårt att vara fattig nu, som för något år sedan – jag har väldigt svårt att spendera pengar utöver på hyra och mat. Jag hoppas du finner sätt för dig att minska stressen så du inte går in i väggen, och att du når dina mål med att bli delvis självförsörjande inom en närmre framtid än vad du just nu tror är möjligt :)

 8. Svara

  rebecca

  19 september, 2015

  men åh va fina bilder! älskar din header!!!

  • Svara

   RaniaMaria

   19 september, 2015

   Tack så mycket!

 9. Svara

  Maria

  19 september, 2015

  Nja nästan allt här har vart riktigt skitigt och oljigt tyvärr men lite gammalt finns det nog i varje gömma här. Vi samlar ihop gamla verktyg och sådant till gården ?

  • Svara

   Rania

   21 september, 2015

   Visst längtar man efter att få odla?! Det är så roligt när det ger resultat och man kan hämta in grönsaker och örter ute <3 Åh, många som håller på med det. Vi har lärt känna några i Njurunda som också har köttkaniner. Ska kolla upp dig på insta då ;)

   Hihi att det är skitigt och slitet gör inget (det gillas). Oljigt är ju lite jobbigare dock :(

 10. Svara

  Sandra - Frihetsvindar

  21 september, 2015

  Någon hade delat din text på facebook och så hittade jag hit. Så glad för det! Min stora dröm är att downshifta. Har tagit några myrsteg. Men det här inlägget inspirerade mig massor <3!

  • Svara

   Rania

   21 september, 2015

   Åh vad roligt, välkommen hit! Det blir ju lite så, några små steg i taget och så ökar man successivt, det sker inte över en natt. Kul att du börjat! Vad för steg har du gjort än så länge? :) Verkligen roligt att hitta andra på samma spår och höra om hur och vad de gör!

   • Svara

    Sandra - Frihetsvindar

    22 september, 2015

    Känner nog att det får bli ett helt blogginlägg om det :). Dags att ta tag i de där stegen. Jag har hittills gått ner lite i tid på jobbet och verkligen identifierat att det är downshifta jag vill. Funderar på att bo mindre också… Drömmen/målet är att bo nära naturen och ha tid att varva ner… <3

 11. Svara

  Emilia

  22 september, 2015

  Det här inlägget behövde jag läsa. Jag har downshiftat, men mycket kvarstår: främst uppe i huvudet. Att rensa där är en förutsättning att känna lugn. Det strävar jag efter just nu.

  • Svara

   Rania

   22 september, 2015

   Vad roligt att du tyckte om inlägget, tack! Vad har du tagit för steg i ditt liv för att downshifta? Så givande att höra om hur och vad andra gjort! Men åh ja, visst behöver man jobba mycket med tankar och känslor inombords också, det håller jag verkligen med om.

 12. Svara

  Ellen

  23 september, 2015

  Vilken inspirerande post! Så här på hösten speciellt längtar jag bara ut till skogen. Vill vara sitta i en liten vedeldad stuga, dricka kaffe på farstubron och få gå ut i skogen och plocka av det naturen ger. Min dröm är verkligen att få bo nära naturen, men jag tänker att jag är där ni var för några år sedan, inte riktigt redo än. Så än så länge känner jag mig ganska lugn i att jag kommer att få komma ut snart.
  Önskar er all lycka med livet! Kram

  • Svara

   Rania

   23 september, 2015

   Tack! Ja skogen är riktigt mysig på hösten, om man bortser från att det pågår mycket älgjakt så att man inte kan gå ut i den riktigt som man vill. Ja men visst är det så, man måste vara i rätt skede i livet – och man är aldrig för gammal för att ändra om sitt liv, flytta eller så tycker jag! Så länge kan man ju göra mycket för att spendera helger, eftermiddagar osv i skogarna :) Tack, kram!

 13. Svara

  Karin FitnessochHälsa

  26 september, 2015

  Vilket härligt inlägg! Vad fint att ni har hittat ert sätt att leva på. Just att leva nära naturen har vi också valt och det är så värdefullt!

  • Svara

   Rania

   28 september, 2015

   Tack Karin, så roligt att du tycker om mitt inlägg :) Men visst är det? Närheten till naturen är ovärderlig!

 14. Svara

  Jess

  30 september, 2015

  Verkligen intressant inlägg! Bor för tillfället mitt i stan men längtar mer och mer ut på landet :)

  • Svara

   Rania

   1 oktober, 2015

   Tack Jess, roligt att du tycker det! Längtar du efter att spendera mer tid på landet ibland, typ helger osv eller börjar du känna ett sug efter att bo så året runt? :)

   • Svara

    Jess

    1 oktober, 2015

    Det är nog båda delarna, främst vill jag spendera mer tid i skogen nu när vi bor i lägenhet men jag längtar också till att flytta ut till ett hus på landet :) Min sambo är inne på sista året på sin utbildning, därefter vet vi mer var vi vill bo och kommer nog flytta!

    • Svara

     Rania

     1 oktober, 2015

     Ah, ja bor man i lägenhet är det nog extra viktigt att ge sig tid ute i naturen faktiskt. Kan din sambo också tänka sig att bo ute på landet? Roligt att han snart är klar, och att ni nog kommer flytta då! :D

     • Jess

      3 oktober, 2015

      Ja det tror jag att vi båda två vill men vi har nog inte bestämt oss helt än :) Hoppas du får en fin helg!

     • Rania

      3 oktober, 2015

      Det är ju inte ett beslut man fattar i en handvändning direkt. Det är nog bra att fundera på det ett tag, känna in det – leka med tanken liksom och försöka sätta sig in i hur det skulle vara och om man kommer trivas. Det är ju verkligen inte bråttom med att bestämma sig kring sådana sker :) Tack, hoppas du också får det!

 15. Svara

  Frida G Svensson

  2 januari, 2016

  jag hittade hit via better bloggers länklista! vilket härligt inlägg. jag ska vara ärlig, jag slits mellan två bilder av min framtid. Den ena där vi downshiftar och den andra när vi får allt med lite extra plus i kanten. Litet hus vid en vacker sjö eller stor villa med havsutsikt. Ja du fattar. Saknar du aldrig typ ”guldkant”, lite lyx i vardagen?

  • Svara

   Rania

   4 januari, 2016

   Hej Frida! Vad kul att du gjorde det :) Vet du vad, det gör jag – väldigt ofta, visst drömmer vi om att vinna pengar eller något sådant. Kanske inte så mycket för att kunna ha superlyxiga saker eller ett jättehus men för att kunna känna sig ekonomiskt oberoende, jobba med vad man vill och unna sig något när man vill utan att det ger en lite ångest och man känner att man måste bortprioritera något annat när man tex. valde att äta middag ute en kväll. Jag skulle vilja bygga en bastu och ett växthus, lägga in ett annat golv osv men… vi mår ju bra och klarar oss utan allt det där, men visst vill vi. Ibland jättemycket. Det är nog naturligt och helt okej att känna så, så länge man också kan känna att man vet att det inte Behövs, att man vad som egentligen gör en lycklig, på riktigt, och att om man sparar och gör lite i taget kanske man är där en dag, i sitt fina hus med trägolv och bastu. Man får ha tålamod bara :)

 16. Svara

  Helena FREEDOMtravel

  2 januari, 2016

  Vet inte om min kommentar kom fram? Kolla gärna i skräpkorgen! Provar att skriva utan att ange min webadress…

  Vilket härligt inlägg! Vi har nog inte lyckats downshifta på alla plan, men på vissa. När vi flyttade från lägenhet till husbåt gjorde vi oss av med två tredjedelar av våra prylar. När vi sedan hyrde ut husbåten och gav oss av ett år i husbilen gjorde vi av med ännu mer grejor… Nu är vi tillbaka i husbåten, men med lite lugnare liv, både på jobbfronten och när det gäller grejor. Hittade hit via Better Bloggers länkfest.

  • Svara

   Rania

   4 januari, 2016

   Nä ingen kommentar i varken spam -eller skräpkorg :/

   Tack – vad roligt att du uppskattar det! Men wow, vilken resa – ni måste ju verkligen downshiftat rejält. Vi vill verkligen skaffa en mindre husbil och åka runt i. Nu måste jag in och läsa på din blogg! Livsstilsmässigt har vi kommit rätt långt, men vi har fortfarande otroligt mycket prylar så rensandet fortsätter än. Vi har tagit lite i taget men jag tror att det är dags för en större rensning snart.

 17. Svara

  Maria

  4 januari, 2016

  Det är ett sånt här sorts liv jag behöver också, vilket härligt inlägg! :) Jag funderar för övrigt också på att frilansa med lite olika saker (mest skrivrelaterat), men behöver antagligen ha en annan inkomstkälla vid sidan om, i början iaf.

  • Svara

   Rania

   4 januari, 2016

   Tack så mycket, roligt att du uppskattar det! Vi har inte nått ända fram till hur vi vill ha livet än, men vi är på god väg och känner redan hur bra vi mår av det :) Det är en rätt så bra plan, att ha något annat vid sidan om medan man börjar frilansa lite smått. Jag skulle också behöva det och har försökt lite men har dessvärre inte hittat något bra jobb / typ av anställning som fungerar att ha vid sidan om och som inte helt dödar mitt välmående och min kreativitet.

LEAVE A COMMENT