Göra egen maskrossirap

homemade dandelion syrup

Just nu är det fullt upp. I helgen har vi börjat köra grejer till nya huset, och det fortsätter i veckan ihop med sista flyttstädningen. Förhoppningsvis flyttar vi in redan på onsdag. Mitt uppe i flyttkaoset fotograferas det inte så mycket, och tid till att blogga finns det inte heller just nu, tyvärr. Men jag tänkte kika in lite snabbt i alla fall och visa något supergott jag gjort – av ogräs! Såhär kan ni göra egen maskrossirap. Jag älskar den gyllene bärnstensfärgen, och det smakar som honung.

RECEPT

  • 2 handfulla nävar maskrosor
  • 1 liter vatten
  • 1kg rör -eller råsocker
  • 1 halv citron

Plocka av blommorna och släng stjälkarna. Lägg ner blommorna i en gryta och häll över vattnet. Slå på spisen och låt det koka upp och ställ sedan grytan åt sidan. Låt stå över natten. Använd sedan en silduk och sila ner vätskan i en gryta, pressa ur blommorna ordentligt. Häll i sockret i grytan och skiva ner en halv citron. Låt det sedan koka på svag värme under omrörning. Gör det i ca 10 minuter eller tills du fått till en sirapsaktig konsistens. Häll upp i burkar och låt det svalna. Njut!

All images and content are Rania Maria Photography originals unless otherwise stated. Feel free to pin and share, but remember all content is copyright protected. Always link back and credit when sharing. Thanks!

YOU MIGHT ALSO LIKE

13 Comments

  1. Svara

    Sarahippiechild

    25 maj, 2015

    I love the colors! So warm and beautiful.. And it sure looks tasty! :D

    • Svara

      RaniaMaria

      25 maj, 2015

      Mmmh it’s just like liquid gold or amber, so beautiful I don’t want to use it haha. It’s really tasty! I plan to eat it over pancakes soon :)

  2. Svara

    Evelina - Evelinas Ekologiska

    25 maj, 2015

    Vad härligt med Maskrossirap och vilken fin färg :) Jag ska fotografera min idag! Jag experimenterade ihop en på agavesirap och citron och lite kokossocker. Den blev väldigt mörk och koncentrerad i smaken :D Behövs bara litelite när den används.

    Oh, jag vet precis hur det är mitt uppe i ett flyttkaos! Man hinner inte med mycket annat då.
    Lycka till med flytten :) Hoppas det blir bilder från nya huset snart!

    /Evelina – Evelinas Ekologiska

    • Svara

      RaniaMaria

      25 maj, 2015

      Jaa, jättekul att göra och så enkelt! Ska testa smaksätta med lite ingefära nästa gång tror jag, och kanske lite mer citron. Ska bli kul att se dina bilder och läsa receptet! Jag ställde bara upp mina burkar och tog en snabb bild, all rekvisita är nedpackad och så tänkte jag inte på att spara någon maskros till bilden haha, och ute på gården växer inga så hade behövt gå en bit för att plocka nya.

      Ja men verkligen, superkaos och man packa ner och städar, och på nya stället lastar man in och packar upp. Så fort vi kommit i ordning och bott in oss lite så kommer det såklart bilder! :)

  3. Svara

    ronja

    25 maj, 2015

    låter intressant :D

    • Svara

      RaniaMaria

      26 maj, 2015

      Ah, kul att lära sig nytt om vad man kan göra med det som växer runt husknuten :)

  4. Svara

    Stina - Tillvaron.se

    25 maj, 2015

    Men så kul med maskrossirap! Har varit sugen på att testa men kan liksom inte komma på något jag skulle använda den till, använder aldrig sirap annars. Vad använder du din till? Pannkakor? Gröt? Bakning? Vill gärna ha tips :)

    • Svara

      RaniaMaria

      26 maj, 2015

      Jättekul! Hm nä jag använder inte heller sirap så mycket. Den här blev inte fullt lika tjock och trögflytande. Jag kommer använda den mer som honung. Ha i mat för att lyfta andra smaker, ringla över rotfrukter när vi gör i ugnen m.m Ska testa ha den på gröt, och på pannkakor kommer den va grym! I en kopp te kan man också ha den.

  5. Svara

    Nora bååth

    28 maj, 2015

    Det är sådär produkt bilder ska se ut, riktigt fina :D

    • Svara

      RaniaMaria

      1 juni, 2015

      åh tack så mycket! :)

  6. Svara

    Sandra

    30 maj, 2015

    Min bästa sirap! Gör en burk varje sommar och äter precis upp all i mars någon gång, så den håller så in i bomben länge!

    • Svara

      RaniaMaria

      1 juni, 2015

      Ja den är ju smått fantastisk faktiskt! Jättekul att jag upptäckt den :) Kommer bli något jag också gör varje sommar skulle jag tro.

LEAVE A COMMENT